Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Op weg naar energielabel C

Tijdens de revitalisatie wordt de bestaande koolborstelhoudende motoren vervangen door direct aangedreven EC-ventilatoren op gelijkstroom.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Conpro Condensor Bescherming

5 januari 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In december 2015 zijn 195 landen in Parijs akkoord gegaan met een nieuw Klimaatverdrag, dat de uitstoot van broeikasgassen en opwarming van de aarde moet terugdringen. Ook Nederland gaat voor minder dan 2°C opwarming. In onze Klimaatwet is vastgelegd dat onze CO2-uitstoot in 2030 met 49% verminderd moet zijn ten opzichte van 1990 en in 2050 zelfs met 95%. Om dit doel te bereiken, is een pakket met 600 maatregelen uitgewerkt.

Eén van de maatregelen is dat per 1 januari 2023 elk kantoorgebouw groter dan 100 m2 minimaal energielabel C moet hebben (Energie-Index van 1,3 of beter). De labelplicht geldt zowel voor kantoren in combinatiegebouwen als voor afzonderlijke kantoren. Volgens cijfers van het RVO telt Nederland zo’n 62.000 kantoren die aan de labelplicht moeten voldoen. Op dit moment hebben circa 21.000 kantoren hiervan energielabel A, B of C. Circa 7.000 kantoren hebben label D, E of G en meer dan de helft (circa 34.000 kantoren) heeft nog helemaal geen label geregistreerd. In het ergste geval mogen kantoren die niet minimaal aan energielabel C voldoen na 2023 niet meer gebruikt of verhuurd worden.

Laaghangend fruit

Gebouwen die over een label D t/m G beschikken, kunnen in veel gevallen zonder veel bouwkundige ingrepen al een energielabel C halen. Bijvoorbeeld door het isoleren van cv-leidingen, het afdichten van kieren en naden en het installeren van LED-verlichting, warmtepompen en/of zonnepanelen kunnen grote stappen worden gezet. En ook het revitaliseren van de bestaande luchtbehandelingskast(en) kan bijdragen aan betere energieprestaties. Conpro Condensor Bescherming kan hier perfect in voorzien.

Retrofit

Conpro Condensor Bescherming is al 25 jaar hét adres voor de reconditionering van luchtbehandelingskasten, waarbij de kasten chemisch-technisch gereinigd en oplosmiddelvrij gecoat worden. Naar wens worden bovendien nieuwe RVS316 filterframes gemonteerd, waardoor de technische levensduur van de kasten flink wordt verlengd, vertelt Accountmanager Jens Groenendijk. “Sinds enkele jaren zijn we bovendien thuis in de retrofit/revitalisering van luchtbehandelingskasten. Bij de meeste kantoorpanden staan de luchtbehandelingskasten opgesteld op het dak of in een inpandige technische ruimte. Het vervangen van deze luchtbehandelingskasten door de nieuwste generatie modellen is vaak niet eenvoudig. Als gevolg van de nieuwe normeringen worden kasten namelijk steeds groter en breder. Bovendien kan vervanging een pittige investering zijn. Het revitaliseren van de luchtbehandelingskasten biedt in dat geval uitkomst.”

Flinke energiebesparingen

Tijdens de revitalisatie of retrofit wordt de bestaande koolborstelhoudende motoren vervangen door direct aangedreven EC-ventilatoren op gelijkstroom. De EC-ventilatoren onderscheiden zich door een energiezuinige motor, laag geluidsniveau en lange levensduur. “In vergelijking met traditonele ventilatoren met een V-snaar overbrenging kunnen axiaal (direct) aangedreven EC-ventilatoren eenvoudig grote luchthoeveelheden verplaatsen, tegen weinig elektrisch vermogen. Bovendien zijn EC-ventilatoren relatief eenvoudig in te regelen en is er geen piekstart bij de opstart van de ventilatoren. Dit resulteert niet alleen in flinke energiebesparingen (>15%), maar ook in korte terugverdientijden (>2,5 jaar).”

Totaaloplossing

Bij aanvang van de revitalisatie worden de bestaande slakkenhuizen met motor en ventilator verwijderd, vertelt Groenendijk. “Gaten in de vloer worden gedicht en de vloer wordt behandeld met een gietcoating, waarmee een strakke en hygiënische vloer wordt geborgd. Ook wordt in de kast een paneelwand geplaatst, waarin de nieuwe EC-ventilatoren worden bevestigd.” Omdat EC-ventilatoren gevoeliger zijn voor tegendruk vanuit het kanaal, is bij grotere luchtbehandelingskasten vaak geen één op één vervanging mogelijk. “In plaats hiervan calculeren exact wij hoeveel EC-ventilatoren geïnstalleerd moeten worden om de luchtstroming te waarborgen, conform de ontwerpspecificaties en rekening houdend met geluid. Hierbij hebben we ook nadrukkelijk oog voor de luchtdrukstromingen ná de EC-ventilatoren, zodat een optimale luchttoevoer in álle ruimtes wordt geborgd. Daarmee bieden we ook op dit vlak een totaaloplossing.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%