Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatietechniek

Optimale gasdistributie voor onderzoekslaboratoria

Foto-1—Drager
Het distributienet voor zeer zuivere gassen.

Tekst | Chris Elbers

Beeld | Dräger Nederland

4 juli 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De Feringa Building is voorzien van een veelheid aan laboratoria. Als onderaannemer van De Groot-Lammerink is Dräger binnen deze ruimtes verantwoordelijk voor het ontwerp en de levering/montage van de distributiesystemen voor zeer zuivere gassen. Xander te Loo, business unit manager workplace infrastructure namens Dräger Nederland, licht het bijzondere werk toe. 

Decentrale gasdrukregeling.

Sinds 1889 draagt Dräger wereldwijd bij aan het beschermen en ondersteunen van mensen en het redden van levens. Dat gebeurt met een breed scala aan services en producten, zoals ademluchtapparatuur, medische apparaten, alcohol- en drugsdetectieapparatuur, persoonlijke beschermingsmiddelen en gasdistributieapparatuur. Die laatste productgroep wordt in de volle breedte toegepast binnen de verschillende fysische, (bio)chemische en trillingsvrije laboratoria die de Feringa Building na de oplevering rijk zal zijn. Afgelopen zomer startte Dräger met de aanleg van de gasdistributiesystemen die door onder meer promovendi worden gebruikt tijdens uiteenlopende materiaalonderzoeken. De oplevering van het geheel is gepland voor eind 2023.

“Via de door ons aan te brengen centrale en decentrale systemen worden de gassen vanaf de bron via leidingwerken naar een van de afnamepunten in de laboratoria getransporteerd”, legt Te Loo uit. “Naast een veilig gebruik is het daarbij zaak dat de kwaliteit, druk en capaciteit van de gassen optimaal is en dat ze op de juiste manier worden afgeleverd. Processen die streng bewaakt en gemonitord moeten worden. Daarvoor zorgen de door ons toegepaste technieken.”

Geen prefab

Op basis van het door de adviseur aangeleverde ontwerp startte Dräger de werkzaamheden met een zeer gedetailleerde engineering van de benodigde systemen. Om een vlekkeloze afstemming met de overige installatietechnische voorzieningen te garanderen, werden ze aansluitend in een 3D Revit-model geplaatst. Vervolgens kon de fysieke realisatie (assembleren, monteren en testen) beginnen. “Alle systeemcomponenten worden ter plaatse gemonteerd. We maken geen gebruik van prefab. Als je de systemen met skidbouw realiseert, is de kans aanwezig dat er interne vervuiling van de gassen optreedt. Dat risico willen we niet lopen. Vandaar dat alles in één keer op de projectlocatie in elkaar wordt gezet”, aldus Te Loo, die het Groningse project als zeer bijzonder beschouwt. “Binnen het onderwijs herbergt de Feringa Building straks een van de meest uitgebreide laboratoriumfaciliteiten in ons land. Dräger is dan ook erg trots dat het met onder andere de aanleg van zo’n 22 kilometer leidingwerk en plaatsing van ongeveer 100 decentrale gasdrukregelpanelen aan dit werk heeft bijgedragen. We voegen het na afronding graag toe aan onze referentielijst.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht