Eurofiber datacenter noodstroomaggregaat 1100-kVA
01:59
09-01-2016

Noodstroom: niet te missen

Noodstroominstallaties zijn in veel projecten onmisbaar. Zoals in datacentra, zorginstellingen, drinkwaterbedrijven, de farmacie en ook in veel overheidsinstellingen. E-TEC Power Management uit Oudkarspel installeert noodstroomcentrales op maat. Met af en toe bijzondere opdrachtgevers op het portfolio.

Vooral sportliefhebbers zullen zich het nog herinneren. Het moment op 3 november 2013, toen bij Studio Voetbal, het veelbekeken zondagavondse voetbalpraatprogramma van de NOS, totaal onverwacht het licht uitging. Oorzaak bleek een onverwachte stroomstoring. Of beter gezegd: het ontbreken van een deugdelijke noodstroominstallatie. Accountmanager en senior adviseur Robin Duizend noemt de onlangs opgeleverde installatie (twee noodstroomaggregaten van elk 1.940 kVA) op het Hilversumse Mediapark kenmerkend voor E-TEC’s manier van werken. “Noodstroom is een installatieonderdeel dat pas gemist wordt, wanneer het onheil al is geschied. Voor de NOS luidde de opdracht simpel: wij hebben een probleem en hoe dat moet worden opgelost, is aan jullie. Ik denk dat dit ook onze kracht is. Kijken, onderzoeken en vaststellen totdat duidelijk is welke optie het best waar past.”

Aanpak
E-TEC installeert noodstroominstallaties op maat. Dat gebeurt hoofdzakelijk voor bedrijven en instellingen die zich eenvoudigweg geen stroomuitval kunnen permitteren, waaronder ziekenhuizen, telecombedrijven, waterschappen, drinkwaterbedrijven en defensiecomplexen. En hoewel elke noodstroominstallatie volgens hetzelfde principe werkt – stroomopwekking door een dieselmotor aangedreven generator – wijst Duizend op verschillen in aanpak. “Doorgaans worden wij benaderd voor advies over hoe een noodstroominstallatie het best kan worden ingepast. Echter gaan wij veel verder dan alleen gestandaardiseerde installaties. Ons doel zal altijd het aandragen van klantspecifieke oplossingen zijn, zodat een installatie is afgestemd op wat het bedrijfsproces vereist.”

Zelfvoorzienend
Als basis werkt E-TEC vanuit een standaard open, omkaste of containerized oplossing. Open noodstroomaggregaten worden vooral toegepast wanneer aggregaten inpandig worden opgesteld, er weinig tot geen geluidseisen zijn en/of dat het aggregaat niet direct bij de bron hoeft te worden gedempt. Een aggregaat in een geluidgedempte en tevens weersbestendige omkasting of container is zowel binnen als buiten plaatsbaar en werkt volgens hetzelfde principe. Veel meer van belang dan ‘open, gesloten of containers’ noemt Duizend E-TEC’s totaaloplossing: projecten worden bij voorkeur gerealiseerd vanaf het eerste denkwerk tot aan de oplevering en ver in de periode daarna.

Opties
Eén van de specialiteiten is dus klantspecifieke inpassing. Dit in tegenstelling tot veel concurrenten. Duizend: “De bedrijven waarvoor wij werken verschillen sterk. Een standaard noodstroominstallatie levert bijvoorbeeld stroom voor circa acht uur. Maar veel publieke sectoren, zoals drinkwaterbedrijven, zijn wettelijk verplicht om drinkwater, in geval van calamiteiten, tot wel tien dagen te blijven leveren. Brandstoftanks met meer dan 30.000 liter diesel zijn dan noodzakelijk en vormen dus ook geen uitzondering.” Een ander belangrijk  aspect is de noodstroombesturing. E-TEC zorgt voor een passende oplossing, zoals de klant die wenst. Duizend: “Veel van onze opdrachten – ook inrichting van complete computerruimten – worden turnkey gerealiseerd. Dat wil zeggen dat wij de hele installatie – inclusief besturing – compleet en bedrijfsklaar opleveren. De brandstofinstallatie vanzelfsprekend volgens wetgeving en Kiwa-gecertificeerd.”

Klanten
E-TEC hecht belang aan nazorg, dienstverlening en onderhoud. Daarom beschikt het bedrijf over een 24/7 inzetbare servicedienst voor noodstroomaggregaten en UPS-systemen. In beide disciplines met eigen gespecialiseerde monteurs. Dit maakt het bedrijf inzetbaar voor iedere klant, onafhankelijk van door wie de installatie is gerealiseerd. En dat is belangrijk, zegt Duizend, want de lijst met gerenommeerde klanten groeit gestaag door. “Zo’n order voor de NOS is natuurlijk schitterend, alleen al vanwege de publiciteit die ermee gepaard gaat. Maar we hebben meer interessante opdrachtgevers in ons portfolio staan. Onlangs hebben we voor drinkwaterstation PWN in Andijk bijvoorbeeld vier aggregaten geïnstalleerd van elk 2.250 kVA en een brandstofvoorraad installatie van 2×120.000 liter diesel. Maar groot of niet: elke klant is evenveel waard.”

Tekst: Sjoerd Meuleman Beeldmateriaal: E-TEC, Ferry Kesselaar

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Installatie en Bouw Nederland partners

renovatie Rudolf Steiner CollegeKemper en Van Twist Diesel BV