Nadat eerder de Tweede Kamer al groen licht gaf, zal ook de Eerste Kamer in september naar alle waarschijnlijkheid gaan instemmen met een voorstel om het werken aan gasverbrandingsinstallaties via een wettelijke certificering te reguleren. De nieuwe wet schrijft voor dat ondernemingen die werken aan gasverbrandingsinstallaties vanaf 1 januari 2021 gecertificeerd moeten zijn. Tegelijk dienen monteurs gediplomeerd te zijn voor het in bedrijf stellen van dergelijke apparatuur.
De regeling is het resultaat van een aantal koolmonoxidevergiftigingsgevallen dat zich de afgelopen jaren als gevolg van een onjuiste installatie of afstelling van verwarmingsketels in Nederland heeft voorgedaan. “Daarop heeft de overheid met een aantal branchegerelateerde instellingen een werkgroep opgezet”, aldus commercieel directeur Marco van Damme namens de Ulftse meetinstrumenten- annex kalibratiespecialist Verholt BV. “Met als resultaat deze nieuwe certificeringsregeling.”
De kersverse regels worden al vanaf 1 januari 2020 van kracht. Om installatiebedrijven en monteurs echter voldoende tijd te geven hun zaakjes op orde te brengen, geldt een overgangsperiode van één jaar. “In die periode worden geen sancties opgelegd wanneer men niet aan de eisen voldoet”, aldus Van Damme. “Daarna dienen bedrijven gecertificeerd te zijn en behoren monteurs een diploma op zak te hebben. Is dat niet geval, dan mogen ze geen ketels meer plaatsen en/of onderdelen vervangen.”
De certificeringsregeling omvat onder andere duidelijke regels omtrent het inbedrijfstellen van een verwarmingsketel, een activiteit waarbij de samenstelling van de rookgassen in kaart wordt gebracht. De verkregen gegevens moeten worden doorgegeven aan een centrale certificeringsinstelling die aansluitend de aangemelde ketels steekproefsgewijs gaat checken. Een en ander betekent dat installatiebedrijven als nooit tevoren dienen te beschikken over perfect functionerende meetapparatuur. Daarin voorziet Verholt. “Het is een stuk gereedschap dat elke monteur straks dagelijks nodig zal hebben”, meent Van Damme. “Juist dán blijkt onze toegevoegde waarde. Als onafhankelijk laboratorium kalibreren we niet alleen alle merken meetapparatuur, we streven er ook naar om het meetinstrument zo kort mogelijk bij ons en zo snel mogelijk weer bij de klant te hebben. Daartoe is onze organisatie superefficiënt ingericht. Verder beschikken we als lid van de Rensa Family over twintig inleverpunten in Nederland, van waaruit de apparatuur via een nachtlevering bij ons ter kalibratie wordt aangeleverd. Supersnel dus en tegen een scherpe prijs.”