Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Neele-Vat opent duurzame nieuwbouw op Port Park Pernis

Neele-Vat opent duurzame nieuwbouw op Port Park Pernis

Familiebedrijf en logistieke dienstverlener Neele-Vat heeft begin september haar intrek genomen in een nieuw en state-of-the-art distributiecentrum met hoofdkantoor in de haven van Rotterdam. De nieuwe hoofdvestiging van circa 45.000 m2 is gerealiseerd op het voormalige Port Park Pernis, in de directe nabijheid van de containerterminals van de Eemhaven/Waalhaven en aan het kruispunt van de snelwegen A15 en A4. Zowel tijdens het ontwerp als de bouw is nadrukkelijk aandacht besteed aan duurzaamheid, energiezuinigheid en flexibiliteit. Ook met betrekking tot de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties.

Installatiebedrijf Van Rennes heeft het complete klimaatpakket voor de warehouse (circa 38.000 m2) en het kantoor (circa 7.000 m2) van Neele-Vat verzorgd.

In opdracht van De Vries en Verburg Bouw en in bouwteamverband heeft Installatiebedrijf Van Rennes het complete klimaatpakket voor de warehouse (circa 38.000 m2) en het kantoor (circa 7.000 m2) van Neele-Vat verzorgd. Van de klimaat-installaties t/m de licht- en krachtinstallaties en van ontwerp en engineering t/m uitvoering. “Om een optimaal werkklimaat én hoge duurzaamheidsscores te borgen, hebben wij twee grote lucht/water-warmtepompen geïnstalleerd die voor de koeling en verwarming van de kantoren zorgen”, vertelt Peter Jacobs, Manager Projecten bij Installatiebedrijf Van Rennes. “De warmtepompen voeden niet alleen de HR luchtbehandelingskasten, maar ook de klimaatplafonds. Het gehele kantoor is voorzien van klimaatplafonds met geïntrigeerde verlichting en ventilatievoorzieningen. In het loodskantoor waar de chauffeurs zich kunnen melden, is een standalone lucht/water-warmtepompsysteem met fancoilunits aangebracht terwijl in de warehouse sec de logistieke zone wordt geklimatiseerd. Op de plekken waar de goederen binnen komen, hebben wij enkele donkerstralers opgehangen die uitsluitend worden ingeschakeld op extreem koude dagen.”

De warmtepompen voeden niet alleen de HR luchtbehandelingskasten, maar ook de klimaatplafonds.

Uitgebreide meet- en regelinstallatie

In totaal zijn vijf luchtbehandelingskasten geïnstalleerd, vertelt Jacobs: drie op het dak en twee in de technische ruimte. “Alle kasten zijn voorzien van warmteterugwinning door middel van een warmtewiel of kruisstroomwisselaar. Duurzaam is bovendien dat wij de nieuwbouw hebben uitgerust met een Priva meet- en regelinstallatie en gebouwbeheersysteem.” Collega en projectleider David Middelkoop: “Alle energieverdelers zijn voorzien van kWh-meters en worden uitgelezen met behulp van het gebouwbeheersysteem. Hierdoor kan Neele-Vat exact zien hoe hoog het verbruik is én hierop anticiperen. Ook is overal duurzame DALI LED-verlichting geïnstalleerd. De verlichting in de stellingpaden is gekoppeld aan DALI bewegingsmelders. Hier dimmen de armaturen automatisch terug naar 10% wanneer geen beweging wordt waargenomen.” In de kantoren zijn 120 bewegingsmelders voorzien, die tevens gestuurd worden met het DALI-systeem en gekoppeld zijn met het Priva regelsysteem. En ook voor de gangverlichting is een koppeling gemaakt met Priva, om de verlichting in en uit te schakelen. “Zodra ’s avonds het alarm wordt ingeschakeld, gaat overal automatisch de verlichting uit. Zo wordt energieverspilling voorkomen.”

De klimaatinstallaties, zonwering en verlichting in de kantoortuinen en spreekkamers kunnen eenvoudig met behulp van naregelingen en een bedienpaneel op de wand worden bediend. “Bijzonder in het hoofdkantoor is ook het vloerkokersysteem, dat flexibele indelingen in de toekomst mogelijk maakt”, aldus Middelkoop. “Omdat de vloerkokers al voor het storten van de zandcementdekvloer gemonteerd moesten worden, waren wij al in een zeer vroeg stadium op de bouw aanwezig.”

De dakinstallatie staat nu nog alleen, maar wordt binnenkort vergezeld door grote aantallen zonnepanelen.

Kantoor op 16 meter hoogte

Om grote hoeveelheden bekabeling te voorkomen, is gekozen voor een uitgebreid railkokersysteem met aftakkasten in het warehouse, vertelt Middelkoop. “Vanaf hier worden ook de kantoren gevoed, waarvan de begane grondvloer zich op ca. 16 meter (!) hoogte bevindt.” Jacobs: “Het kantoor staat op het dak van het warehouse. Hierdoor waren de aanvoer van materialen en de afbouwwerkzaamheden complex. We hebben zoveel mogelijk materialen met kranen en door het raam naar binnen gebracht. Ook heeft De Vries en Verburg Bouw transportmiddelen zoals een transportlift ter beschikking gesteld, waarvan veelvuldig gebruik is gemaakt door alle partijen.” Het nieuwe distributiecentrum met hoofdkantoor is aan het eind van het tweede kwartaal opgeleverd. Dit betekent echter niet dat Installatiebedrijf Van Rennes al weg is uit Pernis. “Op dit moment wordt het dak van de nieuwbouw volgelegd met zonnepanelen”, aldus Middelkoop. “Hiervoor plaatsen wij nog separate verdelers, die opgewekte energie terugvoeden naar het railkokersysteem. Daarmee wordt ook de energielevering zo duurzaam mogelijk ingevuld.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Neele-Vat en Dudok Logistiek Vastgoed
  • Architect Designlogic, RoosRos Architecten en HofmanDujardin
  • Constructeur AMB
  • Aannemer De Vries en Verburg Bouw
  • Installatieadvies Valstar Simonis
  • Installaties Installatiebedrijf Van Rennes
  • Luchttechnische installaties Schilt bedrijven

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.