Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuwbouw Danone, Hoofddorp | Nieuwbouw Danone focust op gezondheid en duurzaamheid

Nieuwbouw Danone, Hoofddorp | Nieuwbouw Danone focust op gezondheid en duurzaamheid

Een state-of-the-art kantoorgebouw met een sterke focus op duurzaamheid, gezondheid én een comfortabele werkomgeving. Zo kan de nieuwbouw van Danone op kantorenpark Beukenhorst-Zuid in Hoofddorp het best worden omschreven. In opdracht van ontwikkelaar Red Company worden een tweelaagse parkeergarage, vier kantoorverdiepingen en een groot, glazen atrium gerealiseerd, die de ‘One Planet, One Health’ filosofie van Danone omarmen. De werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties dragen hier in belangrijke mate aan bij.

Systemair

Alle luchtbehandelingsunits voor Danone zijn geprefabriceerd geleverd. Inclusief de regeltechniek.

 

De nieuwbouw voor Danone is ontworpen door architectenbureau Powerhouse Company. DVP draagt zorg voor het overall projectmanagement en Pleijsier Bouw staat in voor de bouw, terwijl Roodenburg Groep verantwoordelijk is voor de complete installatietechniek. “Conform het installatietechnische ontwerp van Deerns en de WELL Gold (gezondheid) en LEED Gold (duurzaamheid) certificeringscriteria hebben wij een WKO-installatie met vier bronnen en een warmtepomp­installatie gerealiseerd”, vertelt Arno Schrader, Projectleider bij Roodenburg Groep. “Twee bronnen zijn bestemd voor het Danone hoofdkantoor. De overige bronnen leveren de basiswarmte en -koude voor de naastgelegen nieuwbouw van ASICS, waarvoor wij recent ook de werktuigbouwkundige, elektrotechnische, sprinkler- en sanitaire installaties hebben verzorgd.”

Het nieuwe hoofdkantoor van Danone wordt straks geklimatiseerd middels klimaatplafonds, in combinatie met basis-luchtverwarming en -koeling, vertelt Schrader. “In de zomermaanden wordt lucht met een standaardtemperatuur van 18°C de kantoren ingeblazen; in de winter loopt deze temperatuur op tot 21°C. Medewerkers die dit wensen, kunnen eenvoudig middels een app op hun smartphone de temperaturen drie graden naar boven of beneden bijstellen. Hierdoor wordt een optimaal werkklimaat geborgd. Convectoren langs de glasgevels voorkomen discomfort door koudeval.”

Om eventuele piekvragen in warmte op te vangen, is aan de WKO-installatie een elektrische ketel gekoppeld. Een dry-cooler houdt de WKO-bronnen in balans, vertelt Schrader. “De dry-cooler is op het dak van het hoofdkantoor geplaatst, waar ook een WTW-unit en vier luchtbehandelingsunits staan opgesteld.” Voor de engineering, prefabricering en levering van de luchtbehandelingsunits deed Roodenburg Groep een beroep op Systemair. “De luchtbehandelingsunits van Systemair bleken kwalitatief en technisch beter dan de andere aanbieders. Bovendien hebben de accountmanagers van Systemair slim met ons meegedacht én bleven ze binnen ons budget.”

Energielabel A

“Alle luchtbehandelingsunits in dit project moesten beschikken over energielabel A”, vertelt Sjef Verboven, Accountmanager bij Systemair. “Voor de kantoren hebben we hierin voorzien met twee identieke units van 22.000 m³/h, inclusief energiezuinige EC-motoren (rendementsklasse IE4) en warmtewielen. Voor het restaurant en de keuken was de selectie iets lastiger. In verband met mogelijke geuroverdracht zijn warmtewielen hier namelijk niet aan te bevelen. In plaats hiervan zijn kruisstroomwisselaars een optie, echter hebben deze bij een minimaal rendement (circa 75%) normaal gesproken een hoge luchtweerstand. En dat wordt in de berekening voor het energielabel afgestraft. Een oplossing is dan om de luchtbehandelingsunits wat ruimer te dimensioneren. Omdat in dit project de units voor het restaurant en de keuken niet zo groot waren (12.000 en 9.000 m³/h), had deze overdimensionering snel het gewenste effect.”

Een grotere uitdaging waren de afmetingen van de luchtbehandelingsunits, vertelt hij. “Vanwege de ligging van de nieuwbouw vlakbij het vliegveld werd een maximale bouwhoogte voorgeschreven. Om binnen de gestelde eisen te blijven, mochten onze luchtbehandelingsunits niet hoger zijn dan 2.500 mm. Met name voor de kantoorunits was dit een uitdaging. We hebben deze luchtbehandelingsunits geconfigureerd als zogeheten ‘monoblocks’, een uitvoering zonder tussenframe maar met een geïntegreerde tussenvloer. Het resultaat was een keurige 2.498 mm.”

Kant-en-klare units

Alle luchtbehandelingsunits voor Danone zijn geprefabriceerd geleverd. Inclusief de regeltechniek, vertelt Verboven. “Op het dak hoeven alleen nog de verwarming, koeling en polyester luchtkanalen te worden aangesloten. Het regelpaneel en alle bekabelingen zijn in onze fabriek gemonteerd.” Om een duidelijke demarcatie tussen de hardware en software te borgen, heeft Systemair alle bekabeling en apparatuur ín de units voor zijn rekening genomen. Van de servomotoren en opnemers tot en met de ventilatoren en verlichting. In samenwerking met Roodenburg Groep zijn de regelpanelen uitgedacht, inclusief de regelaar en hoofdschakelaar. In week 49 zijn alle luchtbehandelingsunits naar Hoofddorp vervoerd en op het dak geplaatst, waar Roodenburg Groep de verdere aansluiting verzorgt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.