Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuw distributiecentrum op Schiphol Trade Park is gereed: Innovatief, duurzaam en BREEAM-NL ‘Excellent’
Voor wat betreft de klimaatinstallaties is de nieuwbouw opgedeeld in (1) de hoofdkantoren, (2) de warehouses en (3) de warehousekantoren.

Nieuw distributiecentrum op Schiphol Trade Park is gereed: Innovatief, duurzaam en BREEAM-NL ‘Excellent’

Het nieuwe distributiecentrum van logistieke vastgoedonderneming WDP en mede-ontwikkelaar Minerva Development op Schiphol Trade Park is ontworpen en gebouwd met oog voor duurzaamheid. Energiezuinige klimaatinstallaties, actieve warmteterugwinning, gebruik van restwarmte én magneetkleppen in de waterinstallatie dragen bij aan een BREEAM-NL ‘Excellent’ score. Onder het ontwerp, de engineering en de realisatie van deze én andere W-technieken staat de handtekening van vanPanhuis Hoogeveen (onderdeel van Top Installatiegroep).

In de kantoren en trappenhuizen is gekozen voor zo hoog mogelijke plafonds en – als gevolg daarvan – geringe technische ruimtes.

“In opdracht van aannemer Dijkham Bouw BV en conform ons OBO (ontwerpen, bouwen, onderhouden) principe hebben wij de complete werktuigbouwkundige installatie voor het distributiecentrum verzorgd”, vertelt Peter Moddejongen, projectleider bij vanPanhuis Hoogeveen. “Van de verwarming en koeling tot en met de luchtbehandeling, sanitaire werkzaamheden en bijbehorende regeltechniek.” 

Energiezuinige klimaatinstallaties

Voor wat betreft de klimaatinstallaties is de nieuwbouw opgedeeld in (1) de hoofdkantoren, (2) de warehouses en (3) de warehousekantoren. “Voor de luchtbehandeling van de vier hoofdkantoren hebben wij vier luchtbehandelingskasten van circa 4.000 m3/h geïnstalleerd, terwijl Variable Refrigerant Flow (VRF) systemen in een energetische verwarming en/of koeling voorzien”, aldus Moddejongen. “Ook de kleine warehousekantoren worden verwarmd en/of gekoeld door VRF-units. WTW-units zorgen hier vraaggestuurd voor de benodigde luchtverversing, zonder dat hierbij energie verloren gaat.” Voor de vier warehouses is gekozen voor een combinatie van lucht/water-warmtepompen en heaters. “Grote EcoVent ondersteuningsventilatoren sturen de warme lucht steeds naar beneden en de koele lucht omhoog, waardoor een betere warmteverdeling ontstaat en niet onnodig gestookt hoeft te worden.”

Onder andere de warmteterugwinunits dragen bij aan een BREEAM-NL ‘Excellent’ score.

Actief gebruik van restwarmte

Schiphol Trade Park betreft een relatief nieuw plangebied, waar nog niet voldoende energie beschikbaar is om alle panden te voeden. Om eventuele stroomtekorten te ondervangen, zijn naast het nieuwe distributiecentrum tijdelijke gasturbines geplaatst. “De hoge temperatuur restwarmte die vrijkomt bij het opwekken van elektriciteit, wordt door ons benut om de warehousehallen te verwarmen”, aldus Moddejongen. “Pas wanneer deze warmte ontoereikend is, worden de lucht/water-warmtepompen aangesproken.”

Magneetkleppen in de waterinstallatie

In navolging van de klimaatinstallaties zijn ook energetische technieken toegepast in de sanitaire installaties. Zo heeft vanPanhuis Hoogeveen magneetkleppen geïntegreerd in de waterleidingen, in de voorportaaltjes van de toiletten. Deze magneetkleppen zijn gekoppeld aan de bewegingsmelder van de verlichtingsinstallatie. Moddejongen: “Zodra medewerkers de toiletruimte betreden en de verlichting schakelt in, dan wordt automatisch de druk op de waterleiding opgebouwd. Hierdoor gaat geen water verloren, bijvoorbeeld wanneer een toilet doorloopt of als een kraan blijft openstaan.”

Modelleren, combineren en clashen in 3D/BIM

Volgens Moddejongen is de nieuwbouw op Schiphol Trade Park een redelijk basic project. “De grootste uitdaging was om alle installaties goed in te passen in de beschikbare ruimtes.” Als voorbeeld noemt hij de kantoren en twee trappenhuizen, waar de architect bewust heeft gekozen voor zo hoog mogelijke plafonds en – als gevolg daarvan – geringe technische ruimtes. “Om alle kabels en leidingen perfect in te passen, hebben wij in de voorbereidende fase onze installaties gemodelleerd, gecombineerd en geclasht in 3D/BIM. Hierbij hebben wij nauw samengewerkt met de E- en sprinklerinstallateur, waardoor faalkosten tot een minimum beperkt zijn gebleven. Met de oplevering van het nieuwe distributiecentrum hebben wij er opnieuw een mooi visitekaartje én een tevreden opdrachtgever bij.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.