Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuwbouw Plus Ultra II is BREEAM-NL ‘Excellent’

Nieuwbouw Plus Ultra II is BREEAM-NL ‘Excellent’

In mei 2020 is bedrijfsverzamelgebouw Plus Ultra II in Wageningen opgeleverd. De nieuwbouw is ontworpen en gebouwd conform BREEAM-NL-score ‘Excellent’. INSTAAN Installaties leverde hier een belangrijke bijdrage aan. In opdracht van vastgoedontwikkelaar Kadans Science Partner was de Arnhemse installateur verantwoordelijk voor de klimaatinstallaties, sanitaire installaties, sprinklerinstallaties en bijbehorende regeltechnische installaties.

“Het gebouw is voorzien van een doubletbron voor warmte- en koudeopslag”, vertelt Laurens van den Broek, Projectmanager bij INSTAAN Installaties. “In de naastliggende parkeergarage is een technische ruimte gebouwd met daarin twee warmtepompen. Vanuit hier worden gekoeld water en verwarmingswater door de nieuwbouw verspreid. Een drycooler op het dak zorgt voor vrije koeling in de winter en houdt de WKO-installatie in balans. Voor de kantoren is gekozen voor een luchtbehandelingskast met warmtewiel, in combinatie met inductie-units. In de laboratoriumruimtes wordt gebruik gemaakt van 6-voudige ventilatie met variabel volume en de mogelijkheid tot naverwarming. Voor deze ruimtes is een luchtbehandelingskast met twincoil warmteterugwinning geïnstalleerd, waardoor kortsluiting tussen de toe- en afvoer van lucht wordt voorkomen.”

1 kopieren

INSTAAN Installaties was verantwoordelijk voor de klimaatinstallaties, sanitaire installaties, sprinklerinstallaties en bijbehorende regeltechnische installaties voor Plus Ultra II.

 

Naast de WKO-installatie en warmteterugwinvoorzieningen dragen ook de sanitaire installaties bij aan de hoge BREEAM-NL-score, vertelt Van den Broek. “In de sanitaire ruimtes worden sec waterbesparend sanitair en kranen met automatische drukspoelknoppen toegepast.” De werkzaamheden in Plus Ultra II zijn in krap een jaar tijd uitgevoerd. “Vanwege de korte doorlooptijd hebben we actief gezocht naar bouwtijdverkortende oplossingen. Door een groot deel van de installaties te prefabriceren, hebben we enorm veel tijd op de bouw kunnen besparen. Los van het eindresultaat (er staat een prachtig pand), is dit project voor INSTAAN Installaties zeer leerzaam geweest. Dit is namelijk het eerste project waarbij wij prefabricage van installaties op zo’n grote schaal hebben toegepast.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.