Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Oplossingen voor gebouwautomatisering:
HMS Networks biedt uitgebreide mogelijkheden voor energiemonitoring, waarbij oude en nieuwe installaties ontsloten kunnen worden. Van verwarmings-, koel- en aircosystemen, verlichting en zonnestroominstallaties t/m frequentieregelaars en energiemeters.

Oplossingen voor gebouwautomatisering:

‘The Connected Building’. HMS Networks biedt een uitgebreid programma Internet of Things (IoT) oplossingen voor gebouwautomatisering, die de zichtbaarheid én controle verhogen. “Met onze oplossingen kunnen gebruikers op afstand service verlenen, gebouwen online monitoren, storingen verhelpen en data verzamelen”, vertelt General Manager Vincent Wagenaar. “Hierdoor ontstaat inzicht en overzicht, op basis waarvan de gebouwprestaties naar het allerhoogste niveau kunnen worden gebracht.”

HMS Networks is in 1988 opgericht in Halmstad, Zweden, als een spin-off van de technische universiteit. “De vraag om twee industriële communicatienetwerken aan elkaar te koppelen, is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie met circa 750 medewerkers in 16 landen”, vertelt Wagenaar. “Naast de eigen merken Intesis, Anybus, Ewon en Ixxat behoren ook WEBfactory en Procentec tot de HMS Group.” HMS staat vandaag de dag voor Hardware Meets Software. “Wij zijn dé technologieleverancier en -partner voor vele organisaties. Zo leveren wij HMS-producten aan uiteenlopende technologiebedrijven, die onze oplossingen succesvol embedden in hun eigen producten. Hierdoor kunnen zij besparen op ontwikkelkosten én ontstaat een kortere time-to-market. Bovendien leveren wij productoplossingen aan machinebouwers en aan eindgebruikers in o.a. de chemische, farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie, windmolenindustrie en energiesector.”

Sinds 2019 heeft HMS Networks een eigen vestiging in de Benelux. “De afgelopen jaren hebben we ook hier een uitgebreid distributienetwerk opgebouwd”, aldus Wagenaar. “Naast de rechtstreekse levering aan klanten hebben wij goede afspraken gemaakt met de bekende groothandels, die een uitgebreid gamma HMS-oplossingen voor industrie en gebouwautomatisering in hun assortiment hebben opgenomen. Bovendien zijn we sterk in advies. We beschikken over een uitgebreide technical supportafdeling, die installateurs én andere klanten bijstaat met technische productinformatie en (project)ondersteuning. Uniek zijn bovendien onze R&D, ontwikkel- en productmanagementafdelingen. Wij vragen actief feedback uit de markt, op basis waarvan we onze producten continu optimaliseren.”      

Intesis AC interfaces.

Eenvoudige en veilige externe toegang

“Met de hoogwaardige productmerken Intesis, Anybus, Ewon en Ixxat laten wij machines én installaties communiceren met hun omgeving, met als belangrijkste doelstelling: minder stilstand, een hogere productiviteit, een aanzienlijke kwaliteitsverbetering én een groene bedrijfsvoering”, benadrukt Wagenaar. Als voorbeeld noemt hij de Remote Access VPN-routers van Ewon, die een eenvoudige en volledig beveiligde externe toegang tot de machine en/of installatie garanderen en waardoor een snelle storingsopvolging mogelijk wordt. “Hierdoor kunnen service- en onderhoudspartijen flink besparen op hun tijd, vervoerskilometers én CO2-uitstoot. Tegelijkertijd worden belangrijke KPI’s verzameld en gemonitord, waardoor kansen voor performance monitoring en predictive maintenance ontstaan.” Daarnaast biedt HMS Networks uitgebreide mogelijkheden voor energiemonitoring, waarbij oude en nieuwe installaties ontsloten kunnen worden. Van verwarmings-, koel- en aircosystemen, verlichting en zonnestroominstallaties tot en met frequentieregelaars en energiemeters.

De Intesis gateway maakt een optimale communicatie tussen diverse protocollen mogelijk.

Gateways voor een optimale communicatie

Binnen de gebouwde omgeving worden vaak standaard bus-communicatieprotocollen toegepast, zoals BACnet, Modbus, M-Bus, DALI en KNX. Dit zorgt voor mogelijkheden, maar ook voor uitdagingen, weet Wagenaar. “In de praktijk komt het regelmatig voor dat bijvoorbeeld KNX verlichting ingekoppeld moet worden op een BACnet gebouwbeheersysteem. Om dit probleemloos mogelijk te maken, leveren wij een uitgebreid gamma Intesis gateways, die bijvoorbeeld KNX omzetten naar BACnet, M-Bus naar Modbus en DALI naar KNX. Recent hebben we bovendien een gateway geïntroduceerd die de Open Charge Point Protocol (OCPP) van EV-laadpaalinstallaties kan omzetten naar Modbus. Hierdoor kunnen ook deze installaties slim bewaakt en beheerd worden, zodat overschrijding van de energiepieken niet meer aan de orde is (peak shaving).”

Geen extra softwarepakketten nodig

Eén van de bedrijven die regelmatig gebruik maakt van de Intesis gateways van HMS Networks, is Hollander Techniek. “Wij benutten de gateways met name om de Priva gebouwsystemen te koppelen met de DALI verlichtingssturingen en DALI zonweringssturingen”, vertelt Engineer Regeltechniek Patrick Leerkes. “Dankzij de Intesis gateways zijn extra softwarepakketten niet nodig om de achterliggende technieken te kunnen zien én configureren; we kunnen de koppelingen eenvoudig vanuit de vertrouwde Priva omgeving organiseren. Een flinke tijdswinst is het resultaat. Bovendien hoeven we niet te investeren in aanvullende kennis, bijvoorbeeld op het vlak van DALI programmeersoftware. Eventuele vragen en (project)uitdagingen worden snel en voortvarend opgepakt door de technical supportafdeling.” De gateways worden in bedrijf genomen met de Intesis MAPS commissioning tool.

General Manager Vincent Wagenaar.

Interfaces voor airco- en VRF-systemen

Naast de Intesis gateways gooien ook de airco-interfaces van HMS Networks hoge ogen in de installatiemarkt. Dankzij deze interfaces kunnen airco- en VRF-systemen eenvoudig ontsloten worden naar standaard bus-communicatieprotocollen. Daarnaast biedt het productportfolio van HMS Networks verschillende cloudoplossingen, waarmee data uit het gebouwbeheersysteem ontsloten kan worden naar een cloud dashboard en app voor inzicht en beheer op afstand. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.