Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuwe Lorentz Lyceum schoolgebouw is bíjna energieneutraal

Nieuwe Lorentz Lyceum schoolgebouw is bíjna energieneutraal

Afgelopen zomer is in de Arnhemse wijk Elderveld de nieuwbouw opgeleverd van het Lorentz Lyceum, één van de veertien middelbare scholen van de Gelderse onderwijsgroep Quadraam. Pola Installatietechniek uit Zevenaar nam de complete installatie voor haar rekening, van brandbeveiliging tot warmtepomp. En niet te vergeten: een PV-systeem met een verwachte opbrengst van 332 kilowatt. Daarmee is het gebouw zo goed als energieneutraal.

Bij het realiseren van de E- en W-installatie werkte Pola nauw samen met KlaassenGroep, vertellen projectleiders Marcel van London (E) en Guido Nooy (W): “Met deze aannemer hadden we al meerdere projecten gedaan, waardoor we goed op elkaar zijn afgestemd. In plaats van elke week een vergadering hadden we genoeg aan eens per maand een uurtje bij elkaar. De chef-monteurs kregen het vertrouwen om hun deel van de planning te regelen.” En dat loonde, zelfs met de tussenkomst van corona tijdens de afbouwfase. “In mei 2019 ging de eerste paal in de grond, voor de bouwvak van 2020 was de oplevering. Gewoon volgens plan.”

Traditioneel of stekerbaar?

Deze relatief korte bouwtijd was ook te danken aan de keuze voor een stekerbare installatie. “In onze branche zitten we op een kantelpunt – doe je het nog traditioneel met kabels, buisjes en doosjes, of ga je naar stekerbaar?”, aldus Van London. “Bij Pola hadden we al drie scholen op die manier aangepakt en onze monteur was absoluut voor. Daarom zijn we de uitdaging aangegaan.” Het resultaat viel zeker niet tegen: “De materialen zijn wat duurder, maar de montagetijd wordt een flink stuk ingekort. Bovendien kun je tijdens het hele bouwverloop met constante bemanning aanwezig blijven, in plaats van te pieken bij het plaatsen van de wanden en plafonds. Eigenlijk moeten we stoppen met het hele traditionele verhaal. Je moet er wat handigheid in krijgen qua werken en bestellen, maar aan het eind van de rit haal je met stekerbaar gewoon meer rendement.”

Projectleider Guido Nooy. 1.056 zonnepanelen mét optimizers zijn samen goed voor 332 kW.

Intelligent gebouwbeheer

Ook het gebouwbeheersysteem is volledig stekerbaar uitgevoerd. Elke ruimte heeft één grote installatiebox waarin alle schakelingen zitten. Dankzij intelligente bewegingsmelders gaat zodra het nodig is de ventilatie omhoog, de temperatuur op de juiste stand, enzovoort. Zo krijgen luchtbehandeling en klimaatbeheersing een optimaal rendement en hebben de eindgebruikers er geen omkijken naar.

Energieneutraal en brandveilig

Dankzij de warmtepompinstallatie voor warm tapwater, elektrische verwarming én 1.056 zonnepanelen is het nieuwe schoolgebouw onder de streep zo goed als energieneutraal. “Het verwachte rendement van het PV-systeem is 332 kilowatt”, vertelt Van London. “In de zomer zal er een overschot zijn dat wordt teruggeleverd aan het net, in de winter moet er wat bij.” Het is dan ook geen standaardsysteem. Omdat een paar obstakels op het schooldak schaduwen veroorzaken, heeft Pola optimizers gebruikt. Van London: “Daarmee kun je een bypass maken langs de panelen in de schaduw, die de stroomtoevoer als het ware afknijpen. Dat kost meer, maar levert ook meer energie op. Bovendien zorgen ze voor vonkdetectie – handig als de verzekeraar eisen aan vonkbescherming stelt. Zo heeft de opdrachtgever meteen profijt van de extra investering.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.