Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Oostenrijkse topfabricaat warmtepomp verkoopt zichzelf

Oostenrijkse topfabricaat warmtepomp verkoopt zichzelf

Geruisloos en oerdegelijk

In Langkampfen, vlak onder Kufstein bouwt de Oostenrijkse firma Heliotherm sinds 1987 warmtepompen. Niet zo maar warmtepompen, maar extreem goede warmtepompen. De recente series buitenunits zien er bijzonder uit, zijn echt fluisterstil en worden voorzien van de meest efficiënte warmtepomptechniek ter wereld. Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend, denk je dan. Daarom zijn we even gaan kijken bij de Nederlandse distributeur.

Heliotherm is bekend geworden in Nederland dankzij Frans Goris, die in 2008 startte met de verkoop van de machines. Han Marcolina is nu twee jaar managing director van Deltherma, zijdelings ondersteund door Goris. In zijn eigen tuin staat een Heliotherm van 12 kW (bij -7°C), een flinke kast die pal naast de heg van de buren staat. “Het is niet de goedkoopste oplossing als je een warmtepomp wilt, maar de degelijkheid spat er vanaf. Heliotherm bezuinigt nu eenmaal nergens op kwaliteit.”

deltherma 3 kopieren

Verdamper met een oppervlak van 80 m².

 

Onverwoestbaar

Marcolina laat met veel plezier zijn eigen warmtepomp zien, iets wat ook veel enthousiaste klanten tegen de installateur zeggen: ‘kom een keer langs met een potentiële klant’. Hij vertelt verder: “De kast en bevestigingsmiddelen zijn van aluminium, de wanden van gehard glas in een aluminium frame. Geen roest en geen kunststof onderdelen dus. Het geheel ziet er mooi uit, de behuizing is onderhoudsvrij en over twintig jaar ziet die er nog net zo mooi uit. De hele unit weegt zo’n 250 kilogram en is op een betonnen sokkel geplaatst. Het condenswater wordt onder de unit in de grond afgevoerd. Die degelijkheid en de massa zorgen mede dat het een stille machine is waar mijn buren geen last van hebben.”

Geruisloos

In de kast zit een verdamper met 80 m² oppervlak, een prachtig roodkoperen soldeerkunstwerk waarvan de afstand tussen de lamellen groot genoeg is om ijsvorming te voorkomen. Marcolina: “Daaronder staat de verend opgestelde modulerende compressor die geluidsarm werkt. Dankzij de uilenveren op de ventilator werkt ook dit onderdeel geruisloos, terwijl deze 12 kW-versie toch 6.000 m³ lucht per uur verplaatst. De geluidsproductie van deze 12 kW warmtepomp is op drie meter afstand vanaf midden unit 32,7 dB(A), de splitunit produceert slechts 18 dB(A).”

Eerlijke cijfers

Tachtig procent van de verkochte Heliotherm warmtepompen – er staan er nu rond de duizend in Nederland – zijn luchtwatervarianten van 8, 12 of 18 kW die een SCOP hebben tot 5,3. Marcolina: “Dat is op zich al een mooie score, maar de Heliotherm Natural Technology werkt met bodem-, aard- of grondwaterwarmte. Deze haalt in combinatie met een horizontaal ingegraven verdamper met 6,7 de hoogste SCOP ter wereld. In Oostenrijk kun je met dit soort gegevens niet sjoemelen, het zijn keiharde getallen die we zelf gecontroleerd hebben. Wij verkopen eerlijke producten en verlenen eerlijke service. We zullen nooit een te zware warmtepomp adviseren, die werkt minder efficiënt en de extra capaciteit is niet nodig. Wij maken mensen blij en dat lukt tot nog toe erg goed.”

deltherma 2 kopieren

Geruisloze ventilator.

 

Conventionele radiatoren

Het Heliotherm-assortiment heeft een breed scala aan toepassingen. Marcolina: “Onze primaire focus ligt op woningen. Vanaf een vloeroppervlak van zeg 150 m² zijn deze met een combi-unit of splitunit uitstekend te verduurzamen. En ook conventionele radiatoren zijn mogelijk, bij stromingstemperaturen tot 50°C. Voor wooncomplexen en hotels waar geen bodemwarmte beschikbaar is, kan een grote luchtunit met een groot buffervat uitkomst bieden. Water wordt hier voorverwarmd tot 20°C, kleine cubes in de appartementen hebben dan aan 3 à 4 kW voldoende om te voorzien in verwarming en warm water. Grootschaliger kan ook: we kunnen installaties bouwen in cascadeopstelling die op te schalen zijn tot 4.000 kW.”

Installateurs gezocht

Heliotherm werkt met een netwerk aan partners, installateurs die een opleiding hebben genoten van de Oostenrijkse onderneming. Marcolina: “We hebben een deel van Nederland al afgedekt met zogenoemde competentiepartners die het systeem kunnen installeren en onderhouden. Heliotherm krijgt geleidelijk voet aan de grond en we merken dat de mond-tot-mondreclame zijn werk doet. Voor verschillende regio’s zoeken we daarom nog serieuze installateurs die opgeleid en gecertificeerd willen worden en een topproduct exclusief in hun regio willen verkopen. Vanwege fabrieksprotocollen doen we inbedrijfstellingen zelf. Ik heb hele korte lijnen met de fabriek, ook in het weekend. Van daaruit kunnen ze altijd inloggen, updates uitvoeren en aanpassingen doen. Service die net zo geruisloos is als de warmtepomp zelf.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.