Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Monitoren is de toekomst’
Richard Daamen (Managing director van Belimo) & Yvette Vink (Marketing manager van Belimo)

‘Monitoren is de toekomst’

Een gezond binnenklimaat is belangrijk. Vanuit deze overtuiging zien we dat veel partijen ondertussen een CO2-meter hebben aangeschaft. Helaas zien we bijna even vaak dat hiermee het verhaal ook stopt.

Nu is de aanschaf van meetapparatuur helemaal zo gek nog niet. De meeste veranderingen beginnen immers bij monitoren. Meten is weten. Als we echter daarna besluiten om bij een uitslaande CO2-meter even het raam open te zetten, dan gaat het toch mis. In feite jagen we dan de bacteriën weer terug de gangen in. Meer effect bereiken we met een gesloten systeem. 

Een gesloten systeem begint bij een Air Handling Unit (AHU) die de buitenlucht filtert en vervolgens de gezonde, frisse lucht het gebouw in laat. Dit laatste kan op meerdere manieren: via de vloer, via het plafond of via roosters. Is de lucht eenmaal in het gebouw, dan moeten we deze wel in de gaten houden. Als een hoge CO2-waarde wordt gecombineerd met een hoge temperatuur of vochtigheidsgraad, dan moet de lucht regelmatig ververst worden. Bijvoorbeeld bij een vergadering van anderhalf uur met tien mensen in een passende ruimte is meervoudig verversen van de binnenlucht geen luxe, maar een must om een gezond binnenklimaat te garanderen. 

Een bijkomende uitdaging is de noodzakelijke energiebesparing van dit moment. De cijfers wijzen uit dat 40% van onze energielasten voortkomt uit gebouwenbeheer. Die gebouwen verdienen dus veel aandacht, te beginnen bij de buitenschil. Isolatie van de buitenschil brengt het energielabel al gauw een tot twee gradaties naar beneden, maar zolang oude gebouwen niet hoger komen dan energielabel D/E, blijft dit onvoldoende. 

Een andere effectieve maatregel is de vervanging van de aandrijving van de klimaatinstallatie en een controleronde op de lekverliezen. Als kleppen niet 100% sluiten, blijven de pompen immers draaien, lees ‘verspillen’. Upgrading van de kleppen kan eenvoudig zonder de installatie uit te bouwen. 

Over all hebben we het nu over specialistenwerk. Binnen Belimo hebben we de zeven belangrijkste voorwaarden opgesteld voor een gezond binnenklimaat. Onze specialisten doorlopen deze zeven stappen met onze klanten om daarna het advies uit te brengen met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Tegelijkertijd laten zij geen gelegenheid ongebruikt om het belang van een gezond binnenklimaat te benadrukken. Waar het binnenklimaat goed is, voelen mensen zich beter, kunnen zij zich beter concentreren en leveren zij betere prestaties.

Met dit bewustzijn zal het binnenklimaat in gebouwen in de toekomst steeds meer aandacht krijgen. Geïnstalleerde klimaatbeheerssystemen zullen 24/7 worden gemonitord. De aanleg van sensoren zal dit gemakkelijker maken, waardoor het ook geen enkel probleem meer is om tijdig maatregelen te nemen. Maar hiervoor moet nog wel veel werk worden verricht. Of laten we het positief benaderen: met 480.000 gebouwen in Nederland, waarvan 52% met een label D of hoger, valt er nog veel winst te behalen!     

Richard Daamen (Managing director van Belimo)
Yvette Vink (Marketing manager van Belimo)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?