Op het voormalig ATEA-terrein, aan de Muizenberglaan 13 in Breda, is afgelopen september Medisch Centrum Westerhage geopend. Het project betreft een interessante combinatie van bestaande bouw en nieuwbouw. Het voormalige tweelaagse pand van de sociale werkvoorziening van ca. 400 m2 is van binnen volledig gestript, heeft een nieuwe indeling met zorgruimtes gekregen en is middels een verbindingsgang gekoppeld aan een drielaagse nieuwbouw van ca. 1.500 m2, die wordt gevuld door verschillende zorgverleners uit de 1e en 2e lijn. Belangrijke participant in het gebouw is de huisartsenpraktijk op de 2e verdieping. Daarnaast biedt Medisch Centrum Westerhage ruimte aan onder andere fysiotherapeuten, een diagnostisch centrum, verloskundigen, diëtisten, psychologen, een wondzorgcentrum, osteopaten en een consultatiebureau.
Het bouwkundig ontwerp voor Medisch Centrum Westerhage is gemaakt door Ernst Architect. In een bouwteam met aannemer De Kok Bouwgroep en installatie-adviseur Rienks Engineering stond installateur Van Dijnsen Installatiewerken B.V. in voor de engineering en realisatie van alle gebouwgebonden installaties. Van de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties tot en met de beveiligingsinstallaties. “Hierbij is nadrukkelijk rekening gehouden met de wet- en regelgeving uit het Bouwbesluit, de Arbowetgeving en de voorschriften van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV)”, vertelt Dennis Verwijmeren, Projectleider S&O bij Van Dijnsen Installatiewerken B.V. “Bij de bouw van een medisch centrum zijn bijvoorbeeld privacy, geluidsisolatie en hygiëne essentieel. Ook moest het gebouw 100% gasloos functioneren, wat voor de oudbouw een flinke uitdaging was. Voor de klimaatinstallaties werd bovendien individuele bediening per ruimte voorgeschreven. Hierdoor viel de keuze al snel op een 3-pijps VRF-systeem, die slim gebruik maakt van de energie (warmte) in de buitenlucht en waarmee gelijktijdig verwarmd en gekoeld kan worden.”
Voor de verwarming en koeling van Medisch Centrum Westerhage zijn in totaal vier installaties gemaakt: één voor het bestaande bouwdeel en één voor elke verdieping van de nieuwbouw, aldus Verwijmeren. “Aan de hand van de transmissieberekeningen hebben wij het verwarmings- en koelvermogen van elk bouwdeel bepaald en de installatie verder uitgeëngineerd. Vervolgens hebben wij bij drie partijen een offerte opgevraagd, waarna Centercon de levering van het complete VRF-systeem gegund kreeg.” Van Dijnsen Installatiewerken B.V. en Centercon werken regelmatig samen in projecten, vertelt Verwijmeren. “De lijnen tussen onze bedrijven zijn kort, (offerte-)aanvragen worden snel in behandeling genomen en wanneer zich onverhoopt een calamiteit voordoet, wordt dit ook direct opgepakt. Dat biedt vertrouwen. Bovendien is de kwaliteit van de producten uitstekend.”
“Met de projecteisen in het achterhoofd, hebben wij een LG Multi V Heat Recovery systeem in kanaaluitvoering voorgesteld”, vertelt Martin van der Voort, Accountmanager bij Centercon. “Met dit driepijpssysteem kan gelijktijdig gekoeld en/of verwarmd worden, waardoor in elke ruimte en in elk seizoen een comfortabel binnenklimaat wordt geborgd.” Op het dak van Medisch Centrum Westerhage staan vier lucht/lucht buitendelen, vertelt hij. “Vanaf hier loopt een hoofdleidingtracé door de leidingschacht naar negen Heat Recovery boxen op de verdiepingen, die op hun beurt gekoppeld zijn aan 54 kanaalmodel binnendelen. Wanneer er in de ene ruimte een koelvraag is en in een andere ruimte een verwarmingsvraag, dan zorgen de HR-boxen voor een efficiënte energie-uitwisseling. Er gaat dus geen energie naar buiten verloren. Wie kiest voor het LG Multi V Heat Recovery (HR) systeem, is verzekerd van hoge COP- en EER-scores. Niet voor niets komt het systeem in aanmerking voor aantrekkelijke subsidies zoals de Energie Investeringsaftrek (EIA).”
Belangrijk was dat de VRF-installatie ook als hoofdverwarming kon fungeren, benadrukt Van der Voort. “Bovendien werd een individuele regelbaarheid per ruimte voorgeschreven, waarin onze units uitstekend kunnen voorzien.” Verwijmeren: “Elke ruimte is voorzien van een lokale afstandsbediening op de wand, waarmee gebruikers de gewenste ruimtetemperatuur kunnen instellen. Hierbij hebben zij keuze uit de modi koelen, verwarmen, ventileren of ontvochtigen. Daarnaast zijn de vier VRF-installaties gekoppeld aan één centraal LG bedieningspaneel, die tevens in verbinding staat met de brandmeldinstallatie. Eventuele storingen en calamiteiten kunnen eenvoudig op afstand worden uitgelezen, ook door ons, waardoor direct de juiste acties ondernomen kunnen worden.”
In navolging van de binnen- en buitenunits heeft Centercon ook bijbehorende plenums, roosters, akoestisch geïsoleerde slangen en andere componenten geleverd, waarmee de installateur compleet werd ontzorgd. In december 2021 is Van Dijnsen Installatiewerken B.V. met de installatiewerkzaamheden gestart en ruim acht maanden later al is het project opgeleverd. Om dit mogelijk te maken, hebben alle bouwteampartners, onderaannemers en leveranciers hun beste beetje voorgezet, met een fijne samenwerking én een mooi, comfortabel en functioneel medisch centrum als resultaat.