Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuwe technieken in een oude jas
Door verouderde ventilatiesystemen te retrofitten, kan efficiënt en effectief worden bespaard. Zowel op energie, installatieruimte als overlast.

Nieuwe technieken in een oude jas

Snel en slim verduurzamen van verouderde luchtbehandelingskasten

Recycling en duurzaamheid staan hoog op de prioriteitenlijst van veel bedrijven. Gestimuleerd door de Europese regelgeving, maar ook vanuit een intrinsieke motivatie zoeken steeds meer bedrijven actief naar mogelijkheden om hun energieverbruik te reduceren. “Bijvoorbeeld door verouderde luchtbehandelingskasten te retrofitten, kan een enorme stap worden gezet”, weet Rob Bockting, Algemeen Directeur van CMK Luchttechniek. “Ook in de route naar energielabel C. Sinds begin dit jaar zijn kantoorgebouwen groter dan 100 m2 verplicht om ten minste energielabel C te hebben. Vanaf 2030 is zelfs een energielabel A verplicht. Om hieraan te kúnnen voldoen, is het belangrijk dat alle kansen worden benut. Retrofit is zo’n kans en in veel gevallen relatief eenvoudig te realiseren, met minimale investeringskosten én overlast voor de gebouwgebruikers.”

CMK Luchttechniek is gespecialiseerd in luchtkanalen, luchttechnische oplossingen en ventilatiesystemen. Van ontwerp tot montage en inclusief de juiste afwerking. Recent is deze dienstverlening uitgebreid met retrofit. Daarmee sluit de luchttechnisch specialist uit Geldermalsen aan op een belangrijke marktbehoefte, benadrukt Bockting. Zowel onder gebouwgebruikers als installateurs, die de enorme vraag maar met moeite kunnen bijbenen. “Door verouderde ventilatiesystemen te retrofitten, kan efficiënt en effectief worden bespaard. Zowel op energie, installatieruimte als overlast. Ook profiteren gebruikers direct van de financiële en gezondheidsvoordelen. Door de ‘oude jas’ te hergebruiken en uit te rusten met de nieuwste technieken, kan tot 66% op de investeringskosten voor een nieuwe installatie worden bespaard! Bovendien worden de behuizing en componenten die nog goed zijn, duurzaam behouden voor de toekomst. Doordat alle werkzaamheden snel en geruisloos worden uitgevoerd, zijn overlast en logistieke ongemakken net aan de orde.”

Door de ‘oude jas’ te hergebruiken en uit te rusten met de nieuwste technieken, kan tot 66% op de investeringskosten voor een nieuwe installatie worden bespaard.

EC-ventilatoren en warmteterugwinning

Om tot de juiste technieken voor elk gebouw en elke ventilatiebehoefte te komen, start CMK Luchttechniek elke retrofit met een grondige inventarisatie. “Vervolgens kijken we welke aanpassingen het meeste besparingspotentieel hebben”, vertelt Bockting. Als voorbeeld noemt hij het vervangen van ventilatoren met elektromotoren door energiezuinige EC-ventilatoren. “Door deze ventilatoren tevens in toeren te regelen, wordt vraaggestuurde ventilatie per ruimte mogelijk. Bijvoorbeeld op basis van CO2 of VOC, waarvoor wij tevens de juiste variabele volumestroomregelaars (VAV-regelaars) in het luchtkanalensysteem kunnen monteren. Wie tevens kiest voor warmteterugwinning en filtersystemen met een lagere luchtweerstand (A+), voldoet nog eerder aan de Europese regelgeving én kan zijn investering al binnen drie tot vijf jaar terugverdienen.”

Enorme technische verbeterslagen

Retrofit is met name interessant voor luchtbehandelingskasten van vijftien jaar en ouder, omdat in deze kasten enorme technische verbeterslagen gemaakt kunnen worden, benadrukt Bockting. “Hierbij geldt dat hoe groter de capaciteit, hoe groter ook het besparingspotentieel. In een besparingsberekening maken wij dit potentieel duidelijk inzichtelijk, zodat weloverwogen keuzes gemaakt kunnen worden.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.