Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuwe ventilatie-installatie voor de Universiteit Twente: Goed ventileren = beter studeren
Gekozen is voor de Airmaster AM1000 (960 m3/h), AM800 (725 m3/h) en AM500 (550 m3/h) units, waarmee een luchtverversing tot 30,6 m3/h per persoon gerealiseerd kan worden.

Nieuwe ventilatie-installatie voor de Universiteit Twente: Goed ventileren = beter studeren

High tech, human touch. De onderzoeksinstituten van de Universiteit Twente (UT) koppelen technologie aan menselijk gedrag en maatschappelijke relevantie. Op de campus in Enschede wordt een veilige, inspirerende, fijne én gezonde leer- en werkomgeving geboden aan zo’n 9.000 studenten en 3.300 personeelsleden. Nu én in de toekomst. De nieuwe ventilatie-units van Airmaster leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

De Deense ventilatiefabrikant Airmaster zorgt al meer dan 30 jaar voor gezonde binnenlucht en een optimaal thermisch comfort in o.a. kantoren, kinderdagverblijven en scholen. “De ramen openzetten is natuurlijk de makkelijkste manier van ventileren”, benadrukt projectadviseur Jean-Paul Pil. “Om de ventilatie écht op orde te krijgen echter, in alle seizoenen, zijn structurele maatregelen nodig. De Universiteit Twente is zich hiervan bewust en heeft ons op eigen initiatief benaderd. Uit eigen onderzoek bleek namelijk dat de ventilatie in enkele collegezalen, een lees/studiezaal en enkele sportruimtes niet (meer) aan de huidige normen voldeed. Samen met de Universiteit Twente en uitvoerder EQUANS heb ik een rondje over de campus gelopen om de diverse ruimtes, klantwensen én technische mogelijkheden inzichtelijk te krijgen. Hoeveel personen zitten er maximaal in een ruimte? Waar kunnen de units worden aangesloten? En welke luchtvolumes zijn nodig? Wat betekent dit voor de voeding? Al gauw werd duidelijk dat de universiteit zich grondig had voorbereid. We hoefden slechts nog de puntjes op de ‘i’ te zetten en onze expertise m.b.t. plaatsing, gebouwbeheer en projectondersteuning toe te voegen.”

De universiteit heeft er heel bewust voor gekozen om de units in te schakelen zodra er beweging wordt gedetecteerd.

Voorstel op maat

“Uniek aan dit project is dat we voor elke unit verschillende specificaties moesten voorzien”, vertelt Pil. “Aan de basis lag natuurlijk een uitgekiende ventilatie. Bovendien moesten de units worden opgenomen in het bestaande BACnet gebouwbeheersysteem. Waar voor bepaalde units was gekozen voor naverwarming met water echter, werd voor andere units juist elektrische naverwarming gevraagd. Wij hebben hier een aanbieding op maat voor gemaakt en mochten kort daarna al de eerste units leveren.”

Slim ventileren met minder energie

In totaal zijn dertien ruimtes aangepakt, vertelt Pil. “Gekozen is voor de Airmaster AM1000 (960 m3/h), AM800 (725 m3/h) en AM500 (550 m3/h) units, waarmee een luchtverversing tot 30,6 m3/h per persoon gerealiseerd kan worden. Om zo energiezuinig mogelijk te ventileren, zijn alle toestellen voorzien van CO2-sensoren en bewegingsmelders. De universiteit heeft er heel bewust voor gekozen om de units in te schakelen zodra er beweging wordt gedetecteerd. Niet elke ruimte wordt namelijk dagelijks gebruikt. In combinatie met de CO2-sensoren wordt een gezond binnenklimaat in elke ruimte geborgd, terwijl het energieverbruik in de hand wordt gehouden.”

Personeel én studenten prijzen vooral het lage geluidsniveau van de units.

Fluisterstil

De Airmaster ventilatie-units voor de Universiteit Twente zijn just-in-time en plug-and-play in Enschede afgeleverd, inclusief duidelijke montagetekeningen. De montage van de systemen is verzorgd door EQUANS. “Het was de eerste keer dat deze tak van EQUANS met onze systemen werkte, tot volle tevredenheid van alle betrokken partijen”, aldus Pil. “De samenwerking en communicatie in dit project verliepen uitstekend. Onze meetings waren kort, bondig en heel duidelijk. Aanvankelijk gestart met één gebouw, werd al gauw opgeschaald naar vier gebouwen. En wie weet zijn we binnenkort weer in Enschede te vinden, want de reacties op het nieuwe systeem zijn zeer positief. Personeel én studenten prijzen vooral het lage geluidsniveau van de units. Bijvoorbeeld in de leeszaal hangen twee Airmaster AM1000 units die, met een geluidsniveau tot 33 dB(A), fluisterstil functioneren. Hierdoor kunnen de studenten zich nog beter focussen, wat hun studieresultaten ten goede komt.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.