Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Op weg naar complete circulariteit. Jaga vernieuwt Oxygen2 ventilatie-unit

Op weg naar complete circulariteit. Jaga vernieuwt Oxygen2 ventilatie-unit

Zo ook bij de Oxygen2 ventilatie-unit. De Oxygen2 is het meest zuinige vraaggestuurde ventilatiesysteem van Nederland. Er zijn nog wel stappen te behalen met betrekking tot circulariteit. Daarom heeft Jaga dit jaar de ventilatie-unit tegen het licht gehouden en vernieuwd. 

Refurbishment

In 2050 heeft de overheid het doel gesteld om volledig circulair te zijn. Productieprocessen moeten efficiënter gebruik maken van grondstoffen én duurzame hernieuwbare grondstoffen. Ook moeten er nieuwe productiemethodes ontwikkeld worden om volledige circulariteit te bereiken. Bij de vernieuwing van de Oxygen2 is vooral gekeken naar refurbishment en materiaalgebruik. De losse componenten van de Oxygen2 kunnen voortaan individueel vervangen, aangepast of geüpgraded worden. Het is niet meer nodig als een component defect is, om het volledige toestel te vervangen. Dit draagt bij aan de levensduur en lagere kosten op de lange termijn.

Duurzamere materiaalsoort

Ook is er gekeken naar het materiaal van de behuizing van het toestel. Op dit moment heeft de Oxygen2 een gepoederlakte verzinkte stalen behuizing. Dit zorgt voor een hogere LCA-waarde en een hoger gewicht. De behuizing gaat vanaf nu gemaakt worden van het duurzame materiaal EPP; Expanded Polypropylene. Het is een lichtgewicht materiaal met een hoge elasticiteit, lage samendrukbaarheidsfactor en kan terugkomen in de oorspronkelijk vorm. Omdat EPP bestaat uit één materiaalsoort, namelijk polypropyleen, is het gemakkelijk te recyclen. Bovendien vereist de productie van EPP geen VOS (Vluchtige Organische Stoffen), chloorfluorkoolstof of andere verbindingen die worden beschouwd als schadelijk voor het milieu.

BENG-eisen

Sinds 1 januari 2021 zijn de BENG-eisen opgenomen in het bouwbesluit. Aanvullend hierop is de nieuwe indicator TO-juli ingevoerd om oververhitting in woningen tegen te gaan. Deze indicator geeft het risico op temperatuuroverschrijding weer en wordt bepaald aan de hand van de berekende koelbehoefte over de maand juli in de BENG-berekening volgens NTA 8800. De Oxygen2 voldoet aan al deze nieuwe eisen. In de zomer kan de Oxygen2 ingezet worden voor nachtkoeling om de binnentemperatuur enkele graden te laten zakken. Oxygen2 werkt namelijk zonder lange toevoerkanalen die vaak in de warme vloer ingestort zijn. Het kan standaard worden ingesteld bij 25 °C binnen en een buitentemperatuur tussen de 12 °C en 19 °C.

Decentrale ventilatie

Dankzij al deze aanpassingen is de Oxygen2 helemaal klaar voor een duurzame toekomst. Het toestel is volgens TNO onderzoek het meest zuinige vraaggestuurde ventilatiesysteem van Nederland. Het onderzoek geeft aan dat Oxygen2 het minste ventilatieverlies heeft en dit terwijl de luchtkwaliteit zeer goed blijft. CO2 en vocht worden goed afgevoerd. De resultaten geven aan dat centrale WTW zonder CO2 detectie minder zuinig presteert dan het decentrale Oxygen2 systeem met vraagsturing. Door de intelligente besturing met ingebouwde CO2-sensor wordt er in elke ruimte, afzonderlijk van elkaar, perfect geventileerd. De kant-en-klare ventilatie-unit kan los geplaatst worden, maar ook optioneel ingebouwd worden in een Low-H2O radiator van Jaga.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.