Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuwbouw Atlas en House of Groningen: Duurzame verrijking voor de stad
“Alle ‘as-built’ foto’s zijn door ons verzameld, over het installatiemodel gelegd en zorgvuldig vergeleken.”

Nieuwbouw Atlas en House of Groningen: Duurzame verrijking voor de stad

Op de oude locatie van het voormalige GAK-kantoor en middenin stadsdeel Paddepoel staan twee nieuwe, slanke woontorens: Atlas en House of Groningen (Pleione). Beide woontorens zijn gebouwd zonder gasaansluiting en voorzien van de nieuwste, duurzame technieken. Zo is voor de verwarming en warmtapwatervoorziening een aansluiting gemaakt op het netwerk van WarmteStad. In opdracht van Plegt-Vos Bouwgroep realiseert Aalbers Installatietechniek alle werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties. Gebouw Atlas is inmiddels opgeleverd; Pleione volgt eind januari.

De woningen in gebouw Atlas beschikken over een warmte-afgifteset, die in de afgifte van warmte en warmtapwater voorziet. “Voor de verwarming van de 224 semi-zelfstandige wooneenheden is gekozen voor radiatoren, die al in de werkplaats van Plegt-Vos Bouwgroep in de prefab HSB-elementen zijn ingebouwd”, vertelt Manager Projecten Jeroen Jonge Poerink. “Hierdoor werd het aantal transportbewegingen op de bouw tot een minimum beperkt.” De 131 sociale huurwoningen en 28 vrijesector woningen van Pleione worden verwarmd middels vloerverwarming. WTW-units voorzien in de ventilatie van alle woningen. Daarnaast heeft Aalbers Installatietechniek de volledige energiehuishouding in de woontorens aangelegd. Van de schakelaars en stopcontacten in de woningen tot en met de verlichting en voedingskabels in de verkeersruimtes. Ook heeft de installateur in beide woontorens de droge blusleidingen aangelegd.

In de voorbereidende fase heeft Aalbers Installatietechniek alle installatietechnieken uitgewerkt in BIM.

In de voorbereidende fase heeft Aalbers Installatietechniek alle installatietechnieken uitgewerkt in BIM. “We hebben met de aannemer en constructeur samengewerkt in één model en regelmatig clashcontroles uitgevoerd, met een beheersbare bouw en minimale faalkosten en opleverpunten als resultaat”, benadrukt Jonge Poerink. “Tijdens de bouw van Atlas en Pleione hebben we slechts tien boorbriefjes moeten aanvragen; bijvoorbeeld voor het boren van extra sparingen. Vijf van deze briefjes waren het gevolg van voortschrijdende inzichten van de opdrachtgever. Een unieke prestatie voor de bouw van twee omvangrijke woontorens.”

Camera’s op de hijskranen legden alle installatiewerken zorgvuldig vast. “Alle ‘as-built’ foto’s zijn door ons verzameld, over het installatiemodel gelegd en zorgvuldig vergeleken”, aldus Jonge Poerink. “Een unieke kwaliteitscontrole, waarmee we hebben aangetoond dat alle installaties conform het ontwerp zijn aangebracht.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.