DSC
01:56
05-01-2018

Nieuw hoofdkantoor EMM scoort hoog op duurzaamheid

Voor non-paint specialist EMM International is een optimaal binnenklimaat een belangrijke vereiste. Het onlangs opgeleverde nieuwe hoofdkantoor/distributiecentrum kent bovendien een hoge duurzaamheidsambitie. Breman Zwolle realiseerde in samenwerking met koude- en klimaattechniekspecialist en LG-distributeur Centercon een energiezuinig klimaattotaalsysteem.

Op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle staat het nieuwe hoofdkantoor van EMM International. EMM is een wereldwijde speler op het gebied van non-paint, ofwel producten die nodig zijn voor de voorbehandeling van te lakken of te verven oppervlakten. De locatie, in totaal ruim één hectare groot, bestaat naast kantoorruimte uit een modern logistiek centrum, test- en praktijkruimtes en een ‘knowledge and experience centre’. Het nieuwe pand heeft een A+++ energielabel en is all electric uitgevoerd. Een gasaansluiting is er niet. Toekomstige PV-panelen op het dak gaan het pand van de benodigde energie voorzien.

Hoge COP
Breman Installatiegroep, vestiging Zwolle en leverancier Centercon gingen de uitdaging aan om een klimaatsysteem te leveren met zeer goede prestaties op het gebied van energiezuinigheid en comfort. Voor de kantoorruimten leverde Centercon een LG Multi V 5 VRF-systeem met warmteterugwinning, bestaande uit één buitendeel en 27 binnendelen (wand- en kanaalunits en cassettes). Hiermee kan in verschillende ruimten gelijktijdig gekoeld en verwarmd worden met energie-uitwisseling. Door deze uitwisseling in het gebouw te laten plaatsvinden, wordt geen of weinig energie onttrokken aan de buitenlucht. Het Multi V 5-systeem heeft een zeer hoog rendement: de COP-waarde bedraagt in deze situatie 4,81. De kantoorruimten zijn voorzien van vloerverwarming die is aangesloten op een LG Therma V-installatie. Deze bestaat uit drie buitendelen en drie hydrokits. Het water uit de hydrokits wordt verzameld in een buffer, waarna het wordt gedistribueerd naar het afgiftesysteem.

Grip op energieverbruik
Alle units in het pand zijn door middel van een buslijn aan elkaar gekoppeld. De informatie komt samen in een centrale regeling, de AC Smart IV. Deze gebruiksvriendelijke en op afstand uitleesbare tool zorgt voor een beter overzicht van wat de installatie doet. “Je hoeft niet meer per binnendeel te kijken of hij aan staat of niet, maar kunt het op het centrale bedieningspaneel regelen”, legt accountmanager Erik Stolk van Centercon uit. “Veel klanten kiezen ervoor om zo’n centrale regeling niet toe te passen. Ze zien het als een luxe klokprogramma, terwijl het juist een bewustwordingstool is om energie te besparen. Units staan niet meer onnodig aan, bovendien kun je bijvoorbeeld een jaartarget voor je energieverbruik instellen. Zo helpt de AC Smart je grip te houden op je energiekosten.”

Oplossingsgericht
Voor installateur Breman was dit project de eerste kennismaking met Centercon en LG. Projectleider Koeltechniek Martin Compagner is tevreden over de samenwerking met de Rotterdamse klimaatspecialist. “We kenden elkaar wel, maar hadden nog niet eerder zo’n groot project samen gedaan. We kregen alle benodigde ondersteuning van Centercon, wat prettig was aangezien we nog niet goed bekend waren met LG. Prettig was hun oplossingsgerichte houding. Was er een probleem, zoals een incomplete levering, dan hadden ze dat binnen no time opgelost.”

Complete units
Een mooi concept  vindt Compagner de lucht/water warmtepompen van Centercon. “Ze worden geleverd als complete units, dus inclusief onderdelen als pomp en filter. Je hangt hem aan de wand, sluit de leidingen aan en het is klaar. We hoeven niet nog apart ergens onderdelen vandaan te halen.” Stolk wil hier graag nog wat aan toevoegen. “Hier zijn onze lucht/water warmtepompen gebruikt voor vloerverwarming, maar ze zijn ook zeer geschikt voor toepassing in woningen. Dat is voor ons een belangrijke groeimarkt, waar we ons met complete concepten steeds meer op gaan richten.”

Tekst en beeldmateriaal: Centercon

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Installatie en Bouw Nederland partners

deGTWlAaysuBild Aufmacher