Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
One-stop-shopping voor  noodstroomsystemen

One-stop-shopping voor noodstroomsystemen

Van specialist in dieselaggregaten ontwikkelt Koninklijke Van Twist zich tot aanbieder van totaaloplossingen in energiesystemen. Met de toevoeging van UPS en energieopslag kan het Dordtse bedrijf, 182 jaar geleden opgericht als stalhouderij, de hele noodstroomketen vormgeven en onderhouden. Ook wordt gewerkt aan een alternatief voor het dieselaggregaat.

De rijke historie van Koninklijke Van Twist gaat terug tot 1836, toen Willem van Twist Pieterszn een stalhouderij in het centrum van Dordrecht begon. De basis voor het huidige bedrijf werd gelegd in 1930 met de import van dieselmotoren. Sinds 2012 staat alweer de zesde generatie Van Twist aan het roer. Zij worden geconfronteerd met snelle technologische ontwikkelingen en een veranderend energielandschap.

“Dieselaggregaten spelen nu nog een belangrijke rol, maar over twintig tot dertig jaar zijn ze wellicht helemaal verdwenen”, vertelt Ronald Lagerberg, account manager Power Solutions. “Dat dwingt ons na te denken over de bedrijfsvoering voor de toekomst. Voor Koninklijke Van Twist is dat overigens niets nieuws, we zijn gewend om ons aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Onze lijfspreuk is niet voor niets: ‘verandering is de enige constante in ons bestaan’.”

Koninklijke van TwistOnderhoudswerkzaamheden aan een noodstroominstallatie.

One-stop-shopping
Koninklijke Van Twist gaat zijn horizon verbreden. Lagerberg: “Voorheen richtten we ons op de verkoop van noodstroomaggregaten, nu gaan we totaaloplossingen in energiesystemen bieden. Dat betekent dat we producten gaan toevoegen aan ons assortiment, zoals de UPS. Dit onderbrekingsvrije voedingssysteem is het directe verlengstuk van het noodstroomaggregaat en dus een logische aanvulling. Prettig voor onze klant is dat hij voor de hele noodstroomketen voortaan maar met één partij te maken heeft. Dit scheelt ook in de portemonnee, aangezien de werkzaamheden in combinatie uitgevoerd kunnen worden. ”

Koninklijke Van Twist heeft een UPS onder eigen naam, maar kan ook andere fabricaten leveren door partnerships met gerenommeerde merken. Service en onderhoud van zowel UPS als NSA is merkonafhankelijk. Ook hier geldt de ‘one-stop-shopping’ gedachte: alle wettelijk verplichte periodieke keuringen en inspecties (EBI en PI) kunnen door Van Twist zelf worden verricht, aangezien het bedrijf SCIOS gecertificeerd is.

Alternatief voor diesel
Energieopslag is een tak van sport die volop in ontwikkeling is en waar Koninklijke Van Twist een rol in wil gaan spelen. “We krijgen regelmatig vanuit klanten de vraag of we hiervoor een oplossing kunnen bieden”, vertelt Lagerberg. “Ook bij ons staat het nog in de kinderschoenen, maar we willen er wel op voorbereid zijn als het een vlucht gaat nemen. Energieopslag toont veel gelijkenis met UPS-technologie, ook qua elektronica. We hebben de eerste mensen al aangenomen die hierin gespecialiseerd zijn.”

Waar het bedrijf ook over nadenkt, is het ontwikkelen van een alternatief voor het dieselaggregaat. Lagerberg: “Het duurt misschien nog een paar decennia, maar uiteindelijk zal het dieselaggregaat gaan verdwijnen. Het meest plausibele alternatief is een motor op waterstof. We zijn al bezig om te onderzoeken hoe we gasmotoren hierop kunnen laten draaien. Dat wordt een nieuwe fase in de geschiedenis van Koninklijke Van Twist. Wat onveranderd blijft: paardenkracht is en blijft de rode draad binnen ons bedrijf.”  

Tekst Margot Visser    |    Beeld Koninklijke Van Twist
Uitgelichte afbeelding: 
Noodstroominstallatie voor een distributiecentrum.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.