Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
OBS De Zandplaat: Razendsnel naar Frisse Scholen klasse B + koeling
OBS De Zandplaat in het Groningse dorpje ’t Zand.

OBS De Zandplaat: Razendsnel naar Frisse Scholen klasse B + koeling

Dit schooljaar genieten de leerlingen, peuters en medewerkers van OBS De Zandplaat in het Groningse dorpje ’t Zand van een sterk verbeterd comfort. Het compacte nieuwe schoolgebouw met vier lokalen is aardbevingsbestendig, gasloos en voorzien van het binnenklimaatsysteem, het Scholen°Concept, van Klimaatgroep Holland.

De nieuwbouw maakt deel uit van het Scholenprogramma Groningen, waarin 102 scholen aardbevings- en toekomstbestendig worden gemaakt. Toekomstbestendig betekent dat de gebouwen geschikt worden gemaakt voor onderwijskundige vernieuwingen, duurzaam en (bijna) energieneutraal zijn en een gezond binnenklimaat krijgen. Tevens wordt in de indeling rekening gehouden met toekomstige krimp en groei in leerlingaantallen. Ook Netwerkschool Loppersum Oost maakt deel uit van dit programma. Deze cluster bevat de basisscholen van de dorpen Westeremden, Zeerijp en ’t Zand.

Lokalen met veel daglicht; de installaties (met koeling) zijn netjes weggwerkt.

Inkt

De afgelopen tijd zijn eerst de gebouwen in Westeremden en Zeerijp versterkt en verduurzaamd. Vervolgens is in zeer korte tijd de nieuwbouw in ’t Zand gerealiseerd. De inkt van het bouwcontract was nog niet droog toen in maart van dit jaar De Groot Vroomshoop Bouwsystemen op de speelplaats naast de oudbouw startte met de nieuwe school. Eind augustus volgde de ingebruikname.

Centrale warmtepompinstallatie

“Oorspronkelijk was de uitvraag voor De Zandplaat Frisse Scholen klasse B zonder koeling, met een decentrale oplossing voor de warmtepompen”, vertelt Jaap Siertsema, projectleider voor installateur Borgtechniek. “Uiteindelijk is met elkaar besloten de koeling als toegift erbij te doen en er een centrale warmtepompinstallatie van te maken. Decentraal betekende dat er negen units op het dak kwamen, dat werd wat veel en is niet handig met onderhoud. Klimaatgroep Holland heeft nu twee Mitsubishi Ecodan lucht/water-warmtepompen geleverd met een 500 liter boilervat voor verwarmen én koelen. Tapwater wordt verwarmd door elektrische boilers. De 69 zonnepanelen op het dak leveren bij elkaar bijna 22 kWp.”

Koeling

De installaties zijn uitgevoerd volgens het Scholen°Concept van Klimaatgroep Holland. Dit alles-in-één klimaatsysteem gecombineerd met de warmtepompinstallatie is een zeer efficiënte en stille installatieoplossing. Het Scholen°Concept werkt met continue meting van CO2; in dit geval aanwezigheidsdetectie en centrale monitoring door Borgtechniek. Siertsema: “De niet gevraagde koeling was met dit concept eenvoudig toe te voegen. Een kleine investering met grote gevolgen voor het comfortniveau op warme dagen.” Daar is Annemarie Niehuis, directeur van de Netwerkschool, het roerend mee eens: “De twee gerenoveerde scholen hebben hetzelfde installatiesysteem maar zonder de koeling. Dat is wel een enorme verbetering met de oude situatie, maar op dagen dat het overdag boven de 30°C en ’s nachts 21°C is, kun je in die scholen niet fatsoenlijk lesgeven. Ik ben heel blij dat we het met de nieuwbouw in één keer goed hebben gedaan.”

Eenvoudige monitoring en bediening.

Corona

De Zandplaat heeft vier lokalen, waarvan drie voor dubbele groepen met basisonderwijs en een peuterspeelzaal. Siertsema: “In elk lokaal zijn onder de plafonds compacte units geplaatst die vanuit de centrale warmtepompinstallatie worden voorzien van warmte of koeling. In verband met corona zijn de instellingen aangepast: het systeem ventileert op basis van aanwezigheid ook als er één persoon aanwezig is. De zonwering met elektrische screens en de verlichting zijn ook aangesloten op de centrale besturing. Via een touchscreen bedieningspaneel kan de leerkracht het binnenklimaat regelen, de zonwering bedienen en de verlichting plaatselijk dimmen. Deze is per lokaal in twee groepen geschakeld en wordt aangestuurd door een daglichtregeling.”

Tevredenheid alom in het hoge noorden. Locatieleider Geesje Drenth: “Van een donker gebouw zijn we in hele korte tijd terecht gekomen in een prachtige, lichte en vooral comfortabele leeromgeving waar zelfs koeling mogelijk is.” En dat is waar de mensen van Borgtechniek, Klimaatgroep Holland en alle andere partijen het voor doen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.