Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Pan Oston, Raalte | Zonnepanelen voor Pan Oston in Raalte

Pan Oston, Raalte | Zonnepanelen voor Pan Oston in Raalte

Op het dak van het nieuwe bedrijfspand van Pan Oston B.V. op bedrijventerrein De Zegge VII in Raalte staan 82 zonnepanelen, verspreid over 180 vierkante meter. De panelen zijn bedoeld om het hele gebouw, dus kantoren en showroom, van elektriciteit te voorzien.

Zonmontage, onderdeel van Dijkman Energy Systems, heeft de zonnepanelen geleverd en vervolgens geïnstalleerd op het versterkte deel van het platte dak. Het bedrijf uit Heino is sinds 2010 gespecialiseerd in zonnepanelen, zonneboilers en infraroodsystemen, die bij diverse fabrikanten worden gekocht. “Onder de naam Zonmontage werken we voor professionals. Bij particulieren zijn wij bekend onder de naam Dijkman Energy Systems”, vertelt directeur Dennis Dijkman.

Zonnepanelen voor Pan Oston in Raalte

Het dak van Pan Oston met de zonnepanelen.

 

Pan Oston

Voor de nieuwbouw van Pan Oston heeft het bedrijf 82 zonnepanelen en bijbehorende omvormers en onderconstructie geleverd. De zonnepanelen moesten gunstig geprijsd zijn, de omvormers kwalitatief hoogwaardig en de onderconstructie licht. Dijkman: “We zijn daar goed in geslaagd met de standaard Polykristallijn zonnepanelen voor platte daken, een niet al te kostbare productlijn die zichzelf inmiddels bewezen heeft. Samen produceren de zonnepanelen zo’n 20.000 kilowatt uur per jaar.” Voor de omvormers die in de technische ruimte op het dak geïnstalleerd zijn, is gekozen voor het type SMA, een kwalitatief hoogwaardig product uit Duitsland. De omvormer zorgt tegelijk voor monitoring via internet waardoor mogelijke fouten meteen worden opgespoord. De onderconstructie waarop de panelen zijn gemonteerd, bestaat uit een low ballast FlatFix Fusion systeem, waardoor zo min mogelijk gewicht op het dak rust. Maar goed ook omdat bij de bouw van de dakconstructie onvoldoende rekening gehouden was met de aanleg van de tegenwoordig wettelijk verplichte zonnepanelen. Aangezien de constructie daar niet helemaal op berekend was, heeft de aannemer het dak alsnog moeten verstevigen. Dijkman: “We hebben hier alles zelf aangebracht en geïnstalleerd. Dat gebeurt niet altijd. Soms zorgt de opdrachtgever voor de elektrawerkzaamheden als zij zelf een elektricien in huis hebben. Wij worden wel steeds vaker gevraagd dit ook voor onze rekening te nemen. Voor onze ervaren elektriciens is dat natuurlijk geen enkel probleem!”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.