Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuwe verschildrukopnemers voor HVAC en gebouwautomatisering

Nieuwe verschildrukopnemers voor HVAC en gebouwautomatisering

Om de klimaatparameters in de industrie, HVAC, R&D, meteorologie en het milieu nauwkeurig en betrouwbaar te kunnen meten en registreren, levert CaTeC bv een keur aan opnemers, sensoren, analysers, dataloggers en transmitters. Onder andere van fabrikant E+E, waarvan de Wateringse firma sinds 2006 exclusief distributeur voor de Benelux-landen is. Nieuw in het E+E assortiment is de EE600-serie, die speciaal is ontwikkeld voor het nauwkeurig en bovenal stabiel meten van verschildrukapplicaties in HVAC en gebouwautomatisering.

E+E is ‘s werelds grootste leverancier van meetsensoren voor klimaatbeheersing. “Waar tot enkele jaren geleden met name temperaturen, relatieve vochtigheid en CO₂-gehaltes werden gemeten en geregistreerd, wordt vandaag de dag ook om kwalitatieve en stabiele druksensoren gevraagd”, vertelt Hans Oosterling, Managing Director bij CaTeC bv. “Bijvoorbeeld voor ventilatie-sturing, flowmeting of filterbewaking. E+E speelt hierop in met de EE600-serie, die verschildrukmetingen in diverse applicaties mogelijk maakt. De opnemers zijn ontwikkeld als een zogenaamde Multi Range device en beschikbaar in drukbereiken van 0 tot 1.000 Pa en 0 tot 10.000 Pa. Middels dip switches kunnen eenvoudig kleinere bereiken worden ingesteld. Voor de zero- en spancorrecties zijn drukknoppen op de printplaat voorzien.”

Binnenkort zullen we ook opnemers met een drukbereik van -100 tot +100 Pa aan ons assortiment toevoegen, waarmee het verschil tussen de overdruk en onderdruk in bijvoorbeeld een ziekenhuis of cleanroom uitstekend kan worden bewaakt.”

 

Uitmuntende lange termijn stabiliteit

De EE600-opnemers kunnen gebruikt worden voor metingen aan zowel lucht als niet-agressieve gassen. “Conform de overige E+E HVAC-opnemers beschikt de EE600-serie over een flexibele IP65 behuizing”, vertelt Oosterling. “Dankzij een slim ontwerp worden de installatietijd en -kosten tot een minimum beperkt. Een piëzo resistive druksensor voorziet in een uitmuntende lange termijn stabiliteit. Binnenkort introduceren we bovendien sensoren met een auto-zero functionaliteit, die automatisch het nulpunt controleren en – indien nodig – compenseren. Daarnaast zullen we opnemers met een drukbereik van -100 tot +100 Pa aan ons assortiment toevoegen, waarmee het verschil tussen de overdruk en onderdruk in bijvoorbeeld een ziekenhuis of cleanroom uitstekend kan worden bewaakt.”

Nieuwe interface

De EE600-opnemers zijn voorzien van standaard analoge uitgangen met een outputbereik van 0 tot 10 Volt of 4 tot 20 milliampère. Daarnaast is een digitale versie leverbaar, die communiceert via een Modbus RTU-protocol. “De digitale versie kan gekoppeld worden aan de Sigma interface van E+E, die binnenkort wordt geïntroduceerd”, vertelt Oosterling. “De nieuwe interface kan alle gewenste klimaatparameters opslaan, verwerken en doorsturen naar het gebouwbeheersysteem, waardoor nog nauwkeuriger geklimatiseerd kan worden.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.