Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuwe iconen voor de skyline van Amsterdam
Het is een flinke klus om de samenwerking tussen alle partijen te coördineren, omdat het om een flink project gaat met veel buitenlandse werknemers.

Nieuwe iconen voor de skyline van Amsterdam

Ensemble met twee verschillende torens

De skyline van Amsterdam krijgt er twee iconen bij: de Y-Towers. Deze bestaan uit een congreshotel van Maritim Hotel en een woontoren. De twee gebouwen worden met elkaar verbonden door een transparante plint met kantoren, horeca, een congrescentrum, wellness en een parkeergarage. Daar bovenop komt een prachtig aangelegde daktuin. Roodenburg realiseert in opdracht van Eteck de complete WKO-installatie, transportleidingen en afleversets voor alle woningen en commerciële ruimtes.

De woontoren bestaat behalve uit normale appartementen ook uit extended stay appartementen, waar mensen kunnen overnachten die voor langere tijd in Amsterdam verblijven, maar zich er niet blijvend vestigen. De twee torens vormen samen een ensemble, maar verschillen toch in vormgeving. Het hotel is strakker, bekleed met antraciet natuursteen. De woontoren krijgt verspringende banden die bestaan uit zandkleurige natuursteen. De woningtypen worden gekarakteriseerd door verspringende balkons.

De bouw startte al in december 2017, maar werd stilgelegd door een conflict tussen de opdrachtgever en toenmalig aannemer. Aannemer Rizzani de Eccher uit Italië nam het over. Hierdoor werd de oplevering uitgesteld van januari 2021 naar begin 2023. Daar kreeg ook Roodenburg mee te maken. Daarnaast heeft de aannemer tegenslagen gehad bij de levering van geveldelen en zat het weer af en toe tegen, vertelt Bryan Hoogvliet, projectmanager bij Roodenburg. “We kregen te maken met vorst en stormen. Het gaat om hoogbouw en de gevels zaten er nog niet in, dus konden we niet verder. Veiligheid speelt een grote rol bij ons.”

Drie warmtepompen worden gecombineerd met stadsverwarming en bodemenergie.

Grootschalig project

De techniek van de plint is niet op de daken geplaatst, maar op de verdieping tussen de zalen en de wellness in. Daardoor blijft het dak volledig beschikbaar als tuin. Deze is deels toegankelijk voor de bewoners en deels voor de wellnessgasten.

De techniek voor de torens is terug te vinden in de kelder, waar zich de techniekruimte bevindt met drie warmtepompen gecombineerd met stadsverwarming en bodemenergie. Van daaruit worden warmte, koude en tapwater gedistribueerd naar de rest van de gebouwen. In totaal gaat het om 1.800 kW voor het tapwater, 2.500 kW voor de cv-installatie en 3.200 kW voor het gekoelde water. Het is dan ook een grootschalig project met grote techniekruimtes en veel andere installateurs, vertelt Hoogvliet. “In de schachten en verdiepingen moeten alle installaties, kabelgoten en ventilatiekanalen weggewerkt worden. Dat vergt een goede coördinatie. Vooraf werd alles wel in een BIM-model vormgegeven, maar tijdens de bouw kom je dan toch nog afwijkingen tegen. Met name daarin zitten de uitdagingen.”

In de kelder bevindt zich de grote techniekruimte.

Internationaal gezelschap

De samenwerking tussen alle partijen coördineren is ook een hele klus. Het gaat namelijk om een internationaal gezelschap met een Italiaanse aannemer, Nederlandse en ook buitenlandse werknemers. De spreektaal is officieel Engels, maar er zijn ook mensen die alleen Duits of Pools spreken. Ook de Italiaanse manier van werken is soms anders dan ze in Nederland gewend zijn, vertelt Hoogvliet. “Italianen hebben een ander temperament dan Nederlanders. Daar moet je rekening mee houden. Het is de eerste keer dat ze in Nederland bouwen en daar moeten ze hun weg nog in vinden. Toch komen we er uiteindelijk samen steeds goed uit.”     

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Union Investment Real Estate
  • Aannemer Rizzani de Eccher
  • Installatietechniek HOMIJ
  • WKO-installatie Roodenburg
  • Hoogte hotel 110 meter
  • Aantal kamers 579
  • Hoogte woontoren 101 meter

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.