Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Open systemen:  de basis van ‘Smart Semi-Autonomous Buildings’
Smart City Shanghai City Network Technology City Communication Technology

Open systemen: de basis van ‘Smart Semi-Autonomous Buildings’

‘Iedereen heeft recht op energie’, is het credo van Schneider Electric. Binnen deze filosofie werkt de technologieleverancier aan de digitale ruggengraat van de gebouwde omgeving. Het doel: vermindering en optimalisatie van energiegebruik. “Uiteindelijk moet het leiden tot Semi-Autonomous Buildings”, zegt Thijs Wichers van Schneider Electric.

Als leverancier van digitale platformen voor operationele systemen en technische oplossingen voor energiemanagement en automatisering wil Schneider Electric een voortrekkersrol vervullen op weg naar een duurzame samenleving.

Wichers, Systems & Architecture Designer: “De toegevoegde waarde van Schneider Electric is het leveren van technische totaaloplossingen en de mogelijkheid deze te koppelen met andere systemen. Ongeacht de fabrikant van de hardware kan een integrale benadering de werking van de installaties monitoren en verbeteren en het energieverbruik optimaliseren.”

De voorwaarde voor een Semi-Autonomous Building, een gebouw dat zelf zorgt voor de energieopwekking c.q. -distributie en de voorspelling van onderhoud, is de aanwezigheid van voldoende beschikbare data. Dit kan alleen als alle technologie in het pand is verbonden en kan communiceren. Op dit moment deelt niet elke fabrikant de beschikbare data en is werken met open protocollen nog niet altijd mogelijk. “Om de wens van onze klanten zo goed mogelijk te verwezenlijken, geloven wij juist heel erg in het verzamelen en koppelen van data op basis van open systemen: het is de toekomst, want niemand kan het alleen.”

foto thijs kopieren

Systems & Architecture Designer Thijs Wichers.

 

Veilig data delen

Het delen van data leidt vaak tot de vraag: is dat wel veilig? Schneider Electric beschikt over een compleet cybersecurityteam om de technische oplossingen zo veilig mogelijk te maken. Naast de technische veiligheid kan dit team gebruikers ook adviseren en trainen op het gebied van cybersecurity. “Veel cybersecurity-issues liggen immers aan de gebruikerskant”, zegt Wichers. Schneider Electric is niet de technisch ontwerper of installateur, het is een technologieleverancier op het brede gebied van gebouwbeheer. “En wij gaan verder dan gebouwbeheer, met als specifiek doel platformcreatie op maat van de behoefte van het gebouw en de gebruikers: open, betrouwbaar en veilig.”

‘Pand continu geüpgraded’

Het pand in Hoofddorp is een proeftuin en showcase van de eigen oplossingen en wordt continu door Schneider Electric geüpgraded in het kader van vermindering van energieverbruik. Ook de gezondheid van de medewerkers en efficiënt ruimtegebruik zijn belangrijk. Op allerlei vlakken worden metingen verricht: aanwezigheid, lichtsterkte, temperatuur, luchtvochtigheid, werkplaatsbezetting en CO2-gehalte, ondersteund door IoT en feedback. “Dat laatste – de voorkant, is een belangrijke laatste stap: het gaat niet alleen om datatechniek maar om de werkelijke beleving van het gebruik en het geboden inzicht. De integratie van feedback is in onze benadering van gebouwautomatisering essentieel.”

“Zo efficiënt mogelijk met energie omgaan en ervoor zorgen dat er ondanks een toenemende vraag genoeg energie op aarde is; dat is waar Schneider Electric voor staat”, vervolgt Wichers. “Dat begint met het meten van de footprint van alle geleverde producten en het beschikbaar stellen van de mogelijkheden voor hergebruik. In 2025 wil Schneider Electric energieneutraal zijn en de doelstelling voor 2030 is een CO2-neutrale supply chain. Het is mogelijk, samen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.