Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Monumentaal schoolgebouw krijgt optimaal leer- en werkklimaat’

‘Monumentaal schoolgebouw krijgt optimaal leer- en werkklimaat’

Na een grondige verbouwing en herinrichting heeft het monumentale pand aan de Lindengracht 93 in Amsterdam zijn originele bestemming als onderwijsgebouw teruggekregen. In de voormalige Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie – waar tijdelijk een atelier en diverse maatschappelijke voorzieningen waren ondergebracht – worden sinds september 2018 de leerlingen van het Cartesius Lyceum 2 gehuisvest. Tijdens de renovatie is het schoolgebouw flink nageïsoleerd. Ook is een nieuwe technische installatie aangelegd, waardoor het gebouw nu beschikt over een aangenaam leer- en werkklimaat. Toch zijn alle bestaande, karakteristieke elementen van het pand behouden gebleven….

De bouwkundige werkzaamheden zijn uitgevoerd door Bouw- en aannemingsbedrijf Kneppers. Klaver Giant Alkmaar was verantwoordelijk voor de elektrotechnische installaties, terwijl Pro-Airco tekende voor de werktuigbouwkundige technieken. Duurzaamheidsadviseur Merosch stond in voor het installatie-ontwerp. “Om tot een energiezuinig, gezond en fris schoolgebouw te komen, hebben we allereerst de bouwkundige schil energetisch geüpgraded”, vertelt Bart Advokaat, Senior Adviseur bij Merosch. “Alle gevels zijn aan de binnenzijde voorzien van isolatiematerialen, voorzetwanden en nieuwe radiatoren, waardoor de buitengevel onaangetast kon blijven. De begane grondvloer is vanaf de onderzijde geïsoleerd. Daarnaast is buitenzonwering aangebracht, waarmee onnodige opwarming van het gebouw in de zomer wordt voorkomen. Dankzij deze maatregelen kon flink bespaard worden op de interne warmte- en koudevraag.”

Klimaatgroep Holland Monumentaal Schoolgebouw Optimaal Leer- en werkklimaat

Tijdens de renovatie zijn alle bestaande, karakteristieke elementen van het pand behouden gebleven….

 

Conform Frisse Scholen Klasse B

Echter de belangrijkste inpassingsvraag had betrekking op het ventilatiesysteem. “Om te kunnen voldoen aan de Frisse Scholen Klasse B criteria, was een ventilatiesysteem onontbeerlijk”, vertelt Advokaat. “Bepaald geen sinecure, omdat in het gebouw nauwelijks gesloopt mocht worden. Op het dak mochten geen zichtinstallaties worden aangebracht, waardoor een centraal systeem voor verwarmen, koelen en ventileren afviel. Bovendien was de gebouwconstructie niet geschikt voor zware installaties. Daarom hebben wij gekozen voor het lichte, decentrale Comfort˚Plus Scholen˚Concept van Klimaatgroep Holland; een alles-in-één klimaatoplossing waarin ventileren, koelen, verwarmen, dynamische warmteterugwinning én gratis nachtkoeling slim geïntegreerd zijn.”

Klimaatgroep Holland Monumentaal Schoolgebouw Optimaal Leer- en werkklimaat

Om de gebouwtechnieken zoveel mogelijk aan het zicht te onttrekken, zijn in de lokalen grote plafondeilanden aangebracht die tevens de akoestiek verbeteren.

 

In het schoolgebouw moesten de plafondhoogtes en monumentale kozijnen optimaal zichtbaar blijven. “Om de gebouwtechnieken zoveel mogelijk aan het zicht te onttrekken, zijn in de lokalen grote plafondeilanden aangebracht die tevens de akoestiek verbeteren. Alleen de buitenlucht-aanzuigkanalen zijn nog deels zichtbaar.” Frisse buitenlucht wordt waar mogelijk – middels lage dakkappen – via het dak aangezogen, aldus Advokaat. “Op enkele plekken zijn roosters in de achtergevel aangebracht. In één lokaal is bovendien een bestaand zijraampje vervangen.”

Volledig vraaggestuurd

In totaal zijn elf Comfort˚Plus-units geleverd. Alle units zijn gekoppeld aan het cv-net. Een energiemodule borgt een vraaggestuurde opwekking van warmte en koude. “Door een constante meting van CO2, temperaturen, luchtdruk en luchtvochtigheid wordt het binnenklimaat perfect aangepast aan de wensen van de gebruikers”, vertelt Harry Vaatstra, directeur van Klimaatgroep Holland. “Het klimaatsysteem zorgt per lokaal voor een fris binnenklimaat, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke variabelen op ruimteniveau. Aan het eind van de dag wordt de temperatuur automatisch teruggeschakeld naar een vooraf bepaalde basisinstelling. Gratis nachtkoeling resulteert dan in heerlijk frisse lokalen, zonder energieverspilling.”

De klimaatunits zijn eenvoudig te bedienen middels een wand-bedienpaneel, vertelt hij. “Hierin is ook de sturing van de verlichting en zonwering opgenomen. Een weerstation zorgt voor een wind-, neerslag- en temperatuurafhankelijke besturing van de zonwering.” De meldkamer van Klimaatgroep Holland monitort en beheert continu de actuele status van de Comfort˚Plus installaties. Eventuele storingen worden direct (op afstand) verholpen, waardoor de binnenklimaatkwaliteit te allen tijde wordt geborgd.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.