Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuw Mijnmuseum koestert het Limburgse mijnbouwverleden
Bezoekers beginnen op de begane grond met ‘zwart’, waar het verhaal van de steenkoolwinning en mijnwerkers wordt gepresenteerd.

Nieuw Mijnmuseum koestert het Limburgse mijnbouwverleden

In Heerlen is begin mei het nieuwe Mijnmuseum geopend, dat het bredere verhaal van voor en na de mijnsluiting vertelt. Het Nederlandse Mijnmuseum is gevestigd in het voormalige mijnwerkerswarenhuis Kneepkens aan de Dr. Poelsstraat. Verspreid over vier verdiepingen kunnen bezoekers voortaan de belangrijkste facetten van het mijnverleden ervaren. Ook de oorspronkelijke locatie van het Mijnmuseum, het monumentale schacht- en ophaalgebouwtje van de Oranje-Nassaumijn I, is behouden gebleven. Hier kunnen bezoekers met name objecten uit het ondergrondse mijnbedrijf zien en beleven.

De Geniox 10 luchtbehandelingsunit staat klaar om aangesloten te worden.

Het nieuwe Mijnmuseum is ingericht als een warenhuis, met producteilanden en verdiepingen met elk hun eigen thema en kleur. Bezoekers beginnen op de begane grond met ‘zwart’, waar het verhaal van de steenkoolwinning en mijnwerkers wordt gepresenteerd. De eerste verdieping kleurt ‘goud’ en vertelt het verhaal van de bovengrondse welvaart die de steenkoolindustrie bracht. De verdieping daarboven is ‘grauw’ en toont de schrikbarende keerzijde van de medaille, zoals de onveilige en ongezonde werkomgeving. Bovendien komt hier het collectieve trauma van de mijnsluiting aan de orde. De bovenste verdieping geeft daarentegen weer ‘kleur’ aan het museum en neemt bezoekers mee in de transitie en kleurrijke toekomst van de Limburgse Mijnstreek.

Slimme oplossing voor koeling, verwarming en ventilatie

Om het voormalige mijnwerkerswarenhuis geschikt te maken voor zijn nieuwe functie, is het gebouw tot op het casco gestript en opnieuw ingericht. Ook zijn alle installaties vervangen. In opdracht van aannemer Van Heur Bouw & Onderhoud realiseerde Installatiebedrijf Roderland de complete werktuigbouwkundige installatie, inclusief de meet- en regeltechniek. “In de ontwerpfase hebben wij een slimme maar bovenal duurzame oplossing uitgewerkt voor koeling, verwarming en ventilatie. Uniek hierbij was dat alle technieken in de vloeren verwerkt moesten worden”, vertelt Runar Vinders, projectleider bij Installatiebedrijf Roderland. “We hebben een warmtepomp geplaatst op het dak van het Mijnmuseum, die zowel gekoeld water als cv-water levert. Alle ruimtes worden gekoeld en verwarmd middels vloerventilatorconvectoren. Ook hebben we een basisventilatiesysteem aangebracht, die wordt gevoed door een luchtbehandelingsunit van Systemair. Van tevoren hebben wij alle berekeningen gemaakt en voorgelegd aan diverse leveranciers. De prijs-kwaliteit van de Geniox luchtbehandelingsunit van Systemair kwam hierbij als meest gunstig naar voren.”

Samenbouwen van de luchtbehandelingsunit in de fabriek in Waalwijk.

3.700 m3/h lucht

“Op basis van de door Installatiebedrijf Roderland bepaalde uitgangspunten én de wens voor warmteterugwinning hebben wij onze Geniox 10 luchtbehandelingsunit geadviseerd”, vertelt Kay van Maastricht, accountmanager bij Systemair. “Gekozen is voor een dakopstelling, die 3.700 m3/h lucht kan verversen. Een warmtewiel en mengsectie voorzien in een uitgekiende warmteterugwinning, terwijl koel- en verwarmingsbatterijen zorgen dat de ventilatielucht zowel gekoeld als verwarmd kan worden. Uniek aan de gestandaardiseerde Geniox luchtbehandelingsunit is dat klantspecifieke optimalisaties mogelijk zijn. Zo zijn in dit project bijvoorbeeld geluiddempers toegevoegd.”

Compleet en just-in-time geleverd

Installatiebedrijf Roderland is een vertrouwde relatie van Systemair en goed bekend met het productgamma. “Recent hebben we bijvoorbeeld ventilatoren mogen leveren voor de nieuwe fabriek van bruiswatermerk SodaStream in Tilburg”, aldus Van Maastricht. “En in de fabriek van Takenaka in Almere zijn WTW-units en kanaalverwarmers van Systemair te vinden. De luchtbehandelingsunit voor het Mijnmuseum is in één deel, volledig getest en just-in-time op het project aangeleverd, waar hij direct vanaf de vrachtwagen op het dak is gehesen. Vervolgens heeft Installatiebedrijf Roderland alle kanalen aangesloten, de bekabeling voor de regeltechniek aangelegd en aangesloten en de installatie in bedrijf genomen.”

De eerste verdieping kleurt ‘goud’ en vertelt het verhaal van de bovengrondse welvaart die de steenkoolindustrie bracht.

Uitstekende prestaties

De Geniox 10 is onderdeel van de nieuwe Geniox productlijn van Systemair. Bij de ontwikkeling zijn alle R&D-teams van Systemair betrokken. “Gezamenlijk hebben we klant- en fabriekseisen vertaald naar één platform, één techniek en één selectiesoftware. Maar ook naar één generatie luchtbehandelingsunits, die aan hoge Eurovent-klassen voldoet”, vertelt Van Maastricht. Dankzij de montage van een 60 mm dik paneel met steenwolisolatie beschikt Geniox over een uitstekende thermische isolatieklasse (T2). Bijzonder is ook de koudebrugweerstand (TB2), die wordt bereikt door de binnen- en buitenpanelen thermisch te ontkoppelen. Een stevig, onderling verkoppeld frame resulteert in doorbuigingsklasse D1, terwijl hoogwaardige afdichtingen zorgen voor luchtdichtheidsklasse L1. Aan de buitenzijde van de units is bovendien een extra afdichting toegevoegd, die is mee-geëxtrudeerd op het kunststof profiel en stofophoping tussen de panelen en stijlen voorkomt. Grote pictogrammen illustreren welke functies zich waar in de unit bevinden, waardoor het onderhoud wordt vergemakkelijkt. Een extra label geeft informatie over CE-markering, aantal en type filters, aansluitspanning en afzekerwaarde.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.