Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Noodstroominstallaties steeds belangrijker

Noodstroominstallaties steeds belangrijker

Tegenwoordig zijn de meeste bedrijven en organisaties 24/7 bereikbaar. Bijvoorbeeld met servers die continu aan staan en wereldwijd toegang tot informatie geven. Om te zorgen dat de stroomvoorziening nooit onderbroken wordt, neemt de vraag naar noodstroominstallaties toe.

Bovendien wordt door het toenemende aantal apparaten de elektrische infrastructuur binnen bedrijven steeds verder uitgebreid. Kortom, de vraag naar stroom neemt toe, evenals de druk op het elektriciteitsnet. Maar wat gebeurt er als de stroom uitvalt? In Nederland zijn er jaarlijks 17.000 tot 20.000 stroomstoringen van gemiddeld 70 minuten, waardoor alles stilvalt. Doordat steeds meer zonne- en windenergie aan de energiemix wordt toegevoegd, komen de elektriciteitsnetwerken van energieleveranciers als Stedin, Liander en Tennet verder onder druk te staan en kunnen bedrijven en organisaties daar uiteindelijk de dupe van worden.

zwart-techniek-generator-set-koelingsinstallatie-op-het-dak-van-een-datacenter.-kopieren

Generator-set koelingsinstallatie op het dak van een datacenter.

 

Complexe projecten

“Daarom kijken meer en meer bedrijven of hun noodstroomsystemen nog voldoen”, zegt Jim Craig, directeur bij Zwart Techniek. “Daarbij zien wij de interesse in nieuwe noodstroomfaciliteiten toenemen.” Zwart Techniek is hierin marktleider in Nederland. De onderneming ontwerpt, installeert en onderhoudt noodstroom- en Off-Grid energiesystemen wereldwijd. De focus ligt daarbij op noodstroominstallaties voor bedrijven en op infrastructuur waar de elektriciteit beslist niet mag uitvallen. Denk aan ziekenhuizen, datacenters, banken, luchthavens en kritische infrastructuurobjecten, zoals bijvoorbeeld tunnels. Craig: “Wij richten ons vooral op de meer complexe oplos- singen waar bijvoorbeeld meerdere installaties aan elkaar gekoppeld worden of waar specifieke eisen gelden inzake emissies of geluid. Zo hebben we voor enkele van de grootste datacenter providers ter wereld noodstroomoplossingen geleverd van meer dan 50 MW. In 2017 hebben wij noodstroominstallaties voor 12 datacenters in 7 landen geleverd. Evenals de 10 MW noodstroomvoorziening van de luchthaven in Dar es Salaam (Tanzania) en van het Europees Octrooibureau in Rijswijk.”

Vaak zijn dit inbouwsystemen met complexe apparatuur die maatwerkoplossingen nodig hebben. Daarnaast heeft de onderneming veel ervaring met modulaire containersystemen waar de complete generator-set zich in een container bevindt. Voordelen daarvan zijn dat het plaatsen op locatie veel eenvoudiger is en de installatie buiten aangebracht kan worden, bijvoorbeeld op het dak.

zwart-techniek-generatorsets-in-aanbouw.-kopieren

Generatorsets in aanbouw.

 

24/7 service het hele jaar door

Het aanbod is niet alleen veelzijdig, ook over het onderhoud hoeft de opdrachtgever zich geen zorgen te maken. De firma biedt 24/7 service 365 dagen per jaar. “Onze servicedienst werkt door heel Nederland en kan binnen korte tijd op een locatie aanwezig zijn”, zegt Craig nog. “Ook onderhouden wij wereldwijd installaties om de energiezekerheid voor onze klanten te garanderen.”

Innovatieve hybride systemen

Zwart Techniek is altijd met vernieuwingen bezig. De onderneming levert complete noodstroominstallaties inclusief koeling, controlesysteem, uitlaat en brandstofvoorzieningen. Het design- en engineeringteam werkt vanuit het hoofdkantoor in IJmuiden. In 6 productiehallen worden de systemen ontwikkeld en gebouwd. Het testen gebeurt in de testfaciliteiten. De grootste daarvan wordt nu uitgebreid om nieuwe hybride noodstroomoplossingen met fabriekstesten te kunnen faciliteren. Deze hybride systemen werken op een combinatie van zonne-energie en batterijen. “Dit is vergelijkbaar met de installaties die wij regelmatig leveren in gebieden in Afrika waar geen stroomnet aanwezig is. Daar zorgen we voor een continue stroomvoorziening door het inzetten van zonne-energie in combinatie met dieselgeneratoren”, aldus Craig.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.