Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuwe kantoorlocatie Arcadis is Sustainable én Smart

Nieuwe kantoorlocatie Arcadis is Sustainable én Smart

Begin dit jaar heeft Arcadis zijn kantoor bij Kralingse Zoom verruild voor high-end kantorencomplex Delftse Poort, direct gelegen naast Station Rotterdam Centraal. De nieuwe locatie sluit perfect aan bij de duurzaamheidsgedachte van de ontwerp- en adviesorganisatie, vertelt Menno van der Ploeg, Senior Consultant bij Arcadis. “Door onze vestigingen strategisch te verdelen, in de directe nabijheid van grote treinstations, zijn we nog beter bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook maken we maximaal gebruik van digitale (communicatie)middelen zoals Skype en Teams, waarmee we onze CO₂-voetafdruk zo klein mogelijk houden.”

De nieuwe locatie in Delftse Poort is zeer duurzaam en beschikt over goede faciliteiten zoals een gezamenlijke receptie, restaurant, gym, vergadercentrum en fietsenstalling. Arcadis huurt de 8e en 9e verdieping. “Beide bouwlagen zijn in look & feel volledig aangepast aan ons nieuwe, Open Up! werkconcept, met verschillende soorten werkplekken, aanlandplekken, skypeplekken, teamtafels, een huiskamer en loungeplekken waar medewerkers kunnen ontspannen. Voor de verwarming en koeling zijn nieuwe klimaatplafonds voorzien. Bovendien is duurzame, DALI-gestuurde LED-verlichting geïnstalleerd.”

Innovatieve multi-plafondsensoren

De klimaatinstallaties en verlichting kunnen eenvoudig per ruimte/zone worden ingesteld, bewaakt en beheerd dankzij het Smart Building concept van BRControls. “Gekozen is voor de innovatieve BRT-35 multi-plafondsensoren, waarmee grootheden zoals ruimtetemperatuur, plafondtemperatuur, gevoelstemperatuur, luchtkwaliteit, relatieve luchtvochtigheid, aanwezigheid, licht­intensiteit, geluidsdruk én positiebepaling door één multisensor per ruimte/zone gemeten kunnen worden”, aldus Van der Ploeg. Uniek aan de multi-plafondsensoren is dat de ruimtetemperaturen worden gemeten op basis van een infrarood weerkaatsingsmethodiek, vertelt René Zsom, Specialist Gebouwbeheer & Prestatieborging bij BRControls. “In plaats sec de temperatuur naast de deur te meten, middelt onze sensor continu de temperaturen van plafond, wanden, vloeren, meubilair én mensen in de ruimte. Tegelijkertijd worden relatieve vochtigheids-, CO2-, VOS- en lichtsterktemetingen uitgevoerd, op basis waarvan de ruimtes/zones van Arcadis worden geklimatiseerd en de verlichtingsarmaturen worden aangestuurd. Onze flexibele, IP-gebaseerde BRN20-naregellijn maakt een optimale ruimteregeling mogelijk, met een maximaal werkcomfort én een gezond binnenklimaat als resultaat.”

arcadis-5067-kopieren

De klimaatinstallaties en verlichting kunnen eenvoudig per ruimte/zone worden ingesteld, bewaakt en beheerd.

 

Digital twin

“De data die de BRT-35 multi-plafondsensoren verzamelen, slaan we automatisch op in een centraal systeem dat we vervolgens benutten voor gebouwanalyse”, vertelt Van der Ploeg. “Want hoe gedragen de kantoorverdiepingen zich? Welke data kunnen we verzamelen? En wat kunnen we hier vervolgens mee? Maar ook: wat betekent dit voor klanten? En hoe passen we onze advisering hierop aan, zodat klanten hun gebouwen nog energiezuiniger, efficiënter en beter inzichtelijk kunnen maken? Wij willen dit jaar al een digital twin van onze kantoorverdiepingen opzetten, waarop we alle data live kunnen inzien en waaruit we lessen kunnen trekken.” Voor de individuele focusplekken en vergaderruimtes wil Arcadis bovendien gebruik gaan maken van de BRControls app, waarmee medewerkers niet alleen de verlichting naar eigen behoefte kunnen dimmen of opschalen, maar ook de temperaturen -2 of +2°C kunnen bijstellen.

Energiespiegels

Via de Energiespiegels van MVComfort (Maatschappelijk Verantwoord Comfort) worden op beide verdiepingen de gebouwprestaties gedeeld. “Op een groot scherm kunnen onze medewerkers o.a. zonetemperaturen, CO2-waardes en geluidsdrukwaardes bekijken. Bovendien is een IoT-koppeling gemaakt met de aankomst- en vertrektijden van de treinen, trams, bussen en metro’s op station Rotterdam Centraal. Maar ook met Buienradar, zodat we medewerkers op wisselende (weers)omstandigheden kunnen attenderen.”
Er zijn heel veel spelers op de markt die Smart Building technieken leveren, benadrukt Van der Ploeg. “Echter waren wij op zoek naar een flexibel en interactief systeem waarmee we niet alleen grootheden kunnen meten, maar ook systemen kunnen aansturen. Bijvoorbeeld van de klimaat- en verlichtingsinstallaties. Deze oplossing vonden we in het Smart Building concept van BRControls. In ons project verloopt de samenwerking goed. De lijnen met de accountmanagers en mensen op de werkvloer zijn kort en duidelijk. Op dit moment wordt het Smart Building systeem ingeregeld en geconfigureerd en wij zijn uitermate tevreden over
hoe BRControls ons daarin ondersteunt.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.