Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuw en innovatief woonconcept houdt starters in Nieuw-Weerdinge, Drenthe

Nieuw en innovatief woonconcept houdt starters in Nieuw-Weerdinge, Drenthe

Het dorp Nieuw-Weerdinge in Drenthe kampt al jaren met wegtrekkende jongeren, omdat betaalbare starterswoningen ontbreken. Om hiermee de strijd aan te gaan en om de economie in het dorp te behouden en te stimuleren, zijn verschillende dorpsbewoners op zoek gegaan naar een hoogwaardig én betaalbaar woonconcept.

Zij kwamen uit bij Q-vention, dat een toekomstbestendig en gecertificeerd bouwsysteem voor energiepositieve woningen heeft ontwikkeld. Op basis van dit bouwsysteem, de woonbehoeften van de starters én hun beschikbare budget worden in nieuwbouwgebied Mandebroek 3 vier twee-onder-een-kapwoningen gebouwd. De woningen worden opgebouwd uit kant-en-klare elementen die op de bouwplaats in een mum van tijd in elkaar kunnen worden geschoven.

De Q-vention woningen krijgen een inhoud van zo’n 340 kuub en bestaan uit een begane grond en eerste verdieping. “Aan de basis van de woningen ligt een duurzame houten constructie, afgewerkt met vocht- en brandwerend Magoxx®-plaatmateriaal uit gemalen kiezelstenen, circulair Neopor®-isolatiemateriaal en triple beglazing”, vertelt Ben Verstraten, technisch directeur van Q-vention. “Dankzij de hoogwaardige schil (Rc-waarde: 10,6) gaat geen warmte verloren en kan flink bespaard worden op het energieverbruik. In alle woningen komt een all-electric installatie met doorstroomboilers, infrarood vloerverwarming en een CO2-gestuurd Fresh-r ventilatiesysteem. Bovendien beschikken de woningen straks over een zonnedak, die genoeg energie opwekt om in het normale huishoudelijke verbruik te voorzien. Hier wordt ook een energieprestatiegarantie op afgegeven. Door de energiestromen nauwkeurig te monitoren, regelen en optimaliseren, blijven stroomverbruiken tot een minimum beperkt, wordt de levensduur van de installaties verlengd en kan onderhoud op maat worden geleverd.”

Industriële, gestandaardiseerde bouwaanpak

Inmiddels heeft Q-vention meerdere woningen opgeleverd, in Almere, Uden, Mierlo en Helvoirt. Het project in Nieuw-Weerdinge is echter het startschot voor een verdere industriële bouwaanpak met gestandaardiseerde en coherente bouw-elementen en installaties, waardoor bouwtijden nog verder worden verkort en ontwikkel- en bouwkosten beperkt blijven, vertelt Verstraten. “Om hier optimaal invulling aan te geven, zijn we op zoek gegaan naar ketenpartners. Onder meer voor het all-electric concept. Al snel kwamen we uit bij Hager, dat goed georganiseerd is in de bouw en hoge kwaliteit producten levert. Bovendien is Hager heel innovatief. De organisatie durfde het aan om bestaande producten te finetunen en standaardiseren voor de Q-vention bouwmethode én om out-of-the-box de mogelijkheden voor het ‘nieuwe bouwen’ te verkennen.”

Plintgootsysteem

“Ben Verstraten was op zoek naar een goede en betrouwbare manier om de opgewekte energie door de woningen te verdelen”, vertelt Werner Roovers, Accountmanager Woningbouw & Concepten bij Hager. “Hij was zeer enthousiast over ons plintgootsysteem, dat in de gevelpanelen geïntegreerd kan worden en waarin alle elektrotechnische bekabelingen worden weggewerkt. Het plintgootsysteem heeft de look & feel van een plint, met als voordeel dat in het werk eenvoudig aansluitingen voor contactdozen, antenne- en data-installaties te positioneren zijn. Dit scheelt enorm veel werk op de bouwplaats.”

Smart Home domotica-oplossing

De gootsystemen worden in diverse ruimtes geïnstalleerd, vertelt Roovers. “Bovendien hebben we een voorstel gedaan voor een toekomstbestendig en flexibel Smart Home domotica-oplossing, waarbij alle installaties eenvoudig middels een smartphone benaderd en beheerd kunnen worden. Inclusief eventuele afwezigheidsscenario’s. Via een Q-vention meerwerklijst kunnen bewoners de installatie finetunen. Bijvoorbeeld door energiemonitoring en/of de aansturing van zonwering en rolluiken in het systeem te integreren. Daarnaast kunnen zij in de toekomst ook zelf functionaliteiten toevoegen, zoals een weerstation en extra verlichtingsarmaturen. Om Q-vention te ontzorgen in de installatie van de Smart Home systemen en elektravoorzieningen hebben wij Ben Verstraten in contact gebracht met Linde Kroon Elektrotechniek, waarmee de all-electric installatie verder wordt uitgewerkt/geoptimaliseerd.”

Slim en kant-en-klaar

“Onze uitdaging is om de elektrotechnische installaties zodanig te standaardiseren, dat een slimme en kant-en-klare (basis)installatie ontstaat die bovendien zeer eenvoudig geïnstalleerd kan worden”, vertelt Jeroen Lawant, Directeur van Linde Kroon Elektrotechniek. “Alle woningen worden uitgerust met een Hager Vision meterkast. Vanaf deze meterkast vertrekt één voedingskabel naar de keuken, waar een Hager onderverdeler alle keukeninstallaties voedt. Hierdoor hoeven, voor de aansluiting van extra apparatuur en wandcontactdozen in de toekomst, geen bekabelingen meer richting de meterkast getrokken te worden.” Ook op de verdieping komt een onderverdeler, voor de voeding van bijvoorbeeld de wasmachine, wasdroger en pv-omvormer. Tot slot wordt een separate onderverdeler voor de doorstroomboilers geïnstalleerd. “Voor de huisautomatisering is gekozen voor een KNX-installatie met een basis aan/uit-schakeling, die naar wens kan worden uitgebreid met een dimfunctie, app-functie en monitoring.”

Om een snelle installatie van alle elektravoorzieningen mogelijk te maken, verkent Linde Kroon Elektrotechniek op dit moment de mogelijkheden van kant-en-klare elektrakabelbomen met connectoren, waarmee de Hager wandcontactdozen en verlichtingsschakelaars eenvoudig gevoed kunnen worden. “Het kabeltracé voor de KNX-verlichting (schakelaars, lichtpunten) wordt uitgevoerd met buskabels”, aldus Lawant. “De slimme schakelaars met sensoren/actoren worden niet zoals gebruikelijk geïntegreerd in de meterkast, maar komen in de centraaldozen bij de lichtpunten. Hager biedt hier diverse oplossingen voor aan, waarmee de installatie aanzienlijk wordt vergemakkelijkt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.