Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatietechniek

Nieuwe warmtepompen verhogen rendement met ruim 70%

pand
Het hoofdkantoor én de productie van alle Handicare trapliften met bochten bevinden zich sinds jaar en dag in Heerhugowaard, waar hoog ingezet wordt op kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Western Airconditioning

27 juli 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Verduurzaming zit in de lift

Voor de klimatisering van het 9.000 m2 grote gebouw maakt Handicare sinds 2001 gebruik van een water/water-warmtepompsysteem in combinatie met energieheipalen. “De heipalen in dit project dienen niet alleen als fundering, maar worden tevens benut om warmte en koude uit de bodem te halen en op te slaan”, vertelt Marco Roemersma, directeur/eigenaar van Roemersma Installatie & Advies B.V. “Om dit mogelijk te maken, zijn al tijdens de bouw warmtewisselaars in de heipalen aangebracht.” Waar de warmte wordt benut voor de vloerverwarming van het gebouw, wordt de koude aangesproken om in de zomermaanden de lucht in de luchtbehandelingsinstallatie te koelen. Hierdoor is de Delta-t van de warmtepompen, dus het verschil tussen de aanvoer- en retourtemperatuur, minimaal.”

Zo hoog mogelijk rendement

Roemersma is al vele jaren de huisinstallateur voor Handicare en pandeigenaar Dream, voor zowel de werktuigkundige als elektrotechnische installaties. “Toen de warmtepompen aan het eind van hun technische levensduur kwamen, werd ik gevraagd om een nieuw systeem uit te denken”, vertelt hij. “Handicare wilde graag een systeem met een zo hoog mogelijk rendement, passend bij haar groene ambities. Voorwaarde was bovendien dat een fabrikantonafhankelijk regelsysteem geïntegreerd zou worden.”

Het hoofdkantoor én de productie van alle Handicare trapliften met bochten bevinden zich sinds jaar en dag in Heerhugowaard, waar hoog ingezet wordt op kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid.

Voor de engineering en levering van de warmtepompen nam Roemersma contact op met vaste partner Western Airconditioning. “Samen hebben wij de kerngetallen en uitgangspunten van de installatie geïnventariseerd”, vertelt François van Gorkom, Accountmanager bij Western Airconditioning. “Op basis hiervan hebben wij gekeken welke warmtepompen het best passen bij de dienstverlening én duurzaamheidsambities van Handicare. Dit heeft geleid tot de selectie van onze BlueBox Tetris W OH 8.2 water/water-warmtepompen, met een verwarmingsvermogen van 79 kW per stuk en een seizoensrendement (SCOP) van 5,9, wat overeenkomt met een energieklasse A+++. In de zomer wordt 64,1 kW aan de bodem onttrokken, om te gebruiken voor de koeling van het pand.” Dankzij de toepassing van deze hoog rendements warmtepompen wordt een aanzienlijke energiebesparing bereikt, vertelt hij. “Dit heeft een direct effect op het energieverbruik én kan helpen bij het verbeteren van het energielabel. Een uitkomst, nu kantoorgebouwen groter dan 100 m2 vanaf 2023 minimaal label C moeten hebben.”

Extra systeeminhoud, nieuw regelsysteem

Om de installatie van de warmtepompen mogelijk te maken, is een aantal aanpassingen aan de bestaande installatie gedaan, vertelt Roemersma. Als voorbeeld noemt hij wat kleine modificaties in het leidingwerk. “Met de plaatsing van een extra buffervat hebben wij de systeeminhoud van de installatie met 200 liter vergroot. Belangrijk is bovendien dat een compleet nieuw regelsysteem is toegevoegd, waardoor we de installatie nu ook (op afstand) kunnen monitoren en beheren. Dankzij Priva Blue ID kunnen we eenvoudig setpoints aanpassen, waardoor we nog meer rendement uit de warmtepompen kunnen halen. Ook de cascade-opstelling draagt hieraan bij.” 

Om de installatie van de warmtepompen mogelijk te maken, is een aantal aanpassingen aan de bestaande installatie gedaan. Denk bijvoorbeeld aan wat kleine modificaties in het leidingwerk.

De BlueBox Tetris W OH 8.2 warmtepompen maken gebruik van koudemiddel R410A, dat niet ontvlambaar en niet giftig is. “Beide warmtepompen beschikken over twee scrollcompressoren, waardoor ze in deellast nauwkeurig en met een energetisch hoog rendement kunnen draaien”, vertelt Van Gorkom. “Bovendien is een kleinere circulatiepomp toegepast. In combinatie met het eerder genoemde regelsysteem en de cascade-opstelling wordt een zeer hoog rendement geborgd.”

Omdat de warmtepompen slechts < 800 mm breed zijn, konden zij heel gemakkelijk door het pand naar de technische ruimte worden vervoerd.

Compacte vormgeving

Western Airconditioning heeft de warmtepompen compleet en just-in-time op het project aangeleverd, vertelt hij. “Vervolgens heeft Roemersma Installatie & Advies B.V. de interne logistiek, de plaatsing op de bestaande bouwkundige opstanden en alle aansluitingen verzorgd. Omdat de warmtepompen slechts < 800 mm breed zijn, konden zij heel gemakkelijk door het pand naar de technische ruimte worden vervoerd.” Begin oktober 2021 is de nieuwe installatie in bedrijf genomen.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht