Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

Nieuw hoofdkantoor voor Hager in Den Bosch: Een harmonieus samenspel van vorm, techniek en functionaliteit

Vermelden-Fotograaf_JoepJacobs-Architect_DeTweeSnoeken-2(ENT_ID kopiëren
Naar wens van Hager kenmerkt het nieuwe hoofdkantoor zich door een informele, gemoedelijke en warme sfeer. (Beeld: Joep Jacobs/De Twee Snoeken).

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Joep Jacobs/De Twee Snoeken en Hager

1 september 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Begin dit jaar heeft Hager een modern en duurzaam nieuw hoofdkantoor betrokken op bedrijventerrein De Brand in Den Bosch. De nieuwbouw is ontworpen in een driehoeksvorm, passend bij het bouwperceel, en als een echte eenheid vormgegeven. “In onze nieuwbouw komen vorm, techniek en functionaliteit harmonieus samen”, vertelt Martwin de Man, projectleider bij Hager. “Bovendien worden ontmoeting, (klant)contact en samenwerking op alle mogelijke manieren gestimuleerd. Klanten, partners, onder­wijs­in­stel­lingen en andere markt­par­tijen zijn van harte welkom in een van onze inspi­re­rende ruimtes. Bijvoorbeeld voor een vergadering, training, brainstormsessie of prak­ti­sche work­shop. In ons Elec­to­rium ontvangen wij graag relaties voor een kennissessie en in trainingsruimte Connect vinden zij alle faci­li­teiten om een (maatwerk) training te volgen. Bijvoor­beeld in Domovea gebouwautomatisering of KNX programmeren.”

In de nieuwbouw zijn veel Hager-technieken zichtbaar. (Beeld: Joep Jacobs/De Twee Snoeken).

“Vandaag de dag wordt volop gefocust op duurzaamheid”, merkt De Man. “Maar ook op samenwerking. Want een gebouw kan pas écht duurzaam functioneren als bouw en installatietechnieken perfect zijn afgestemd. Bovendien kunnen we onze installaties hierdoor nóg beter afstemmen op de wensen en uitdagingen in de markt. Ons nieuwe pand brengt deze samenwerking naar het allerhoogste niveau.”

Moderne en duurzame energievoorziening

Naar wens van Hager kenmerkt het nieuwe hoofdkantoor zich door een informele, gemoedelijke en warme sfeer. Zowel in het publieke gedeelte als in het werkgebied. “De warme kleuren die architect De Twee Snoeken hiervoor heeft toegepast, zijn afgeleid van het koper dat dé verbinder vormt in veel van onze elektrotechnische producten”, aldus De Man. “Qua installatietechnieken is zoveel mogelijk gekozen voor duurzame technieken, zoals een warmtepomp, zonnepanelen en 36 autolaadstations (EVCS) met load balancing.” De zonnepanelen zijn direct gekoppeld aan het energie-opslagsysteem. “Een gedeelte van de laadstations wordt direct aangestuurd vanuit het in het energieopslagsysteem geïntegreerde energiemanagementsysteem. Hierdoor worden pieken in de vraag vanuit de auto-opladers zo veel mogelijk opgevangen door de opgeslagen energie uit het batterijsysteem. Zo wordt ons gebouw vriendelijker voor het net. Uit de ruim 60 energiemeters in ons pand wordt 24/7 data verzameld en inzichtelijk gemaakt in een energiemonitoringsdashboard.” 

De nieuwbouw beschikt over een fraai trappenlandschap, die de verbinding maakt tussen de verschillende verdiepingen.

Het wordt steeds belangrijker om technieken toe te passen die een gebouw energiezuiniger maken, maar het moet ook prettig blijven om er te werken, benadrukt De Man. “Door goed te meten en te managen, kun je ervoor zorgen dat de energie zo optimaal mogelijk gebruikt wordt. Al tijdens de voorbereiding voor onze nieuwbouw is een (3D) digital twin van ons pand gemaakt, waarin het energieverbruik van alle ruimtes tot in detail is doorgerekend en geoptimaliseerd.” 

Hager Unimes verdeler.

Complete Hager portfolio

In de nieuwbouw zijn veel Hager-technieken zichtbaar. “Natuurlijk hebben we hiervoor ons complete portfolio aangesproken en geïntegreerd”, aldus De Man. “Het resultaat is een duurzame energievoorziening in een modern kantoorpand. Alles gericht op de toekomst.” Gekozen is voor een wat grotere transformator en verdeler, evenals een eenvoudig uit te breiden railkokerinstallatie om van de hoofdverdeler naar de verdiepingen te komen. “Als we kijken naar de elektrische infrastructuur dan beginnen we bij het compactstation met daarin een Hager-energierek. Vanaf daar gaan we naar de hoofdverdeler, die is gebouwd in onze werkplaats in Coevorden. Vanaf de hoofdverdeler wordt de energie door middel van een railkokersysteem verdeeld naar de verdiepingen, waar een Hager-onderverdeler zit. Doordat we het railkokersysteem in 3D hebben ontworpen, wisten we zeker dat het zou passen en dat er geen aanlopers zouden zijn met de andere installaties.”

Vanuit de onderverdelers loopt een vloergootsysteem naar alle werkplekken. “Gezien de bijzondere driehoekige vorm van ons pand heeft onze maatwerkafdeling speciale hoekstukken ontwikkeld. Hierdoor kon de bekabeling netjes en in een niet te scherpe hoek gelegd worden”, aldus De Man. “Via de plafondinfrastructuur worden onder meer de verlichting en screens aangestuurd, op basis van aanwezigheid en daglicht. Ons Domovea visualisatiesysteem geeft onze medewerkers de kans om zelf de sturing aan te passen. Kortom: de nieuwbouw is een verzameling van onze eigen producten. Toch is het gebouw niet als een showroom ontworpen. Je ziet onze producten echt in de praktijk, zoals zij in elk gebouw toegepast kunnen worden. Relaties die hierin geïnteresseerd zijn, zijn van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht