Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Ontdek de kansen van bodemwarmtepompen

Ontdek de kansen van bodemwarmtepompen

Bodemwarmtepompen zijn opmars in Nederland. Eén van de redenen is hun hoge rendement. In goed geïsoleerde gebouwen met laagtemperatuurverwarming kan de COP oplopen tot boven de 5: 1 kWh elektriciteit levert hier meer dan 5 kWh warmte op. Warmtepompen die gebruik maken van een gesloten bodembron zijn in principe geschikt voor alle type woningen. In de praktijk worden ze vooral toegepast in de nieuwbouw; zowel in woningen als in bedrijfs- en utiliteitsgebouwen. Nefit Bosch breidt dit najaar het productprogramma uit met bodemwarmtepompen en biedt daarbij indien gewenst uitgebreide ondersteuning op het gebied van BRL-certificering.

Voordelen van bodemwarmtepompen

De investering voor een bodemwarmtepompsysteem ligt, onder andere door de grondbron, hoger dan bij een lucht(/water-)warmtepompsysteem. De onderhouds- en energiekosten daarentegen zijn laag en het rendement hoog, zelfs bij lage buitentemperaturen. Ook dat is een voordeel ten opzichte van luchtwarmtepompen, waarvan het rendement daalt bij lage buitentemperaturen.

Bodembron

Een bodemwarmtepomp haalt energie uit de bodembron met behulp van water. Met deze energie wordt de woning verwarmd. Het afgiftesysteem, bij voorkeur vloer- of wandverwarming, moet werken met lage temperaturen. Door het onttrekken van warmte koelt de bron af. In het voorjaar kan de afgekoelde bron worden gebruikt om de woning (passief) te koelen. In de zomer kan de bron dan weer worden opgeladen met warmte die vanuit de woning naar de bron wordt getransporteerd.

Ondersteuning van de installateur

Bodemenergie is een vak apart. Bedrijven moeten gecertificeerd zijn om met bodemenergiesystemen te werken. Installateurs kunnen in alle fasen, van ontwerp en realisatie tot en met beheer, een beroep doen op de gecertificeerde specialisten van Nefit Bosch.

Ontwerp

Bij bodemwarmtepompinstallaties is een goede dimensionering nog belangrijker dan bij andere soorten installaties. De warmtepomp wordt precies op de woning uitgelegd, want hoe groter het vermogen, hoe hoger de investering. Bovendien veroorzaakt overdimensionering onnodige starts en stops van de warmtepomp, wat het rendement niet ten goede komt. Een te klein systeem kan in de winter vaak niet voldoende warmte leveren, waardoor elektrische bijverwarming moet bijspringen, met een hoger energieverbruik tot gevolg.

Realisatie

Voor een bodemwarmtepompsysteem is een gesloten bodemlus nodig met een diepte van 100 tot 200 meter. De boringen moeten hiervoor uitgevoerd worden door een gecertificeerd bronboringsbedrijf. Omdat alle componenten uit de installatie – zowel het ondergrondse als het bovengrondse deel – nauw met elkaar samenhangen, is een integrale benadering nodig om de vooraf opgegeven prestaties in de praktijk te kunnen garanderen. Nefit Bosch is BRL 6000-21 gecertificeerd en kan desgewenst de verantwoordelijkheid voor ontwerp, realisatie en beheer van het bovengrondse deel van de installateur overnemen.

Beheer

Monitoring en onderhoud zijn bij bodemwarmtepompen erg belangrijk. Als er iets mis is met de warmtepomp of bron, dan kan het energieverbruik snel stijgen. Bij de nieuwe Compress 7001i warmtepomp bewaakt de gepatenteerde Bron Systeem Management (BSM) technologie van Bosch continu het bronvermogen. De bron wordt zo optimaal benut en uitputting wordt voorkomen. Slimme sensortechnologie detecteert bovendien de bodemeigenschappen en past het vermogen aan voor een nog hoger rendement.

Remote monitoring

De onderhoudspartij monitort het rendement van de warmtepomp. Daarbij worden de  brontemperaturen en eventuele storingsmeldingen continu in de gaten gehouden, zodat direct kan worden ingegrepen indien nodig. Een groot voordeel hierbij is dat nieuwe modellen, zoals de Compress 7001i LWMF, ook op afstand gemonitord kunnen worden. Via het nieuwe HomeCom Pro portal heeft de installateur 24/7 zicht op de aangesloten installaties. Hij ontvangt direct een melding als er iets niet goed functioneert. Ook kunnen de belangrijkste parameters, zoals de stooklijnen, op afstand worden ingesteld.

Nieuw: De Bosch Compress 7001i LWMF modulerende bodemwarmtepomp

De Compress 7001i LWMF is een nieuw type modulerende bodemwarmtepomp met een gesloten, verticale aardcollector als bron. De Compress 7001i is ‘BENG-ready’ en leverbaar in drie vermogens: 8, 12 en 16 kW. De intelligente warmwaterbereiding met geïntegreerde voorraadboiler zorgt voor een royale hoeveelheid warm water van 300 liter. Gepatenteerde Bosch-technologie zorgt voor een hoog rendement en een lange levensduur. De warmtepomp is eenvoudig te installeren en online te monitoren. Nefit Bosch biedt de mogelijkheid van vijf jaar garantie en BRL-gecertificeerde ondersteuning in alle projectfasen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.