Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

‘Ontgassen maakt systemen betrouwbaarder’

masp0919-spirovent-rv2-kopieren

4 juni 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Als er één plaats is waar lucht een ongewenste bezoeker is, dan is het in een gesloten leidingsysteem. Lucht veroorzaakt vervuiling in de installatie en neemt een aanzienlijk deel van de efficiëntie weg. Op de stand van Spirotech op de ISH wordt duidelijk welke oplossingen er zijn om te ontgassen.

We spreken met Paul de Bruin, CCO van Spirotech. “Eind vorig jaar introduceerden we de SpiroVent Superior S400 en S600 vacuümontgassers op de Nederlandse markt. Daarmee haal je zonder zorgen lucht uit elke verwarmings- en koelinstallatie. Dat verhoogt de efficiëntie en dringt corrosie terug”, vertelt hij.

Systemen worden steeds gevoeliger

“Ontgassen maakt het systeem betrouwbaarder. Dat is hard nodig, want systemen worden steeds gevoeliger. Ontgassen staat in de utiliteitssector hoog op de lijst, naast goed onderhoud van het systeem. Uiteindelijk scheelt dit een boel defecten. Kijken we naar ziekenhuizen of datacentra, dan moet men 100% kunnen vertrouwen op koeling. Betrouwbaarheid is dan geen luxe, maar noodzaak.”

ISH Spirotech Artikel vakblad Installatie bouw Nederland

SpiroVent Superior S600 vacuümontgasser.

ISH Spirotech Artikel vakblad Installatie bouw Nederland

Spirotech PicoControl.

 

Hoe zit het met de messing ontluchters van Spirotech? De Bruin: “Die werken ook, maar vangen vrije lucht en microbellen. Met SpiroVent Superior haal je de gassen weg die je niet ziet.” Voor de Duitse markt toont Spirotech op de ISH voor het eerst de SpiroPress PicoControl Kompakt. “Dit is een drukbehoudsysteem voor de kleine utiliteit. De kwaliteit van het water is corebusiness inzake betrouwbaarheid. Je begint allereerst met drukbehoud. Daarna haal je de lucht uit het systeem, middels ontluchten en vacuüm ontgassen. Om het systeem verder te beschermen, haal je vervolgens met behulp van vuilafscheiders deeltjes en (magnetisch) vuil uit het systeemwater. De waterkwaliteit optimaliseer je met SpiroPure, geschikt voor zowel residentieel als utiliteitsgebruik. Vooral in Duitsland verwijzen fabrikanten van systemen steeds meer naar normen, om zich in te dekken bij calamiteiten. Is de pH-waarde te hoog, dan heb je een probleem als het niet werkt. Zekerheid voor alles dus! In het geval van een onoplosbaar geschil wordt Spirotech weleens ingeschakeld, omdat we in ons laboratorium in België op 32 parameters kunnen testen. Bij een claim leveren we dan niet alleen de analyse af, maar bieden er meteen een oplossing bij aan.”   

ISH Spirotech Artikel vakblad Installatie bouw Nederland

SpiroVent Superior S400 vacuümontgasser.

 

Tot slot zegt De Bruin: “Fabrikanten schrijven steeds vaker voor dat er ontlucht en ontgast moet worden. Ook het topic van waterkwaliteit begint nu echt te leven. Men wil af van reinigingschemicaliën en additieven om het water zuiver te krijgen en te houden. Met onze oplossingen kan dat probleemloos.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht