installatie
03:50
11-05-2016

Op hoog niveau installeren

Wie het centraal station van Rotterdam uitloopt, kan FIRST niet missen. Met de 128 meter hoge kantoortoren is een nieuwe landmark toegevoegd aan de toch al indrukwekkende skyline van de havenstad. Van den Pol Elektrotechniek was verantwoordelijk voor de E-installaties in FIRST. Duurzaamheid speelde daarbij een belangrijke rol, met het BREEAM-NL ‘Excellent’ ontwerpcertificaat als tastbaar bewijs. Door de intensieve interactie tussen Van den Pol en de gebruikers zijn de installaties maximaal toegesneden op hun wensen.

Naast 40.000 m² kantoorruimte omvat FIRST horeca en parkeerfaciliteiten. Bovenop de parkeergarage staat een brede kantorenlaag. Open vides en het gebruik van glas zorgen voor transparante ruimtes waar Robeco het Nieuwe Werken implementeert. In dit deel bevindt zich ook de entree voor de hoogbouw. De bovenste tien verdiepingen zijn in gebruik bij NautaDutilh.

Allesbehalve standaard
Van den Pol Elektrotechniek is verantwoordelijk voor de E-installaties van FIRST. “Het is allesbehalve een standaard gebouw”, zegt Jan van den Brink, projectleider namens het Montfoortse installatiebedrijf. “Door de grote hoogte was het logistiek een uitdagende klus. Materialen zijn met liften vervoerd. Om op de bouwplaats efficiënt te kunnen werken, is zoveel mogelijk prefab geproduceerd. Aansluitingen zijn stekerbaar gemaakt en er zijn kleurcodes gebruikt.” Prefab wordt voor Van den Pol in toenemende mate gemeengoed. “Het zorgt er niet alleen voor dat je sneller kunt bouwen, ook de kwaliteit is nog beter geborgd.”

Op het netvlies
Al stond bij FIRST het concept van de installaties vast, er was veel ruimte voor de wensen van huurders. “Naarmate de daadwerkelijke ingebruikname dichterbij kwam, merkte je dat zij scherper op het netvlies kregen hoe de verschillende ruimtes ingezet zullen worden. Onze uitdaging was om daar optimaal op in te spelen.” Van den Pol was ook verantwoordelijk voor de aanleg van een noodstroomvoorziening in FIRST. “Als onverhoopt de stroom uitvalt, gaan de bedrijfsprocessen gewoon door.”

P1040760

Energiezuinig maatwerk
Robeco past in FIRST Het Nieuwe Werken toe. “Grote ruimtes waar verschillende mensen actief zijn, stellen specifieke eisen aan de installaties. Per vier werkplekken of per ruimte kunnen medewerkers verlichting, zonwering en klimaat naar hun eigen voorkeur regelen. Zijn ze afwezig, dan worden de instellingen aangepast. Zo creëer je een werkomgeving op maat én wordt het energieverbruik zoveel mogelijk beperkt.”

Hoogste zonnepanelen
Waar mogelijk zijn duurzame materialen toegepast. “Op veel plaatsen wordt energiezuinige LED-verlichting gebruikt met aanwezigheidsdetectie. Afhankelijk van het daglichtaanbod wordt de verlichting gedimd.” FIRST beschikt over een WKO-installatie en op de verschillende daken zijn ruim 160 zonnepanelen geplaatst. “De vijftig pv-panelen bovenop het gebouw zijn voor zover ons bekend de hoogste zonnepanelen van Nederland.”

Ambassadeurs
Van den Pol richt zich op de zakelijke markt met vier activiteiten: elektrotechniek, industriële automatisering, beveiliging en ICT-netwerken voor de markten utiliteitsbouw, retail, woningbouw, industrie en gebouwbeheer. Bij het tachtigjarige familiebedrijf werken 250 mensen. Van den Pol streeft niet naar tevreden klanten maar gaat een stap verder. Alles is gericht op enthousiaste opdrachtgevers. Klanten die het bedrijf vaker inzetten; ambassadeurs die Van den Pol aanbevelen bij anderen.

i-project-infov3Projectinfo

‘Noodstroominstallaties geven gebruikers FIRST optimale zekerheid’
Om te garanderen dat alle activiteiten in kantoortoren FIRST Rotterdam ook bij stroomuitval doorgang kunnen vinden, heeft Koninklijke Kemper en Van Twist Diesel BV drie noodstroominstallaties geëngineerd, geleverd en gemonteerd voor de diverse gebruikers van het gebouw. Daarnaast is het bedrijf verantwoordelijk voor het onderhoud van de installaties. Alle noodstroominstallaties betreffen FG Wilson generatorsets, uitgevoerd met Perkins dieselmotoren.

“In de 125 meter hoge FIRST Tower, waar advocatenkantoor NautaDutilh en vermogensbeheerder Robeco zich hebben gevestigd, hebben wij een 500 kVA en een 1.400 kVA installatie voorzien”, vertelt Wilhelm Potters, accountmanager bij Kemper en Van Twist Diesel BV. “Voor het Koepelgebouw hebben wij een 500 kVA noodstroominstallatie geleverd, uitgevoerd in een sprinklermodus; het zogenaamde NFPA level 1.”

