Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuwbouw Ténax is toonaangevend in duurzaamheid
Half september is op de Rotbrink in Ommen de nieuwe, duurzame fabriek van Ténax opgeleverd.

Nieuwbouw Ténax is toonaangevend in duurzaamheid

Half september is op de Rotbrink in Ommen de nieuwe, duurzame fabriek van Ténax opgeleverd. De nieuwbouw is met afstand het grootste gebouw van Ommen en bestaat uit ruim 13.000 m² productieruimte en meer dan 1.200 m² kantoren. Het ontwerp is gemaakt door Te Kiefte Architecten. Janssen de Jong Bouw was verantwoordelijk voor de bouwkundige werkzaamheden, terwijl Morrenhof-Jansen installatiebedrijven de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties verzorgde, inclusief bijbehorende meet- en regeltechnieken. Bovendien was de installateur uit Dalfsen verantwoordelijk voor het luchtzijdig, gaszijdig en elektrisch aansluiten van het machinepark.

Ténax is één van de grootste zeefdrukkerijen van Europa en met een modern machinepark toonaangevend op het gebied van zeefdruk, foliedruk en digitale druk. Dankzij de nieuwbouw in Ommen is Ténax bovendien toonaangevend in duurzaamheid. Een totaalpakket aan maatregelen op bouwkundig en installatietechnisch gebied heeft geresulteerd in een GPR-score die op alle 5 de duurzaamheidsthema’s boven de 8.0 ligt. Naast een volledig houten draagconstructie en reductie van materialen, levert de installatie van ruim 8.300 zonnepanelen hier een belangrijke bijdrage aan, vertelt Martijn Berger, Projectleider bij Morrenhof-Jansen installatiebedrijven. “Een warmtepomp en koelmachine regelen de warmte- en koudeopwekking van de kantoren. Bovendien hebben we een luchtbehandelingskast met warmtewiel geïnstalleerd, die in een efficiënte warmteterugwinning voorziet. Als afgiftesysteem is gekozen fancoilunits, die afzonderlijk van elkaar kunnen verwarmen en koelen, in combinatie met vloerverwarming/vloerkoeling, die voor de basistemperatuur zorgt. Ook hebben we ruim 2 kilometer LED-verlichting aangebracht. Waar de buitenverlichting is voorzien van schemerschakelaars en een tijdsklok, wordt het grootste deel van de binnenverlichting gestuurd op aanwezigheid. Een aantal kantoorruimtes is uitgerust met DALI-regelingen, die zorgen dat de verlichting automatisch terugdimt bij voldoende daglichtinval.”

In de kantoren is gekozen voor de BRN20 IP-ruimteregelingen en ruimtebedieneenheden van BRControls, waarmee klimaatinstallaties, zonwering en verlichting geïntegreerd en vraaggestuurd geregeld kunnen worden.

Dankzij de geavanceerde meet- en regeltechniek van BRControls kan Morrenhof-Jansen installatiebedrijven perfect inspelen op de wensen van Ténax-medewerkers én op hun aanwezigheid. De keuze voor BRControls was een logische, volgens Berger. “We hebben de afgelopen jaren al diverse projecten succesvol samen uitgevoerd. Onze verstandhouding is goed. Bovendien beschikt BRControls over een brede expertise, waarop we altijd kunnen terugvallen.” Zelf heeft Berger ook jarenlang bij BRControls gewerkt, waardoor hij goed bekend is met de producten én werkwijze van de gebouwbeheerspecialist. “In nauwe samenwerking met Martijn en op basis van de I/O-lijsten hebben wij de best passende systemen voor dit project geselecteerd”, vertelt René Zsom, Accountmanager bij BRControls. “In totaal hebben we twee schakelkasten geleverd: één voor de productieruimte en één voor de kantoren. De kasten zijn geleverd inclusief onze BRC46 centrale primaire systeemcontrollers en RIO-MU22 Multi Remote I/O modules. Bovendien is een DALI-module geïntegreerd voor de algemene verlichting. In de kantoren is gekozen voor onze BRN20 IP-ruimteregelingen en ruimtebedieneenheden, waarmee klimaatinstallaties, zonwering en verlichting geïntegreerd en vraaggestuurd geregeld kunnen worden. In de DALI-ruimtes zijn Lunatone multi-plafondsensoren met een DALI-bus voorzien voor infrarood aanwezigheid en lichtintensiteit. Hier kunnen de klimaatinstallaties, verlichting en zonwering worden bewaakt en geregeld via de BRControls app op de smartphone. In de productieruimte ten slotte worden de installaties rechtstreeks vanuit de schakelkast geregeld.”

Via een hoogwaardig beveiligde Secomea-router kan de serviceafdeling van Morrenhof-Jansen installatiebedrijven eenvoudig inloggen op de BRControls Webservice, waardoor de gehele gebouwinstallatie nauwkeurig en op afstand benaderd, bewaakt en beheerd kan worden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.