Hellebrekers Een van de twee wedstrijdbaden in de multifunctionele zwemaccommodatie
02:19
01-08-2016

Noorderparkbad zet de toon

In Amsterdam, op de locatie van het voormalige Floraparkbad, staat sinds maart 2015 het Noorderparkbad. Deze multifunctionele zwemaccommodatie behoort tot de duurzaamste in Nederland en is mede daardoor uitgeroepen tot winnaar van de Amsterdam Architectuur Prijs 2016.

In april 2013, na een Europese aanbesteding met EMVI, gunde de gemeente Amsterdam de realisatie van het Noorderparkbad aan Vaessen Algemeen Bouwbedrijf BV en haar partner Hellebrekers Technieken; twee bedrijven met een uitgebreide staat van dienst in de sport- en recreatiesector.

Geborgde kwaliteit
Marcel van den Berg, Commercieel Manager Sport & Recreatie bij Hellebrekers Technieken: “Een strak projectmanagement met een goede procesbeheersing en goede kwaliteitsborging waren op dit project belangrijke beoordelingscriteria. Wij hebben hier invulling aan gegeven door te werken vanuit de lean-methodiek met vaste toetsingsmomenten, gecombineerd met een heldere communicatiestructuur. Om de energieresultaten te monitoren, installeerden wij een monitoringsysteem om de energieverbruiken continu te bewaken en waar mogelijk verder te optimaliseren. Verder wordt de opdrachtgever tien jaar lang geheel ontzorgd in beheer en onderhoud vanuit een prestatieverplichting die in het contract is opgenomen.”

Regengordijn
Het Noorderparkbad bestaat uit een binnengedeelte met twee wedstrijdbanen, een doelgroepenbad, een peuter/kleuterbad, horeca, kantoren en multifunctionele ruimten. Buiten bevindt zich de ligweide met een wedstrijdbad, een doelgroepenbad en een peuter/kleuterbad. Van den Berg: “Eén van de paradepaardjes is het regengordijn, een ‘gordijn’ van gebreid staal dat langs de gevel loopt en ervoor zorgt dat hemelwater gerecycled wordt in het bad. Verder is de installatietechniek volledig ingericht op een minimaal energie- en watergebruik en lage onderhoudskosten. Zo pasten we luchtbehandeling met warmteterugwinning toe, evenals een modern bypassfilter dat het energiegebruik tot een minimum beperkt. De warmte uit het ‘vuile water’ van de douches en het spoelwater van het zwembad worden hergebruikt. Het spoelwater zelf wordt ook gerecycled. Dat levert een aanzienlijke waterbesparing op.” Een zonneboiler en pv-panelen zorgen respectievelijk voor de verwarming van het douchewater en de opwekking van elektriciteit. Het buitenzwembad wordt verwarmd met zonnecellen.

Hoge energieprestaties
Sinds maart 2015, minder dan twee jaar na de start bouw, is het Noorderparkbad operationeel. “De energieprestaties zijn beter dan onze prognose”, zegt Van den Berg. “Daarmee is de toon gezet voor de zwembaden in de toekomst. Traditionele denk- en bouwwijzen maken steeds meer plaats voor duurzame concepten en het verantwoordelijk maken van de markt voor energieprestaties en onderhoud. Wij juichen dit vanzelfsprekend toe.”

Noorderparkbad Amsterdam

i-project-infov3Projectinfo

Een schone, milieuvriendelijke én gezonde zwemomgeving 

Zoutelektrolyse, een snelgroeiende en duurzame technologie voor het desinfecteren van water in onder meer zwembaden, de tuinbouw en voedingsmiddelenindustrie, is het specialisme van Van den Heuvel Watertechnologie. Het in Scherpenzeel gevestigde bedrijf is in Nederland marktleider binnen haar specifieke tak van sport. Met de recente overname van Zilvold BV, eveneens actief op het gebied van zoutelektrolyse, wordt die positie verder verstevigd.

Frank Scheffer, voorheen werkzaam binnen Zilvold, vertelt: “Het samengaan van beide bedrijven stelt Van den Heuvel in staat om verder te groeien en haar wereldwijde focus te verruimen. Dat gebeurt met name door de specifieke expertise van de twee ondernemingen en de gebruikte technieken op een doordachte manier te combineren. Met als doel uit te groeien tot hét expertisecentrum op het gebied van zoutelektrolyse.”

Vóórdat de overname op 8 maart jl. een feit werd, was Scheffer namens Zilvold betrokken bij de realisatie van een zoutelektrolysesysteem in het elf zwembaden tellende Noorderparkbad te Amsterdam. Een project dat zich kenmerkt door een ruime mate van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. “Zoutelektrolyse, het met behulp van elektrische stroom splitsen van keukenzout in chloor en natronloog, sluit daarbij prima aan. De technologie, in dit specifieke geval toegepast middels de installatie van Elektrolyse Manager® 2500-11, biedt ten opzichte van het vaak toegepaste chloorbleekloog namelijk vele voordelen. Zo is het mogelijk om het chloor ter plaatse naar behoefte te produceren. Je maakt wat je nodig hebt, niet meer en niet minder. Daardoor hoef je geen stoffen meer te vervoeren of op te slaan. Verder is de nauwkeurigheid van doseren dusdanig dat zoutelektrolyse minder desinfectienevenproducten oplevert. Met als resultaat dat je de hoeveelheid suppletiewater, in samenspraak met de controlerende instantie, flink kunt verlagen. En wat minstens zo belangrijk is: chloor dat via zoutelektrolyse is geproduceerd, veroorzaakt minder huidirritaties en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld ook astmapatiënten zonder problemen hun baantjes kunnen trekken.”

 

Beeldmateriaal: Rob Kater

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Installatie en Bouw Nederland partners

Schindler'smyPORT appRijksmonument Herwijnen