Naast de noodstroomaggregaten omvatten de installaties brandstoftanks, besturingspanelen en voorzieningen voor koellucht toe- en afvoer en uitlaten, vertelt hij. “In verband met de beperkte koelluchtbeschikbaarheid in de parkeerkelder is ervoor gekozen om voor het 1.400 kVA aggregaat een tafelradiateur te plaatsen in de ventilatieschacht van de parkeergarage. De beperkte ruimte in de schacht zorgde hierbij voor de nodige uitdagingen.”

Vanwege de drukte op de bouwlocatie heeft Kemper en Van Twist Diesel BV alle installatie-onderdelen in één keer op de bouw aangeleverd. Voor meer informatie, www.kvt.nl

P1040489

i-project-infov3Projectinfo

Optimaal werkklimaat voor medewerkers FIRST Rotterdam
In samenwerking met Installatie Combinatie FIRST, bestaande uit Klimaatservice Holland BV en Van den Pol Elektrotechniek, heeft BRControls de meet- en regeltechniek geleverd voor de klimaatinstallatie, DALI LED-verlichting en zonwering in kantoortoren FIRST Rotterdam. “Gekozen is voor de zeer krachtige BRC45-hoofdregelaar met veel geheugencapaciteit en het flexibele BRN20-naregelconcept, die samen zorgen voor een optimaal werkklimaat”, vertelt Alexander Wassink, Manager Operations bij BRControls.

“Zowel de BRC45- als de BRN20-lijn zijn volledig IP-gebaseerd”, vertelt hij. “Niet alleen in de kantoortoren zelf maar ook op afstand kan eenvoudig op het gebouwbeheersysteem worden ingelogd. De klimaat­installatie is eenvoudig te monitoren, beheren en beheersen, door meerdere gebruikers tegelijk.”

Klimaatservice Holland BV heeft de werktuigbouwkundige installatie geleverd en alle regeltechnische bekabeling gelegd, vertelt Wassink. “Wij hebben de schakelkasten voor FIRST Rotterdam gebouwd. We hebben de besturing en de benodigde hardware verzorgd, evenals de softwarematige inbedrijfstelling van onze systemen. De eerste gebruikers zijn vanaf begin maart werkzaam in het gebouw, in het hart van het prestigieuze Rotterdam Central District. BRControls zal bij het project betrokken blijven voor de prestatieborging, met het pakket van Monavisa, evenals voor de optimalisatie van de regelingen, voor een blijvend perfect resultaat.”

Kort voor de oplevering kijkt Wassink terug op een mooi, maar ook uitdagend project. “Om in de korte bouwtijd de beoogde kwaliteit te kunnen leveren, vroeg om flexibiliteit en creativiteit van onze medewerkers”, vertelt hij. “Door veel tijd te steken in de voorbereiding en door goede afspraken te maken met de installateur, zijn we erin geslaagd de bouwtijd op de bouwplaats zoveel mogelijk te beperken. De samenwerking met Klimaatservice Holland BV en Van Den Pol Elektrotechniek hebben wij als zeer prettig ervaren.”

i-project-infov3Projectinfo

Hoge kwaliteit klimaatinstallaties
De realisatie van kantoortoren FIRST Rotterdam was een flinke klus, onder andere voor werktuigbouwkundig installateur Klimaatservice Holland BV en Inteco BV, die alle 31 verdiepingen in het pand van klimaatplafonds voorzag. De toevoerleidingen voor de klimaatplafonds evenals de buizen, persfittingen, kogelkranen en draadkoppelingen zijn afkomstig van Henco Industries NV. Alle materialen zijn via leverancier/groothandel Van Walraven aan Klimaatservice Holland BV geleverd, die samen met Henco de prefabricage en juist-in-time levering op de bouw verzorgde.

“In totaal gaat het om 10.000 m aansluitleidingen, 40.000 fittingen, 4.500 kogelkranen en 2.200 ventielsets, 32.000 persverbindingen en ruim 26.000 schroefdraadverbindingen”, vertelt Frank van Gijtenbeek, Key Account Manager Installatietechniek bij Henco. “Een flinke opdracht in aantallen en omvang. Direct vanaf het voortraject hebben we intensief met Klimaatservice Holland BV meegedacht over de prefabricagemogelijkheden en logistiek. Deze gezamenlijke inspanning heeft geleid tot een hoge efficiëntiegraad. Alle installaties en materialen zijn per bouwlaag en just-in-time op de bouwplaats aangeleverd, wat veel tijdswinst op de bouwplaats opleverde.”

Voor de 35.000 m² kilmaatplafonds in FIRST heeft Henco – in opdracht van Inteco BV – 23.000 m transportleiding, 15.000 speciale T-stukken, 5.000 knie-aansluitingen en 35.000 persverbindingen geleverd, via Technische Unie.

klimaatinstallatie

Installatie en Bouw Nederland partners