Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Museum Boijmans van Beuningen | Hands-on voor krachtige klimaatconcepten

Museum Boijmans van Beuningen | Hands-on voor krachtige klimaatconcepten

Zijn bedrijf, Valk Airco, zorgt voor de klimaattechniek tijdens de verbouwingswerkzaamheden aan museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, maar tekende ook voor andere prestigieuze projecten zoals de klimaatinstallaties bij VDH en Looye.

Regelmatig wordt aan Valk gevraagd hoe hij bij mooie projecten betrokken raakt. “Bij Boijmans Van Beuningen verzocht de aannemer, Citadel, ons om een luchtbehandelingskast in de kelder te plaatsen. Toen ze onze werkwijze zag, werden we ook gevraagd voor de aanbesteding van de tijdelijke luchtbehandelingsinstallaties ten behoeve van het museum.” Tijdelijk is in dit geval een ruim begrip, blijkt als Valk verder praat. “De installatie moet tijdens de gehele verbouwing – die 6 tot 8 jaar duurt – goed functioneren.” Toch vindt hij het eigenlijk niet zo belangrijk of hij werk levert bij toonaangevende gebouwen. “Je moet overal kwaliteit leveren. Klimaattechniek is maatwerk en vergt een oplossingsgerichte houding. Dat lukt niet door alleen standaardoplossingen te assembleren vanachter de computer. Je moet hybride zijn. De kracht van ontwerp en uitvoering samensmelten in een proces. Dat vereist dat je feeling hebt met het project, op de werkvloer staat én praktijkgericht naar oplossingen zoekt. Alleen dan krijg je tevreden klanten.” 

Kwaliteit door teamwerk

De markt heeft het vaak over zorgplicht en kwaliteitsborging. Woorden die Valk niet snel in de mond zal nemen. “Kwaliteit moet je gewoon leveren. Niet alleen bij oplevering, maar ook 20 jaar na dato. En tijdens de werkzaamheden. Ik investeer in mijn mensen. Natuurlijk in technische zin, maar ik kijk ook naar hun competenties. Wij coachen ons personeel ook om als mens te groeien. Tijdens het werk is dat zo belangrijk. Je moet verwachtingen waarmaken en communiceren. Een vakman die ik naar projecten stuur, moet met de directeur en met de bouwers kunnen praten en hen kunnen uitleggen wat we doen.”

Ook binnen het team hecht Valk veel waarde aan communicatie. “Ons team bestaat uit een beperkt aantal mensen in vaste dienst met ieder hun specialisme en een hybride schil er omheen. Als team opereren we krachtig, veel sterker dan een verzameling eenlingen. We helpen elkaar en staan voor elkaar klaar. Samen zorgen we dat onze klanten de beste oplossingen krijgen.”

De ambitie is full-electric

Vaak is ook een hand-on mentaliteit belangrijk. “Gedurende het werk kunnen nog zoveel zaken veranderen. Dat ondervonden we bijvoorbeeld bij VDH Solar BV in Hazerswoude-Dorp. In eerste instantie zou het pand van 6.000 m² full-electric verwarmd en gekoeld worden. Er was zelfs geen gasaansluiting voorzien. Dat is een uitdaging, als nutsbedrijven maximaal 3x80A leveren. Voor bedrijven is dat erg krap.” Al is het nog steeds de ambitie om het pand volledig elektrisch te verwarmen, toen duidelijk werd dat het adres een gasaansluiting kreeg, plaatste Valk Airco toch een cv-ketel. “Om de pieken op te vangen”, legt Valk uit. “De kantoren worden volledig verwarmd door de warmtepomp en airconditioning. Door de vloerverwarming stroomt water van 27ºC. In de bedrijfshal schakelen we bij koud weer, noordenwind en als de roldeuren veel open staan, de cv-ketel bij.” Door voor een hybride oplossing te kiezen, wordt de meerwaarde van Valk Airco duidelijk. “In ons vak moet je flexibel en oplossingsgericht zijn. Het gaat namelijk om het comfort van de gebruikers”, benadrukt hij.

Topklimaat voor mens en tomaat

Maar: hoe vult hij de ‘comfortvraag’ in als verschillende gebruikers verschillende eisen stellen aan de omgeving? Valk: “Bij Looye in Naaldwijk hadden we hiermee te maken. Looye is een tomatenkweker, waar talloze mensen 24 uur per dag bezig zijn met het verwerken van de oogst. Dat betekent indirect ook een hoge energierekening omdat het klimaat een constante temperatuur moet hebben. Door op zomernachten meer buitenlucht toe te laten en overdag meer lucht te recirculeren, zijn de energiekosten naar beneden gegaan. Daarnaast hebben we luchtslangen geplaatst zodat we tochtvrij konden ventileren. Zo ontstond er een beter klimaat voor mens en tomaat.”

Zorg voor het monument

Maar een pand zelf kan ook eisen stellen aan het klimaat. “Zoals bij Boijmans Van Beuningen. Tijdens de restauratie zijn de kunstwerken opgeslagen, maar de historische houten elementen en ornamenten in het museum zijn niet verwijderd. Daarom worden ruimten tijdens de werkzaamheden geklimatiseerd. Van belang daarbij zijn de eisen die gesteld worden aan de luchtvochtigheid. Én het mag niet vriezen.” Bijzonder is daarnaast dat de klimaattechniek aan de buitenzijde zichtbaar is. “Het gebouw heeft een monumentenstatus en bouwkundige ingrepen moesten tot een minimum beperkt worden. Daarom heeft de adviseur (IOB) gekozen om alle luchtbehandeling aan de buitenzijde van het gebouw te realiseren en de kanalen via de ramen te laten lopen”, legt hij uit. Deze luchtkanalen zijn geïsoleerd met 50 mm steenwol en afgewerkt met zeewaterbestendig aluminium. 

Meedenken met de klant

Omdat het – vanwege de decentrale opstelling – ondoenlijk was om de verwarming te realiseren via stadsverwarming, plaatste Valk Airco 12 warmtepompen van Mitsubishi Electric. “Een aantal van deze pompen kan tevens dienst doen voor koeling”, aldus Valk, die duidelijk trots is op de werkzaamheden van zijn bedrijf. “Al deze projecten laten zien waar wij als kleine onderneming toe in staat zijn, hoe we met onze klanten meedenken en het gebouw en de gebruikers respecteren. Want, uiteindelijk gaat het om de gezondheid.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.