Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Open software is cruciaal voor toekomstbestendig totaalbeheer
Op kantoor bij Klomp: snel en slim werken met het Gilde-systeem.

Open software is cruciaal voor toekomstbestendig totaalbeheer

Het vastleggen en analyseren van data wordt steeds belangrijker in de installatietechniek, zo ervaart ook Klomp uit Amsterdam. Deze bedrijvengroep levert totaaloplossingen van daken en installaties – van advies tot beheer en onderhoud. Om efficiënt te kunnen sturen, is de juiste automatisering cruciaal, vertelt directeur Edwin Klomp. Deze automatisering werd gevonden bij Gilde Software in Duiven.

“Steeds vaker hebben wij een adviserende rol naar onze opdrachtgevers, waarbij we samen KPI’s vaststellen voor installatie- en vastgoedbeheer”, vertelt Klomp. “Naast goede service en installaties moeten we daarom zorgen dat we aan de voorkant de juiste informatie vastleggen. Hierdoor kunnen we snel en slim werken. Automatisering en informatisering is dus heel belangrijk voor ons.”

Zoektocht

Het softwareplatform dat Klomp voor beheer en onderhoud gebruikte, sloot niet goed aan bij de jongste ontwikkelingen. Dat leidde tot de zoektocht naar een nieuw systeem en uiteindelijk de keuze voor Gilde: “In ons dakbedrijf werkten we al met Gilde voor bouwfysische berekeningen en calculaties. De visie van het bedrijf sprak ons heel erg aan: ze levert zelf de ‘motor’ voor administratie en andere bedrijfsprocessen, maar werkt voor de beheer- en vastgoedsoftware samen met gespecialiseerde softwarepartners. Door die open werkwijze krijg je een stevig en toekomstbestendig pakket.”

Ook voor monteurs op locatie is automatisering essentieel.

Langere levensduur, lagere TCO

De overstap van Klomp naar het Gilde-systeem gebeurt gefaseerd. In januari 2021 gaat de werkmaatschappij voor beheer en onderhoud ‘live’, in het tweede kwartaal volgen de bedrijfsonderdelen voor daken, installaties en energie. Klomp: “Gilde begeleidt het volledige proces en denkt voortdurend met ons mee. Dat bevalt uitstekend.” 

Hoe ziet de dagelijkse praktijk er straks uit? “Neem een installatie in een gebouw of op een dak. Daarvan gaan we alle parameters vastleggen die de kwaliteit en levensduur bepalen. Door efficiënt daarop te sturen, kun je die levensduur ook optimaliseren, bijvoorbeeld door tijdens de onderhoudscyclus op het juiste moment herstelwerkzaamheden uit te voeren. Hetzelfde geldt voor andere onderdelen van een gebouw, zoals dakranden. Zo kunnen wij onze klanten beter adviseren over hun vervangings- en onderhoudsstrategie én daalt voor hen de Total Cost of Ownership.”

Keuzes maken

De komende jaren verwacht Klomp veel bezig te zijn met verder optimaliseren. “Denk aan predictive maintenance, energiemonitoring, op afstand toestellen uitlezen…. Dankzij de open software kan dit makkelijk gekoppeld worden aan het Gilde-systeem.” Collega-installatiebedrijven adviseert hij dan ook: “Denk goed na over de toekomst van je bedrijf en wat je wilt bereiken. In automatisering moet je ver van tevoren goede keuzes maken, want het gaat zo hard en zo snel – voor je het weet loop je mijlenver achter.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.