Stabiplan Blok 1 van 24 rijwoningen kopiëren
01:57
03-12-2018

Neeldervelt | Roermond

Prefab bouwen begint bij BIM

In Roermond wordt hard gewerkt aan de bouw van 24 + 6 woningen in nieuwbouwplan Neeldervelt, een nieuwe woonomgeving in het stadsdeel Maasniel.

Stabiplan 24 rijwoningen kopiëren

Binnen het plangebied van ruim 10 hectare ontwikkelt Janssen de Jong Projectontwikkeling de komende jaren gefaseerd 179 grondgebonden woningen in een ruime en groene omgeving. Naast projectmatige twee-onder-één-kapwoningen, vrijstaande woningen en eengezinswoningen biedt Neeldervelt ruimte voor vrije sectorkavels waar toekomstige bewoners zelf aan de slag kunnen. Als eerste fase worden vier woonblokken met zes rijwoningen en zes twee-onder-één-kapwoningen gerealiseerd, waarvoor LKS Installatietechniek – behoudens de ventilatievoorzieningen – de complete W-installatie verzorgt. Van de cv-installatie tot en met de rioleringen en warm- en koudwaterleidingen. En van de adviesfase, engineering en werkvoorbereiding tot en met de montage in het veld.

Stabiplan Verwarming
Riolering

“Op dit moment zijn we druk bezig met de montage van het grondriool. De verdiepingen bevinden zich nog in de ontwerpfase, die nagenoeg gereed is”, vertelt Robert Kusters, werkvoorbereider/tekenaar bij LKS Installatietechniek. “Het volledige ontwerp wordt uitgewerkt in 3D/BIM, waarbij we o.a. met aannemer Janssen de Jong Bouw Zuid BV, de elektrotechnische en ventilatie-installateur, de prefab betonbouwer en diverse neven- en onderaannemers samenwerken in één model. Een absolute voorwaarde voor dit project, omdat zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van prefab elementen. Onder andere wanden en vloeren worden kant-en-klaar op de bouw aangeleverd, waardoor binnen twee weken de complete ruwbouw van een woning kan worden opgetrokken. Van de fundering tot en met het dak.” Al het leidingwerk van de elektrotechnisch installateur wordt al in de fabriek in de wanden en vloeren ingestort, vertelt hij. “Voor de W-techniek worden sleuven in de wanden en vloeren aangebracht, waarin wij ons leidingwerk eenvoudig kunnen monteren. Om te garanderen dat alles past, hebben we in de voorbereidingsfase de tekeningen van de cascobouwer grondig gecheckt en waar nodig geoptimaliseerd. Faalkosten op de bouw worden hierdoor tot een minimum beperkt.”

Stabiplan Verwarming
Verwarming

Externe én interne clashcontroles
“In alle woningen worden kanaalplaatvloeren aangebracht, waardoor we niet op iedere gewenste plek sleuven konden aanbrengen”, vertelt Kusters. “Bovendien kruisten we regelmatig met de elektrotechnische voorzieningen en ventilatie-installatie, die door de bouwkundig aannemer wordt voorzien. Dat vroeg om zorgvuldige controle én de nodige creativiteit in de ontwerpfase.” Behalve met de bouwpartners werd ook intern regelmatig ‘geclasht’, vertelt hij. “Bijvoorbeeld om te controleren of alle leidingen in de sleuven pasten en of ons leidingwerk niet botste met de ventilatie-installatie. BIM is hiervoor dé ideale tool. Niet voor niets hebben we de 3D ontwerpsoftware enkele jaren geleden al omarmd.”

Stabiplan water en gas
Water en gas

Dit betekent overigens niet dat LKS Installatietechniek alle projecten in BIM uitvoert, benadrukt Kusters. “BIM werkt namelijk alleen als alle partijen hierin participeren. Daarom ontwerpen wij nog altijd in 3D én 2D. Wanneer onze opdrachtgever, de architect en alle nevenaannemers hun modellen in 3D/BIM kunnen aanleveren, dan gaan wij hier absoluut in mee. De voordelen spreken immers voor zich. Dat toont ook dit project weer aan.”

Compleet pakket
In haar BIM-projecten maakt LKS Installatietechniek steevast gebruik van Stabicad for Revit, dat volgens Kusters ‘het verst ontwikkelde softwarepakket van dit moment is’. “Het W-pakket is heel compleet. Naast functionaliteiten zoals het snel oplossen van knooppunten en bepalen van diameters maken wij veel gebruik van de BIM-bibliotheek. Vanuit MEPcontent kunnen we heel eenvoudig installaties en componenten aan ons model toevoegen, waardoor schematisch tekenen en op schaal namaken niet meer aan de orde is. Dit zorgt voor een optimaal inzicht in het model, waar alle bouwpartijen de vruchten van plukken. Van de ontwerp- tot en met de uitvoeringsfase.”  

Tekst Lieke van Zuilekom    |    Beeld Stabiplan

Installatie en Bouw Nederland partners

Viega_Hygiënische_verwerking_met_buiggereedschapInspectorate Rotterdam