Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuwste generatie VRV/VRF: ontworpen voor de toekomst

Nieuwste generatie VRV/VRF: ontworpen voor de toekomst

Daikin Nederland lanceerde onlangs tijdens een online event de Daikin VRV 5 S-serie, de nieuwste toevoeging aan de VRV-systemen van de marktleider in klimaatsystemen. Installateurs, adviseurs en eindgebruikers hoorden Daikin specialisten en externe sprekers praten over duurzaamheid, comfort, gezondheid en rendement van gebouwen. En daarnaast ging het uiteraard over de VRV 5. Deze serie is de laatste van een reeks productinnovaties om de doelstellingen van de uitvinder van VRV/VRF en haar klanten te realiseren: CO²-neutraal in 2050.

Het geheel nieuwe ontwerp is ontwikkeld voor gebruik met het meer klimaatvriendelijke R-32 koudemiddel. Daarmee stelt de VRV 5 S-serie nieuwe normen op het gebied van duurzaamheid. De GWP (Global Warming Potential) is minder dan een derde van het standaard R-410A koudemiddel en er is ook minder koudemiddelvulling benodigd. De VRV 5 S-serie maakt gebruik van de nieuwste ideeën op het gebied van HVAC-R en het uitgekiende ontwerp levert behalve een enorme flexibiliteit op het gebied van installatie, ook een zeer eenvoudig gebruiks- en onderhoudsgemak. Dit nieuwe VRV-systeem voldoet aan de hoogste gezondheids- en veiligheidswetgeving, Hiermee kunnen installateurs vertrouwen op een risicoloze installatie zonder extra aansprakelijkheden.

Veelzijdig systeemontwerp

Er is steeds meer vraag naar het verbergen van buitendelen, zowel om esthetische redenen als vanwege planning. De lage hoogte en de compacte afmetingen (870 x 1.100 x 460 mm) van de VRV 5 en het ontwerp met een enkele ventilator, zorgen voor maximale flexibiliteit bij de plaatsing en tijdens het vervoer. Een automatisch aangepaste ESP van maximaal 45 Pa maakt het mogelijk om kanalen te gebruiken om de unit te verbergen. En de nieuwe geluidsarme instellingen verminderen de geluidsemissie tot slechts 39 dB(A); een niveau dat voldoet aan de voorschriften in dichtbevolkte gebieden.

Hoog seizoensrendement

De nieuwe VRV 5 S-serie bevat niet alleen het efficiëntere en lagere GWP R-32 koudemiddel, maar ook een reeks nieuwe technologieën, waaronder een unieke warmtewisselaar met 3 rijen en swingcompressor die bijdragen aan een hoog seizoensrendement over de hele levenscyclus van het systeem. Hiermee gaat het systeem veel verder dan de Europese eisen inzake ecologisch ontwerp, die in 2021 van kracht worden.

Gemak en comfort

Net als alle andere VRV-oplossingen van Daikin, bevat de VRV 5 S-serie ook een functie die tocht voorkomt, door te werken met een variabele koudemiddeltemperatuur. Voor optimaal comfort, altijd. Met een slimme bediening via intuïtieve online- en spraakbediening (Amazon Alexa of Google Assistant) is de VRV 5 S-serie buitengewoon gebruiksvriendelijk.

Samen een duurzame toekomst creëren

Daikin zet zich in om zijn ecologische voetafdruk en die van zijn klanten te minimaliseren. Onze koers wordt bepaald door drie sleutelelementen die samen de springplank vormen om ons doel te realiseren: CO²-neutraal in 2050. Deze 3 onderdelen zijn:

– Innovatie

We maken gebruik van de nieuwste technologieën om producten te ontwikkelen die voldoen aan de prestatiebehoeften van de klant, terwijl de CO2-uitstoot en het energieverbruik worden verminderd.

– Circulaire economie van koudemiddelen

LOOP by Daikin verenigt al acties om een circulaire economie van koudemiddelen te creëren. Denk hierbij onder andere aan VRV IV+ warmtepompen, VRV IV+  heat recovery systemen, VRV IV+ Watergekoelde systemen, VRV IV i-Series en de Mini-VRV IV S-series range, welke gebruik maken van gerecycled koudemiddel.

