Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatietechniek

Nieuw manchet maakt eenvoudige en snelle brandwerende leidingafdichting mogelijk:
 Instapmanchet voor de W-installateur en brandwerendheidsspecialisten 


De toepassing van brandwerende manchetten wordt steeds meer gemeengoed in installerend Nederland. ...

IMG_1009
Op basis van de buisdiameter kunnen installateurs eenvoudig het manchet met de juiste diameter (50 tot 125 mm) selecteren.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Promat

10 juni 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De toepassing van brandwerende manchetten wordt steeds meer gemeengoed in installerend Nederland. W-installateurs en brandwerendheidsspecialisten krijgen steeds vaker de vraag om de doorvoeringen van hun kunststof- en meerlaagse leidingen brandwerend af te dichten. Om hen te ondersteunen, heeft Promat, onderdeel van Etex Building Performance, begin dit jaar een brandwerend ‘instapmanchet’ gelanceerd. PROMASTOP®-FC1 beschermt de brandwerendheid van het compartiment voor 30 tot 60 minuten (U/U) en is getest in combinatie met zowel PP, PE, PVC als DijkaSono leidingen. Daarnaast onderscheidt het manchet zich door een zeer snelle en eenvoudige montage.

“PROM ASTOP®-FC1 is een brandwerend manchet met een oranje gepoedercoat stalen omhulsel, waarin verschillende lagen opschuimend materiaal op grafietbasis zijn opgenomen”, vertelt Stefan Tils, Area Sales Manager bij Etex Building Performance. “Door de hoge temperaturen bij brand ‘knijpt’ de opschuimende vulling de kunststofleiding dicht, waardoor de brandwerendheid van het compartiment voor EI 30 tot EI 60 wordt geborgd. Het manchet is perfect geschikt voor niet geïsoleerde (kale) leidingen in betonvloeren, betonwanden, lichte scheidingswanden en steenwolsystemen. Een hoogte van slechts 30 mm garandeert hierbij een brede toepasbaarheid. Bovendien is de montage zeer eenvoudig. Op basis van de buisdiameter kunnen installateurs eenvoudig het manchet met de juiste diameter (50 tot 125 mm) selecteren. Vervolgens is het een kwestie van sparing afkitten en manchet vastboren. De manchet past altijd! Met de toepassing van een PROMASEAL®-A kit wordt bovendien volledig voldaan aan de nieuwe eisen van het Bouwbesluit (rookwerendheid, juli 2021).” PROMASTOP®-FC1 is ook te vinden in de nieuwe Promat Selector App. Deze app maakt uw installatie makkelijker en kan u begeleiden in de keuze voor het juiste Fire Stopping product.

Het manchet is zeer eenvoudig te plaatsen, op iedere soort ondergrond.


Goede prijs-kwaliteit, zonder in te boeten aan veiligheid

Jac Ruyters Groep is één van de eerste ketenpartners die gebruikmaakt van PROMASTOP®-FC1. “Wij hebben het brandwerende manchet inmiddels in verschillende projecten toegepast”, vertellen calculators/werkvoorbereiders Bas Hendrikx en Yordi van der Schaaf. “Met deze discipline zijn wij voornamelijk actief in de bestaande woningbouw. De afgelopen jaren hebben we tal van appartementencomplexen gerenoveerd, al dan niet in combinatie met zorgfuncties en/of commerciële ruimtes in de plint. Ondanks dat in deze projecten een brandwerendheidseis van 30 minuten geldt, pasten wij veelal EI 60 oplossingen toe. In de markt wordt echter steeds vaker gevraagd om EI 30, omdat deze manchetten makkelijker te monteren en prijsgunstiger zijn en tóch aan alle brandveiligheidseisen voldoen. Bovendien is in deze manchetten minder grafiet verwerkt, waardoor zij minder belastend zijn voor het milieu. Onze leverancier adviseerde het PROMASTOP®-FC1 manchet van Promat, dat wij bijvoorbeeld toepassen voor het brandwerend afdichten van inpandige hemelwaterafvoeren, sanitaire afvoeren en vuilwaterafvoeren in vloeren en wanden op brandscheidingen.”


Optimale service en betrokkenheid

“Wij zijn zeer te spreken over de manier van verwerken van de Promat-producten”, benadrukt Hendrikx. “De PROMASTOP®-FC1 is hierop geen uitzondering. Het manchet is zeer eenvoudig te plaatsen, op iedere soort ondergrond. Voordat het eerste project met dit nieuwe, brandwerende manchet van start ging, heeft Stefan Tils ons hoofdkantoor in Echt bezocht om de technische voordelen en het gebruiksgemak toe te lichten. Bovendien heeft hij diverse projecten begeleid en meegekeken tijdens de montage. Ook is hij direct bereikbaar bij vragen. Deze service en betrokkenheid stellen wij enorm op prijs.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%