Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Ondanks regeerakkoord blijft hybride verwarming de toekomst’

‘Ondanks regeerakkoord blijft hybride verwarming de toekomst’

Nu de energietransitie vormen begint aan te nemen in Nederland, zullen warmtepompen in steeds meer woningen en bedrijfsruimtes de plek van de gasgestookte cv-ketel innemen. 

Tot voor kort waren huiseigenaren vanaf 2026 verplicht om bij vervanging van de cv-ketel over te stappen op een hybride warmtepomp. Sinds het nieuwe regeerakkoord is die verplichting echter geschrapt. Daardoor rijst de vraag of een hybride installatie de juiste oplossing is voor de verwarming van bestaande gebouwen. Lagere aanschafkosten en flexibiliteit ten opzichte van netcongestie (je kunt nog altijd overschakelen naar de gasketel) maken een hybride installatie nog steeds erg interessant. Een goede energie-efficiënte oplossing vraagt wel om toepassing van de juiste verdeler.

Therminon voert de verdelers standaard uit in modulaire composiet elementen.

Gasloos of gasarm

Woningen gasloos maken op een betaalbare manier is een grote uitdaging in de praktijk. Het vraagt om hoogwaardige isolatie, eigen energieopwekking en een energie-efficiënte verwarmingsinstallatie. In nieuwbouw is dat redelijk eenvoudig mee te nemen, maar in renovatie ligt dat anders. Daarom richten toepassingen in renovatie zich meestal niet zozeer op gasloze, maar op gasarme installaties in een combinatie van een cv-ketel met een warmtepomp. Om deze hybride installatie energie-efficiënt te laten functioneren, is toepassing van de juiste vloerverwarmingsverdeler cruciaal. 

Hybride verdeler

Therminon, systeemleverancier van vloerverwarming gevestigd in de Brainport regio (Bladel), ontwikkelde voor hybride situaties een speciale productreeks – de Hybrid Line – en legt uit waarom de toepassing van een hybride verdeler een must is. Michiel Melis, commercieel manager bij Therminon: “Bij een verwarmingsinstallatie balanceer je tussen het bieden van comfort aan de bewoners of gebruikers van het gebouw en een zo energiezuinig mogelijke operatie. Toepassing van een regulier verdeelsysteem bij een combinatie van cv-ketel en warmtepomp levert weliswaar comfort, maar komt onvoldoende tegemoet aan de eisen van een laag energieverbruik. Een hybride verdeler is uitgerust met een slimme regeling die ervoor zorgt dat het (vloer)verwarmingssysteem altijd optimaal presteert. De werking van de vloerverwarmingsverdeler verandert daarbij automatisch op basis van de actieve warmtebron (cv-ketel of warmtepomp). Zo blijft het gebruik energie-efficiënt.”

Een hybride verdeler is uitgerust met een slimme regeling die ervoor zorgt dat het (vloer)verwarmingssysteem altijd optimaal presteert.

Mengen en andere slimmigheden

Een intelligente verdeler zorgt er dus voor dat de hybride installatie maximaal functioneert. Melis: “Het principe erachter is: niet mengen zolang het kan, maar mengen zodra het moet. Dankzij dit principe maakt de verdeler zo lang mogelijk gebruik van de warmtepomp. Dit reduceert het aantal schakelmomenten, wat een positieve invloed heeft op het rendement van de verwarmingsinstallatie, het gasverbruik reduceert én de levensduur van de warmtepomp verlengt. Verder voert Therminon de verdelers standaard uit in modulaire composiet elementen. Deze werkwijze heeft een aantal voordelen. Dankzij de modulaire opbouw is de verdeler altijd naar wens aan te passen. Handig bij toekomstige renovaties en uitbreidingen. Composiet is dankzij de isolerende interne luchtkamers geschikt voor zowel verwarmen als koelen, heeft een lange levensduur en met composiet flex connect verbindingen is bovendien een spanningsloze verbinding mogelijk.”

Maak er gebruik van

Melis: “In hybride installaties is het inregelen van een vaste mengverhouding verleden tijd. Installateurs doen er goed aan om zich te verdiepen in de mogelijkheden van hybride verdelers. De vraag naar hybride toepassingen zal vooral in de renovatiemarkt de komende jaren sterk toenemen.”  

Rendementsvoordeel in cijfers

Hysopt (een spin-off van de Universiteit van Antwerpen) ging aan de slag met de hybride installatie en hybride verdeler van Therminon. Zij analyseerde de toepassing voor een standaardwoning met behulp van haar simulatiesoftware. Daaruit bleek dat met de hybride toepassing het gasverbruik ruim 140 kubieke meter extra daalt ten opzichte van een installatie met een reguliere vloerverwarmingsverdeler. Hierbij vindt – als gevolg van de extra draaiuren van de warmtepomp – slechts een geringe stijging plaats van het elektriciteitsverbruik, ca. 150 kWh, waardoor de hybride oplossing van Therminon een duurzame investering is als het gaat om energieverbruik.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.