Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuwbouw Amphia Ziekenhuis: Duurzaam beveiligd tegen elektrische verschijnselen

Nieuwbouw Amphia Ziekenhuis: Duurzaam beveiligd tegen elektrische verschijnselen

Om beschadigingen aan gevoelige apparatuur, bekabelingen of constructies, brand en/of persoonlijk letsel in het nieuwe Amphia Ziekenhuis te voorkomen, heeft Jules Goossens Bliksembeveiliging een uitgebreide aardings- en bliksembeveiligingsinstallatie ontworpen, geëngineerd en gerealiseerd. “In opdracht van installatiecombinatie I4Care (ENGIE Services en Unica) hebben wij de fundatieaarding, uitwendige bliksembeveiliging en potentiaalvereffening voor de medisch gebruikte ruimtes verzorgd”, vertelt Sales Engineer Mario Blitz.

“In de voorbereidende fase hebben wij een risicoanalyse voor de bliksembeveiliging uitgevoerd. Hieruit kwam een vrij hoge beveiligingsklasse – de zogenaamde LPL (Lightning Protection Level) klasse II – naar voren. Op basis van deze beveiligingsklasse, de geldende normen én de esthetische wensen van de architect hebben wij onze ontwerptekeningen en offerte voor de aardings- en bliksembeveiligingsinstallatie gemaakt. Na gunning volgden de detailengineering en montagewerkzaamheden.”

Het Amphia Ziekenhuis betreft een volledige nieuwbouw. Daarom start de aardings- en bliksembeveiliging al in de fundering, vertelt Blitz. “In de randbalken van de fundatie hebben we een ringleiding van koper aangebracht en gekoppeld aan de heipalen en aardstaven. Ook hebben we het wapeningsijzer mee vereffend en de nodige aardplaten en stekeinden voor de elektrische installatie c.q. bliksembeveiliging aangebracht. In de spouw hebben we om de 10 meter stijgleidingen aangebracht richting het dak, voor de aansluiting van de bliksembeveiliging. Bovendien hebben we de aarding voorzien in de elektrotechnische schachten.” Ook op het dak van het Amphia Ziekenhuis heeft Jules Goossens Bliksembeveiliging een ringleiding aangebracht, met daartussen een vermaasd aluminium daknet van 10 bij 10 meter. “Om de installaties en andere objecten op het dak te beschermen tegen directe blikseminslag, hebben we vrijstaande aluminium opvangers van gemiddeld 3 meter hoog gemonteerd.”

Jules Goossens Bliksembeveiliging heeft ruim 115 jaar ervaring in de aarding, bliksembeveiliging, overspanningsbeveiliging en NEN3140-inspecties voor de industrie, data- en telecommunicatie en een brede variëteit aan publieke en private organisaties.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.