Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Optimale luchtverdeling zonder geluid
Of er nu een systeemplafond hangt of een industrieel plafond, er is altijd wel een oplossing.

Optimale luchtverdeling zonder geluid

Luchtverdeelslangen verhelpen tochtklachten bij basisschool De Ontdekking in Brummen

Wat als je een nieuw schoolgebouw hebt en er toch klachten ontstaan over tocht door het ventilatiesysteem? Dan is het handig als je eenvoudig en snel een nieuw systeem kunt plaatsen, dat een oplossing biedt voor de lange termijn. Basisschool De Ontdekking in Brummen vond deze oplossing in de luchtverdeelslangen van BLT Luchttechniek.

Sinds het systeem van BLT Luchttechniek er hangt, hebben de leerlingen en leerkrachten geen last meer van tochtklachten.

“Vier jaar geleden kregen we een nieuw gebouw. Jammer genoeg was de installatie niet zo goed als we wilden. Leerkrachten en leerlingen hadden last van tocht en de ingeblazen lucht was dan weer te warm, dan weer te koud”, vertelt basisschooldirecteur Jurgen Berenbroek. Hij besloot Kimenai Installatiebeheer om advies te vragen, de vaste installateur van de school. Zij kwam op het idee van luchtverdeelslangen.

Korte montagetijd

“Omdat we ruimtegebrek hadden, besloten we te gaan verbouwen. Allereerst werden er muren gesloopt, vloerbedekking werd vervangen door PVC en de industriële plafonds werden vervangen door plafondpanelen. Afgelopen zomer hebben we overal luchtverdeelslangen opgehangen”, zegt Berenbroek. Sindsdien zijn de tochtklachten over. Ronald Dekker, projectleider bij Kimenai Installatiebeheer: “Iedereen was na een week al heel erg enthousiast. Ze zeiden dat ze dit vier jaar eerder hadden moeten doen. Ze zijn van de tochtklachten af en ze hoeven niet steeds de ramen open te zetten. Wij waren al bekend met BLT Luchttechniek en wisten dus wat we konden verwachten.”

Er zijn geen bouwkundige aanpassingen nodig en het onderhoud is ontzettend eenvoudig.

En dat terwijl het nieuwe systeem in slechts twee dagen werd gemonteerd. Veertien lokalen werden voorzien van een rail met daarin een luchtslang. Hiermee wordt de verse lucht in de lokalen geblazen door perforaties in het doek. Het grote inblaasoppervlak zorgt voor een optimale luchtverdeling en het systeem maakt helemaal geen geluid.

Weggewerkt in het plafond

De school bekostigde het nieuwe systeem zelf. Binnenkort worden nog twee luchtverdeelslangen extra toegevoegd. Daarvoor zijn geen bouwkundige ingrepen nodig. Er werd gekozen voor witte, ronde slangen in de centrale hal, waar nog geen systeemplafonds zijn. In de lokalen kwamen halfronde slangen en in kleinere ruimtes, zoals de kantoren, kwamen Plafairs. Dit zijn luchtdoorlatende panelen die in het systeemplafond passen. Dekker: “Persoonlijk vind ik dat een ontzettend mooie oplossing, zeker voor kleinere ruimtes waar een luchtverdeelslang te groot is. De plafairs worden netjes weggewerkt in het plafond en bieden hetzelfde comfort.”

Weinig onderhoud

Kimenai Installatiebeheer verzorgt het onderhoud van de installaties op school. Voor de luchtslangen van BLT Luchttechniek stelt dit echter niet al te veel voor. De slangen en panelen zijn eenvoudig uitneembaar en te reinigen. “Eén keer in de twee jaar reinigen is meestal voldoende, afhankelijk van de omgeving en stoffiltering. Het enige dat je hoeft te doen, is de slang uit het systeem halen, niet te heet uitwassen en terughangen”, zegt Jeroen van Gils, eigenaar van BLT Luchttechniek. Dit kan de school eenvoudig zelf doen, maar BLT biedt ook een service van demonteren, reinigen, drogen en weer monteren.

Het mooie aan dit verhaal is dat de leerkrachten en leerlingen eigenlijk niets merken van het nieuwe systeem. “Dat is een groot compliment”, lacht Berenbroek. “De koude- en warmteverschillen en tocht zijn verholpen. Leerkrachten merken geen warmteverschillen meer en hoeven geen sjaal meer om te doen tegen de tocht. In het gebouw zit ook een kinderopvang. Die maakt er ook gebruik van en is net zo blij.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.