Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Oegema, Dedemsvaart | E-installaties leveren belangrijke bijdrage aan duurzaamheidsambitie Oegema Transport Dedemsvaart BV

Oegema, Dedemsvaart | E-installaties leveren belangrijke bijdrage aan duurzaamheidsambitie Oegema Transport Dedemsvaart BV

(Inter)nationaal transportbedrijf Oegema Transport Dedemsvaart BV zet hoog in op duurzaamheid. In verschillende fases worden niet alleen de traditionele TL-buizen vervangen door LED-verlichting, maar zijn ook alle gebouwdaken voorzien van zonnepanelen. In totaal zijn 8.412 zonnepanelen geïnstalleerd, met een totaalvermogen van 2,4 megawattpiek en een jaarlijkse stroomopwekking van 2,1 miljoen kilowattuur.

Als huisinstallateur is Linde Kroon Elektrotechniek BV nauw betrokken bij de verduurzaming van Oegema Transport Dedemsvaart BV. “In 2016 kreeg Zonnegilde BV uit Kampen de opdracht voor de levering en montage van ruim 4.000 zonnepanelen voor de bestaande gebouwen gegund”, vertelt Marc Nijman, directeur en mede-eigenaar van Linde Kroon Elektrotechniek BV. “Wij werden door Zonnegilde BV ingeschakeld voor het AC-gedeelte. Van de aansluitingen op het net-trafostation tot en met de complete verdelertechniek, de bekabelingen en de schakelingen richting de omvormers.

Oegema Transport Dedemsvaart

Voor de verdelertechniek heeft Linde Kroon Elektrotechniek BV een beroep gedaan op Hager.

 

Ook hebben wij de afgelopen twee jaar de elektrotechnische installaties verzorgd in twee nieuwe warehouses voor Oegema Transport Dedemsvaart BV, waarvan de laatste begin dit jaar is opgeleverd. Zonnegilde BV kreeg ook hier de opdracht voor de levering en montage van ruim 4.500 zonnepanelen; wij werden opnieuw door Zonnegilde BV ingeschakeld voor het AC-gedeelte.”

Verdelertechniek op maat

Voor de verdelertechniek heeft Linde Kroon Elektrotechniek BV een beroep gedaan op Hager. “De lijnen met Hager zijn altijd kort”, vertelt Nijman. “Vragen worden direct beantwoord en de producten zijn prijstechnisch heel interessant. Bovendien heeft Hager veel kennis in huis, die zij graag met hun klanten delen. Ook van grotere verdelertechnieken (tot 6.000 Ampère).” Jan Wassink, accountmanager bij Hager: “Samen met Linde Kroon Elektrotechniek BV hebben wij de locatie in Dedemsvaart bezocht, om een indruk te krijgen van de bestaande technieken, beschikbare ruimtes en mogelijke uitdagingen in het project. Op basis van onze bevindingen en de vraagstelling van Oegema Transport Dedemsvaart BV hebben wij vervolgens een ontwerp voor de verdelerinstallatie gemaakt, rekening houdend met de warmteontwikkeling in de verdelers en met eventuele spanningsverliezen. Om problemen met de omvormers te voorkomen, mocht het spanningsverlies maximaal 1% bedragen.”

Oegema Transport Dedemsvaart

“Op basis van onze bevindingen en de vraagstelling van Oegema Transport Dedemsvaart BV hebben wij een ontwerp voor de verdelerinstallatie gemaakt, rekening houdend met de warmteontwikkeling in de verdelers en met eventuele spanningsverliezen.”

 

Voor de bestaande bouw heeft Hager twee hoofdverdelers van tweemaal 400 Ampère ontworpen, vertelt Nijman. “Hager paneelbouwpartner PS Nederland heeft de hoofdverdelers gebouwd en bij ons aangeleverd, waarna onze monteurs de installatie in het werk hebben verzorgd. Beide hoofdverdelers beschikken over een aantal groepen, dat rechtstreeks aan de omvormers is gekoppeld. Het net-trafostation zorgt voor de voeding van de eerste verdeler, terwijl een bestaande hoofdverdeler in de voeding van de tweede hoofdverdeler voorziet.” De montagewerkzaamheden vonden gelijktijdig plaats met de montage van 2.762 zonnepanelen op het dak van een naastgelegen bedrijfspand, dat tevens door Zonnegilde BV en Linde Kroon Elektrotechniek BV is uitgevoerd.

Oog voor efficiëntie en budget

In navolging van de bestaande bouw zouden ook de zonnepanelen van de nieuwbouw aan de centrale net-trafo worden gekoppeld. “Bepaald geen sinecure, vanwege de grote afstanden die hiervoor overbrugd moesten worden”, aldus Wassink. “Om te lange en te dikke kabels te voorkomen, hebben we de E-installateur geadviseerd om hiervoor railkokers toe te passen. Echter hangt hier een prijskaartje aan, waarna toch is besloten om de afstanden tot de trafo in te perken.” Nijman: “Voor de nieuwbouw is een extra net-trafostation geplaatst. Deze trafo is direct naast het pand geïnstalleerd, waardoor de omvormers – met meerdere kabels – direct op de trafo konden worden aangesloten. Een verdelerinstallatie was hierdoor niet meer nodig. Wel hebben we in deze gebouwen overspanningsbeveiligingen en werkschakelaars van Hager gemonteerd.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.