Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Overname biedt kansen. Ondernemend fabrikant met nieuw perspectief
Ondertussen doet Ned Air ook goede zaken met centrale luchtbehandelingskasten.

Overname biedt kansen. Ondernemend fabrikant met nieuw perspectief

Ned Air is in Nederland een toonaangevende fabrikant van energiezuinige luchtbehandeling- en warmte-terugwinsystemen. Met klantgericht denken en innovatief werken levert het bedrijf uit Kampen passende oplossingen voor scholen, kantoren en industrie. Per 1 januari 2023 maakt Ned Air deel uit van de klimaatdivisie van Ariston. “Een club die heel veel doet aan innovatie”, aldus Ned Air commercieel directeur Hans Robben. “Wij voelen ons thuis in een dynamische omgeving als de installatiemarkt waar je snel moet kunnen schakelen. Voor ons is de overname een mooi perspectief.”

Ook het buitenland heeft de energiezuinige ventilatie-units voor het onderwijs ontdekt.

Dat snel kunnen schakelen is voor Ned Air een tweede natuur. Het bedrijf heeft zich vooral de laatste jaren ontwikkeld tot een partij die vooral samen met adviseurs en opdrachtgevers tot het beste eindresultaat komt. “We doen dat met vakmensen die een ondernemende mentaliteit hebben, of ze nu in de techniek zitten of in de commercie. Dat maakt het mogelijk vragen uit de markt te vertalen naar concrete oplossingen.”

Schoolventilatie

“Dat hebben we onder meer gedaan met de compacte EduComfort serie, de CO2-gestuurde decentrale ventilatie-unit met warmteterugwinning voor klaslokalen”, vervolgt Robben. “Die sluiten heel goed aan op het Programma van Eisen (PvE) Frisse Scholen. Schoolbesturen of installateurs kunnen bij terecht voor zowel Klasse A, B of C, zowel bij nieuwbouw als renovatie voor een fluisterstille oplossing. Toen we warme zomers kregen, kwam de vraag om koeling die wij beatwoorden met de EduComfort 1000 die optioneel voorzien is van geïntegreerde koeling en verwarming. Voor renovaties van scholen gebouwd voor 2012 is Klasse C toegestaan en daarvoor hebben we de EduComfort 675 ontwikkeld. Ondertussen maken we de units slimmer en veel makkelijker te onderhouden, want stil staan we nooit.”

Export

Inmiddels is Ned Air een van de grootste leveranciers voor schoolunits in Nederland. Ook het buitenland heeft de energiezuinige ventilatie-units voor het onderwijs ontdekt. “Meer dan dertig procent is export”, meldt Robben tevreden. “De ventilatienormen liggen in België en Duitsland bijvoorbeeld wat lager dus daar verwachten we de komende jaren veel met de EduComfort 675 te kunnen doen, terwijl we die voor Frisse Scholen Klasse C in Nederland hebben ontwikkeld. Wat dat betreft zit je in een internationale markt. Dat blijkt ook maar weer uit de overname.”

Ventilatietak Ariston

Die overname is een zeer grote transactie in de installatiewereld. De Italiaanse Ariston Group neemt hiermee voor bijna een miljard Euro (incl. aandelen)  Centrotec Climate Systems over, waar onder meer Brink, Wolf en Ned Air deel van uitmaken. Ned Air wordt zo een zusterbedrijf van bijvoorbeeld ATAG Verwarming en Elco. Brink en Ned Air zullen – nog steeds onder eigen naam opererend – samen met Proklima uit Kroatië de ventilatietak van Ariston vormen. “Voor ons is dit een goede ontwikkeling”, zegt Robben. “Er zit veel innovatie in die club. Dat blijkt onder andere uit de 26 Research & Development competence centers die in Ariston schuilgaan. Dat betekent meer kennis waar we gebruik van kunnen maken en een fantastisch netwerk om onderdeel van uit te maken. Dat biedt veel kansen voor productontwikkeling maar ook voor verdere groei, zeker voor de export.” Ondertussen doet Ned Air ook goede zaken met centrale luchtbehandelingskasten, die ze in elke gewenste configuratie en maatvoering kunnen leveren van 350 m3 tot 100.000 m3 per uur. “In een staande binnen uitvoering of zeer plat en liggend uitgevoerd op het dak zodat de installatie niet zichtbaar is, we kunnen heel veel vragen uit de markt beantwoorden. Waar mogelijk samen, in co-creatie. Dat levert vaak het beste
eindresultaat op.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.