Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nederlandse fabrikant levert drukbehoudstations voor Canadees zero emissie warmtenet
Begin mei zijn de AIR-SEP® drukbehoudstations opgeleverd en in een 40ft High Cube container vanuit de fabriek in Duitsland naar Canada verstuurd.

Nederlandse fabrikant levert drukbehoudstations voor Canadees zero emissie warmtenet

Na vier jaar van ontwikkeling en voorbereiding is de hoofdstad van Canada, Ottawa, klaar om versneld toe te werken naar een toekomstbestendig en zero emissie warmtenet. Met het Energy Services Acquisition Program (ESAP) project wordt het bestaande district-energiesysteem, dat 80 parlements- en overheidsgebouwen (totale vloeroppervlakte: > 1.83 miljoen m2) van warmte en 67 parlements- en overheidsgebouwen (totale vloeroppervlakte: 1.73 miljoen m2) van koude voorziet, flink gemoderniseerd.

Het oude stoomnet in het hoofdstedelijke gewest maakt als eerste in Noord-Amerika plaats voor een elektrisch systeem voor koeling en lage temperatuur warm water voor verwarming. Het nieuwe energiesysteem zal de uitstoot van broeikasgassen flink verminderen, ozonafbrekende koelmiddelen uitfaseren en de kosten verlagen om essentiële temperatuurbeheersing te leveren aan de parlements- en overheidsgebouwen in het centrum van Ottawa. De Ottawa-rivier zal helpen om het water te koelen dat gebruikt zal worden om alle op het netwerk aangesloten gebouwen te koelen.

De RCMP power plant wordt aan de verwarmingszijde gekoppeld aan 4 AIR-SEP® units, met een waterinhoud voor expansie van 2.400 liter (totale inhoud: 9.600 liter).

Voor de warmte- en koudelevering zijn zes power plants aangewezen: Cliff, Tunney’s, NPB, NRC, RCMP en Confederation Hights. Belangrijk onderdeel van het energiesysteem zijn de AIR-SEP® drukbehoudstations van KOREX Benelux, die zorgdragen voor het drukbehoud en de vacuümontgassing, expansie, vuilopvang en bijvulling van de installaties. De drukbehoudstations bestaan hiertoe uit een expansietank met instroomventiel, ontluchtingsventiel, bijvulautomaat en drukbehoudpomp, die luchtbellen uit het leidingsysteem elimineren. Hierdoor kan het installatiewater beter doorstromen, met als resultaat een hoger rendement, minder storingen en een aanzienlijk langere levensduur van de installaties.

Compacte en complete expansieautomaat

Het zaadje voor het project in Ottawa werd al in 2018 geplant, toen Mario van Gorsel, directeur van KOREX Benelux tijdens de ISH beurs in Frankfurt in contact kwam met een grote handelsonderneming in HVAC-apparatuur. “We hebben een prettig gesprek gehad, maar op dat moment speelden geen relevante projecten”, vertelt Van Gorsel. “Dat veranderde in 2020. Toen nam de handelsonderneming opeens weer contact op. Men was op zoek naar een compacte en complete expansieautomaat, die alle functies (drukbehoud, vacuümontgassing, expansie, vuilopvang en bijvulling) volautomatisch en geïntegreerd kon controleren én uitvoeren. De AIR-SEP® maakt dit zonder problemen mogelijk.”

Eerste fase

Als eerste fase van het ESAP-project wordt de RCMP power plant ingericht, met een verwarmingsvermogen van 18 MW, een waterinhoud voor verwarming van 550.000 liter, een druk van 2,5 Bar en een totale expansie van 13.000 liter. “Begin mei hebben wij de AIR-SEP® drukbehoudstations voor dit deelproject opgeleverd en in een 40ft High Cube container vanuit onze fabriek in Duitsland naar Canada verstuurd”, vertelt Van Gorsel. “Het gaat hierbij om 6 cascade aangesloten AIR-SEP® drukbehoudstations. De RCMP power plant wordt aan de verwarmingszijde gekoppeld aan 4 AIR-SEP® units, met een waterinhoud voor expansie van 2.400 liter (totale inhoud: 9.600 liter). Voor het drukbehoud aan de koelzijde zijn twee AIR-SEP® units geleverd met een waterinhoud voor expansie van gezamenlijk 4.800 liter. Ook hebben we alvast 2 AIR-SEP® units geleverd voor de power plant van Tunney’s.”

Afwijkende temperatuurtrajecten

Op dit moment is KOREX Benelux druk bezig met de engineering van de AIR-SEP® drukbehoudstations voor de Cliff power plant, die een verwarmingsvermogen heeft van maar liefst 120 MW. “Leuk detail in het ESAP-project is dat het temperatuurverschil tussen dag en nacht in Canada vele malen groter is dan in Nederland”, vertelt Van Gorsel. “In Nederland hebben we maar twee keer per jaar een moment dat alle verwarming tegelijkertijd uitgaat en weer aangaat (mei en oktober). In Canada gebeurt dit echter twee keer per dag. Het is daar heel gebruikelijk dat overdag gekoeld en ’s nachts verwarmd wordt. Waar in Nederland een aanvoer- en retourtemperatuur van 80-70°C of 70-60°C voor verwarming gebruikelijk is, is dit in Canada 90-70°C. En waar de koeling in Nederland 12–16°C is, wordt in Canada gerekend met een temperatuur van 4-6°C. In onze engineering houden we hier nadrukkelijk rekening mee, waardoor ook onze installaties in Canada perfect zullen functioneren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.