Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuwe ROVC Techcenter in Ede: Een living lab voor technisch specialisten
Ook het gebouw zelf is een trainingsobject, want hierin zijn maar liefst 679 Belimo producten (in meer dan 14 productreeksen) opgenomen.

Nieuwe ROVC Techcenter in Ede: Een living lab voor technisch specialisten

Van Koude- & Klimaattechniek tot Elektrotechniek, Meet- & Regeltechniek en Kwaliteit, Veiligheid & Milieu: binnen techniek Nederland zijn de TechCenters van ROVC in Rotterdam, Helmond en Ede al meer dan een halve eeuw dé plek om technische kennis en ervaring op te doen. “In 2021 hebben wij een nieuw opleidingscentrum in Ede geopend, dat is uitgerust met de allernieuwste technieken op het gebied van energie, gebouwbeheer en klimaatcontrole”, vertelt Nico van Leeuwen, Business Developer bij ROVC. “Verspreid over circa 7.100 m² zijn 3.000 m² aan praktijklokalen, achttien theorieruimten, een restaurant en diverse kantoorruimtes ingericht. Meest bijzonder is echter dat in het gebouw zeven (!) moderne klimaattechnologieën zijn geïntegreerd, zoals een WKO-systeem, een lucht/water-warmtepomp en een VRF-systeem. Het resultaat is een opleidingscentrum in het kwadraat, waarin cursisten de allernieuwste technieken kunnen zien, voelen én beleven.”

“ROVC is een praktijkopleider in hart en nieren”, benadrukt Van Leeuwen. “Daarom hebben we heel bewust een living lab gecreëerd, die we maximaal kunnen benutten in onze lessen. In onze praktijklokalen staan tal van state-of-the art technieken zoals aircosystemen, warmtepompen, ventilatoren en meet- en regelcomponenten opgesteld, waarmee cursisten naar hartenlust kunnen oefenen. Maar we laten ook de oude systemen zien en ervaren die zij nog in het veld kunnen tegenkomen. Daarnaast hebben we ons gebouw zelf, waarin de allernieuwste technieken realtime functioneren. Hierdoor ontdekken cursisten in Ede niet alleen hoe zij de diverse systemen kunnen installeren, servicen en onderhouden, maar ook hoe deze installaties zich gedragen in een echt gebouw.”

Belimo ruimtesensor.

Het pand als studieobject

Om de enorme diversiteit én veelheid aan technieken te kunnen bekostigen, heeft ROVC actief de samenwerking met de markt gezocht. “Diverse marktpartijen hebben in ons living lab geparticipeerd door hun nieuwste technieken ter beschikking te stellen”, aldus Van Leeuwen. “Belimo is één van de partners die het gebouw zelfs zo slim wilden maken, dat het op zichzelf al een studieobject is.” Om alle gebouwtechnieken optimaal in te passen én zichtbaar te maken voor cursisten, is het volledige gebouw ontworpen in BIM, vertelt hij. “We hebben het gebouw eerst virtueel gebouwd en tot in detail doorgerekend. Hierdoor kunnen we het ook perfect als cursusmodel gebruiken. Immers krijgen steeds meer installateurs te maken met BIM. Dankzij een speciale app kunnen cursisten virtueel door de ‘digital twin’ lopen. Bovendien wordt allerlei informatie over de installatiecomponenten gedeeld én willen wij het model gaan benutten voor service en onderhoud.”

Slimmer, gezonder en energiezuiniger

“Zowel Belimo als wij constateren dat gebouwen de komende jaren steeds slimmer, gezonder en energiezuiniger moeten worden”, aldus Van Leeuwen. “Dit betekent dat steeds meer technieken nodig zijn, die bovendien goed afgestemd, gemeten en geregeld moeten worden. Dat maakt meet- en regeltechniek een vak voor de toekomst! Echter kampen we nu al met een enorm tekort aan vaktechnici op dit vlak. Om deze trend te doorbreken en de kennis en vaardigheden van technici weer op peil te brengen én te houden, hebben wij samen met Belimo een nieuwe leerlijn Meet- & Regeltechniek opgesteld. Dankzij deze leerlijn kunnen technici vanaf eind dit jaar kennis maken met de basisbeginselen van meet- en regeltechniek en gebouwautomatisering. Ook wordt uitgebreid aandacht besteed aan de technische systemen waarmee je bijvoorbeeld druk, flow en temperaturen kunt meten én beïnvloeden. Vanzelfsprekend staat de praktijk hierbij centraal, waarvoor Belimo verschillende montage-opstellingen beschikbaar stelt, die steeds worden aangevuld met de nieuwste technieken. En ook het gebouw zelf is een trainingsobject, want hierin zijn maar liefst 679 Belimo producten (in meer dan 14 productreeksen) opgenomen. Op dit moment onderzoeken we de mogelijkheden om de leerlijn tevens te vertalen naar een Europees programma.”

Om alle gebouwtechnieken optimaal in te passen én zichtbaar te maken voor cursisten, is het volledige gebouw ontworpen in BIM.

Belimo veldcomponenten

“Alle bij de bouw betrokken partijen hebben Belimo veldcomponenten toegepast”, vertelt Van Leeuwen. “Van de waterzijdige aandrijving (PIQCV, QCV, Energy Valve, EPIV) en luchtzijdige aandrijving (VAV-Compact) tot en met de sensoren (Energy Valve). Uniek aan de Belimo veldcomponenten is dat zij verbonden zijn met het internet (Internet of Things). Hierdoor kunnen zij eenvoudig op afstand worden uitgelezen. Ook in het klaslokaal, waardoor we de techniek nóg praktischer kunnen maken voor onze cursisten. Hoeveel lucht stroomt er nu eigenlijk door de kanalen in het lokaal? Hierdoor worden zij nog beter voorbereid op de toekomst.”

De living lab is in september 2021 in gebruik genomen. Precies een jaar later volgde de feestelijke opening van het Vakcentrum Binnenklimaattechniek, dat in samenwerking met diverse brancheverenigingen én Belimo is gerealiseerd.     

Bouwinfo
  • Opdrachtgever ROVC
  • Aannemer Rots Bouw
  • Installateur WSi techniek
  • Systeem-integrator Webeasy
  • Meet- en regeltechniek Belimo

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.