Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Frisse Scholen

OBS de Braskörf, Veendam: ‘Prioriteit was een gezond binnenklimaat’

Volgens onderzoek voldoet het binnenklimaat op veel scholen nog altijd niet aan de normen, met klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, droge ogen en concentratieproblemen tot gevolg.

Klimaatgroep_Holland_De_Braskorf_Veendam-60

3 mei 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

OBS de Braskörf in Veendam kon hier lange tijd over meepraten. CO2-meters toonden aan dat de ppm-concentraties in de lokalen ’s zomers konden oplopen tot > 3.000. En ook de binnentemperaturen waren regelmatig te hoog. Met name in de lokalen op de verdiepingen, waar de school beschikt over een plat dak en grote ramen aan de zuidzijde. “Wanneer je in deze situaties niet kunt ventileren, gaat het onherroepelijk mis”, aldus Johan van der Mark, directeur van OBS de Braskörf. “Zowel leerkrachten als kinderen waren niet fit. Het Scholen°Concept met Comfort˚Plus units van Klimaatgroep Holland heeft hier verandering in gebracht.”

Tekst Lieke van Zuilekom    |    Beeld Klimaatgroep Holland

“In de zomervakantie van 2019 is het complete klimaatsysteem vervangen”, vertelt Van der Mark. “Een megaoperatie, waarbij in 4-5 weken een groot deel van de schoolinventaris tijdelijk is uitgehuisd of verplaatst en in alle 20 onderwijs- en kantoorruimtes nieuwe klimaatunits zijn geïntegreerd.” Voor het klimaatsysteem hadden OBS de Braskörf en overkoepelende scholenstichting 

OPRON specifieke wensen. “Prioriteit was een gezond binnenklimaat, waarbij de ppm op ieder moment binnen verantwoorde bandbreedtes blijft. Bovendien wilden we met het systeem kunnen verwarmen en koelen. Op de verdieping is tevens actieve koeling geïntegreerd, volgens de filosofie dat in de zomermaanden de koude naar beneden zakt.”

Johan van der Mark, directeur van OBS de Braskörf: “We zijn echt zeer tevreden over het nieuwe klimaatsysteem.”

Frisse Scholen klasse B

In opdracht van bouwmanagementbureau BCN-Groep uit Drachten heeft Klimaatgroep Holland een klimaatsysteem op maat ontworpen, conform de eisen van Frisse Scholen klasse B. Dit betekent dat het systeem onder meer voldoet aan een ventilatiehoeveelheid van 35 m³ lucht per persoon per uur. “Zowel in de leslokalen, directiekamers, het computerlokaal als het gymlokaal hebben wij Comfort˚Plus units geïnstalleerd, waarin ventilatie, verwarming, verkoeling, dynamische warmteterugwinning én gratis nachtkoeling slim geïntegreerd zijn”, aldus Jan Geert Wind, technisch adviseur bij Klimaatgroep Holland. “Alle decentrale units zijn boven de systeemplafonds en volledig uit het zicht weggewerkt. De installaties op de begane grond zijn aangesloten op de bestaande cv-installatie. Op de verdieping is een koppeling gemaakt met een nieuwe lucht/lucht-warmtepomp op het dak. Hiervoor hebben we nauw samengewerkt met Borgtechniek uit Winschoten.” De luchtverdeling vindt plaats middels wervelroosters of wandroosters, vertelt hij. “Dankzij de Comfort˚Plus units kan ieder lokaal afzonderlijk bediend en geklimatiseerd worden. Volledig vraaggestuurd en op basis van aanwezigheid, CO2, luchtvochtigheid en temperatuur. Bovendien functioneert de installatie fluisterstil.”

Ook de verlichtingssturing is aan het klimaatsysteem gekoppeld, vertelt Van der Mark. “We hebben van de nood een deugd gemaakt, door in de verlaagde plafonds direct ook de verlichting te vervangen door LED’s. Ook op dit vlak zijn we dus weer up-to-date.” Alle ruimtes zijn voorzien van een digitaal touchpaneel op de wand, waarin de setpoints voor het binnenklimaat zijn ingesteld en waarop leerkrachten eenvoudig en naar wens de temperatuur een aantal graden naar beneden of boven kunnen bijstellen. Bovendien kunnen zij de verlichting in twee zones uit- en weer inschakelen. Bijvoorbeeld tijdens een digibordles.

Alle decentrale units zijn boven de systeemplafonds en volledig uit het zicht weggewerkt.

Met de start van schooljaar 2019-2020 is het nieuwe klimaatsysteem in gebruik genomen. Een spannend moment, volgens Van der Mark, want tijdens de eerste lesweek was het buiten 33°C. “Het systeem was nog niet in de praktijk getest, maar heeft deze uitzonderlijke temperaturen glansrijk doorstaan. Bovendien was het aantal inregelissues minimaal. Ook tijdens de wisseling van de seizoenen. We zijn echt zeer tevreden over het systeem.”    

Maak kennis met de nieuwste unit van het Scholen°Concept: de CP 14.30 i-WTW

Kinderen moeten kunnen leren en spelen in een aangename en gezonde schoolomgeving. Dit is het afgelopen jaar weer onderstreept. Klimaatgroep Holland gaat daarom met de nieuwste technieken de toekomst in, waarin circulariteit, energieverbruik en luchthygiëne een grote rol spelen. De nieuwe Comfort˚Plus unit is onder meer voorzien van intelligente warmteterugwinning en 100% gescheiden luchtstromen. Bovendien beschikt de unit over alle vertrouwde en bewezen kenmerken van het Scholen°Concept, zoals 24/7 monitoring via de meldkamer en 10 jaar garantie op apparatuur en resultaat. Meer informatie? klimaatgroepholland.nl/onderwijs.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%