– Intelligente bediening

Slimme bedieningselementen zoals de Daikin Cloud Service of sleutelkaartbediening voorkomen energieverspilling, terwijl ons deskundig advies en voorspellend onderhoud een optimale werking en uptime garanderen.

Gebruiks- en onderhoudsgemak

Daarnaast maakt het ontwerp van de nieuwste VRV-serie installatie en onderhoud voor installateurs nog eenvoudiger en sneller. De nieuwe behuizing is voorzien van vier ergonomische handvatten voor het eenvoudig dragen en positioneren, terwijl het brede roterende toegangspaneel aan de voorzijde onbelemmerde toegang biedt tot alle belangrijke componenten voor service en onderhoud.De nieuwe serie is ook voorzien van een met koudemiddel gekoelde printplaat met een geïntegreerde keuzeschakelaar voor koelen/verwarmen en een display met zeven segmenten, wat de inbedrijfstelling vereenvoudigt.Verkrijgbaar in een reeks van 4, 5 en 6 pk, beide met één- en driefasige voeding, kan de nieuwe

VRV 5 S-serie moeiteloos gecombineerd worden met de kenmerkende ”Roundflow” en “Fully Flat” cassettemodellen van Daikin en net zo eenvoudig met een reeks verborgen plafond- en wandgemonteerde binnendelen. Ook luchtbehandelingskasten en de bedieningssystemen van Daikin kunnen worden geïntegreerd om de totaaloplossing te voltooien.

Systeemontwerp

Het ontwikkelen van een echt flexibel VRV-systeem met R-32 koudemiddel bracht enkele specifieke uitdagingen met zich mee, doordat de hoeveelheden koudemiddel in VRV-systemen hoger zijn dan in de eerder gelanceerde Daikin Split- en Sky Air-systemen.

“Bij Daikin streven we altijd naar een zo makkelijk mogelijk systeemontwerp en we nemen de verantwoordelijkheid voor de systeeminstallatie van de installateur over, op voorwaarde dat de eenvoudige en duidelijke installatie-instructies worden opgevolgd”, zegt Kevin Cornelis, hoofd VRV 5-ontwerp bij Daikin Europe . “In het geval van de nieuwe VRV 5 was ons doel om een ​​kant-en-klaar systeem te leveren in ruimtes vanaf tien vierkante meter, dat toch volledig in overeenstemming is met de IEC603335-2-40 (Ed.6).”

Voor ruimtes vanaf 10 m²

In bijgaande grafiek is zichtbaar dat 39 m² het minimaal toegestane kameroppervlak is voor een mini VRV-systeem met 6,5 kg totale koudemiddelvulling, als er geen aanvullende maatregelen zijn genomen. Door de introductie van twee fabrieksgeïntegreerde maatregelen in de nieuwe Daikin-oplossing – ook dat is in de grafiek te zien – kan het binnenklimaat in ruimtes vanaf slechts 10 m² worden geregeld, zonder extra kosten of berekeningen voor extra benodigde maatregelen. Dit opent veel deuren voor installateurs in termen van flexibiliteit van VRV, zowel voor nieuwbouw- als renovatietoepassingen. De Xpress-selectiesoftware geeft voor elk type installatie de minimale grootte van de ruimte.

De IEC603335-2-40 (Ed.6) geeft drie maatregelen aan om de systeemflexibiliteit te vergroten: ventilatie, afsluiters en een alarmfunctie. Daikin koos voor het inbouwen van twee maatregelen: afsluiters en een alarmfunctie. Naleving van deze maatregelen en controles aan IEC60335-2-40 (ED.6), is door derden gecertificeerd als risicovrij.

Bouw samen met Daikin aan een duurzame toekomst voor HVAC-R. Lees meer op www.daikin.nl/building-circular-economyVoor meer informatie over de Daikin VRV 5 ga naar: www.daikin.nl/VRV5. Het online lanceringsevent van Daikin kan nog worden teruggekeken via www.daikin.nl/seminar 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.