Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuwe luchtbehandelingskast voor Van der Valk hotel ARA
De KG Flex Pool zorgt dat circa 85% van de warmte uit de afgevoerde zwembadlucht wordt teruggewonnen.​

Nieuwe luchtbehandelingskast voor Van der Valk hotel ARA

Optimale conditionering van de zwembadruimte

Het binnenklimaat van de zwembadruimte van Van der Valk hotel ARA in Zwijndrecht is weer helemaal op orde, dankzij de installatie van een nieuwe luchtbehandelingskast. De KG Flex Pool 6100 van WOLF Energiesystemen ventileert, verwarmt en ontvochtigt (droogt) de ruimtelucht, waarbij actief warmte wordt teruggewonnen. Hierdoor worden een (te) hoge luchtvochtigheid en – als gevolg daarvan – benauwdheidsklachten en schimmelvorming voorkomen. Bovendien profiteert het hotel van een forse energiebesparing.

De overdekte zwembadruimte wordt voorzien van uitgekiende ventilatie, verwarming en ontvochtiging.

Van der Valk hotel ARA heeft, in zijn huidige vorm, in oktober 2002 zijn eerste hotelgasten mogen verwelkomen. Daarvoor deed het gebouw dienst als restaurant en feestzaal. De geschiedenis van restaurant ‘De Veerplaat’ gaat terug naar 1991, toen de gloednieuwe zaak werd geopend. Eind 1999 is het restaurant in handen gekomen van de huidige eigenaren, die het hebben verbouwd tot een hotel-restaurant mét zwembad. Ruim twintig jaar later heeft de luchtbehandelingskast van deze ruimte het eind van zijn technische levensduur bereikt. Voor de renovatie dan wel vervanging van de kast nam Van der Valk contact op met ontwerpend installateur Tecco.

Energiezuinige gelijkstroomventilatoren in een corrosiebestendige uitvoering.

Complete vervanging

“De luchtbehandelingskast had diverse defecten”, vertelt Martin Diederen, directeur van Tecco Group BV. “Eén ventilator was kapot en de andere functioneerde slechts nog op halve kracht. We hebben gezocht naar nieuwe ventilatoren, die voldoen aan alle eisen die aan zwembadomgevingen worden gesteld, maar de levertijden hiervoor waren veel te lang. Bovendien voldeed de kast qua warmteterugwinning, rendement, energieverbruik én F-gassentechniek niet meer aan de eisen van deze tijd. Daarom is in overleg met het hotel besloten om de complete kast te vervangen.”

De gehele luchtbehandelingskast is chloorluchtbestendig uitgevoerd. Zo zijn bijvoorbeeld de verdamper en condensor volledig uit koper vervaardigd.

Gericht advies

“Om een gericht advies voor deze vervanging uit te kunnen brengen, heb ik samen met Martin Wendels, directeur van WOLF Energiesystemen, de projectlocatie bezocht”, vertelt Diederen. “Samen hebben we de bestaande situatie opgenomen, diverse foto’s gemaakt en de mogelijkheden qua techniek en transport geïnventariseerd, op basis waarvan we samen ontwerp en engineering hebben verzorgd.” De keuze voor WOLF Energiesystemen was volgens hem een logische. “WOLF is een vertrouwde partner van Tecco, waarmee we heel veel projecten uitvoeren. Met name in hotels en restaurants. Het contact met Martin Wendels, engineer Daniël Net en de andere medewerkers verloopt erg prettig. De lijnen zijn kort en vragen worden snel beantwoord. Bovendien onderscheidt WOLF zich door een uitstekende servicedienstverlening. In geval van problemen moeten wij als installateur terug kunnen vallen op betrouwbare partnerbedrijven, die snel de juiste acties ondernemen. Zeker in de grote utiliteitswerken. WOLF is zo’n partner, die tevens zeer betrouwbare producten levert.” 

“We weten wat we aan elkaar hebben en wat we van elkaar mogen verwachten”, benadrukt ook Net. “Zowel qua ontwerp, installatietechnieken als samenwerking. Bovendien vullen we elkaar goed aan. Hierdoor lopen projecten soepel en snel en zijn opdrachtgevers verzekerd van het beste opleverresultaat. De luchtbehandelingskast voor Van der Valk hotel ARA is een uitstekend voorbeeld hiervan. Op basis van de inventarisatie van beide Martins én de gemaakte foto’s hebben wij een modern alternatief voor de oude luchtbehandelingskast uitgewerkt.”

Speciaal voor overdekte zwembadruimtes

WOLF Energiesystemen beschikt over een gestandaardiseerde range luchtbehandelingskasten, die speciaal ontworpen zijn voor het beluchten, ontluchten en ontvochtigen van overdekte zwembad-ruimtes. “Uit deze range hebben wij onze WOLF KG Flex Pool 6100 geselecteerd en naar klantwens geoptimaliseerd”, vertelt Net. “De luchtbehandelingskast is in staat om, net als de oude kast, 6.000 m3/h lucht te verversen en voorziet in de volledige conditionering van de ruimte. In de kast zitten twee corrosiebestendige en traploos regelbare EC-ventilatoren, evenals een platenwarmtewisselaar. Dankzij deze warmtewisselaar wordt circa 85% van de warmte uit de afgevoerde zwembadlucht teruggewonnen, voor de verwarming van vers aangezogen buitenlucht. De geïntegreerde regeling voorziet in een uitgekiende ventilatie, verwarming en ontvochtiging, Op het moment dat ontvochtigen niet nodig is, kan de kast ook alleen lucht laten circuleren. Hierdoor kan veel energie worden bespaard.”

Samen opgetrokken, van advies tot inbedrijfstelling

Op basis van de kastenselectie van WOLF Energiesystemen heeft Tecco de engineering en het tekenwerk van alle kanalen verzorgd. Passen zowel kast als kanalen in de beperkte installatieruimte? “Waar nodig zijn optimalisaties doorgevoerd, waarna WOLF de kast in productie heeft genomen”, vertelt Diederen. De vervanging is in ruim twee weken tijd uitgevoerd. “In die tijd hebben wij de oude kast gedemonteerd en een kozijn verwijderd, om de oude kastdelen naar buiten en nieuwe kastdelen naar binnen te kunnen vervoeren. Met een bouwkraan zijn op 25 maart de oude kastdelen over het hotel heen afgevoerd en de nieuwe delen ingehesen. WOLF heeft alle delen naar de juiste plek in het hotel vervoerd en de luchtbehandelingskast samengebouwd. Vervolgens hebben wij de verwarmingsleidingen aangesloten en de luchtaanzuig- en luchtafblaaskanalen aangepast aan de nieuwe situatie. Ook hebben wij waar nodig kanalen geïsoleerd en de regeltechniek aangesloten op het gebouwbeheersysteem. Half april heeft WOLF de inbedrijfstelling verzorgd, ondersteund door een servicemonteur van Tecco. Van advies tot inbedrijfstelling hebben we dus gezamenlijk opgetrokken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.